Quercetín = Prírodné riešenie alergie nie len na peľ

Vypočujte si audioverziu článku!

Kvercetín ako možné riešenie prejavov alergie nie len na peľ

Premýšľali ste niekedy o tom, čo robí "superpotraviny" tak super? Alebo čo majú spoločné najlepšie superpotraviny ako je červené víno, zelený čaj a čučoriedky? Odpoveď je kvercetín! Prírodná zlúčenina, ktorá býva spájaná s dlhovekosťou, zdravím srdca, vytrvalosťou a imunitou

Kvercetín je druh antioxidantu, konkrétne flavonoidu, ktorý sa nachádza v niektorých potravinách vrátane listovej zeleniny, paradajok, bobuľovitého ovocia alebo brokolice. Jedná sa o rastlinný pigment, čo je presne dôvod, prečo sa nachádza v tmavo zafarbenom ovocí a zelenine. Medzi najbohatšie zdroje kvercetínu patrí červená cibuľa, čučoriedky, jablká, červené víno, čerešne, černice, brusnice, paradajky, kakao, olivový olej, fazuľa a citrusové plody.

Prírodné antihistamínikum

Kvercetín je medzi alergikmi známy hlavne pre svoje imunitu regulujúce schopnosti, pretože stabilizuje žírne bunky uvoľňujúce histamín, ktoré sú hlavným spúšťačom alergických reakcií nie len na peľ, ale aj iných typov alergií, čo z neho robí prírodné antihistamínikum. Je veľmi efektívny pri riešení príznakov sennej nádchy, ak je nasadený aspoň 6 až 8 týždňov pred peľovou sezónou. Príznaky sennej nádchy asi nie je treba vymenovávať, každý si spomeniete aspoň na jedného človeka vo svojom okolí, ktorý sa trápi nádchou, kýchaním, slzením a svrbením očí. Alergia je v podstate precitlivený imunitný systém, ktorý kvercetín môže porovnať do rovnováhy.

imunta-kolo-infografika-brainmarket-sk

Podľa mnohých štúdií je kvercetín považovaný za jeden z najviac sa vyskytujúcich antioxidantov v ľudskej strave a hrá dôležitú úlohu v boji proti poškodeniu voľnými radikálmi a prejavom starnutia. Ako hlavný bioflavonoid v našej strave pomáha kvercetín spomaliť starnutie, pretože znižuje účinky antioxidačného stresu. Oxidačný stres prebieha u každého z nás a zvyšuje ho napríklad zlá strava, vysoká úroveň stresu, nedostatok spánku a vystavovanie chemickým toxínom. Aj keď ho teda možno získať zo stravy, užíva sa v doplnkoch pre väčšiu koncentráciu.

Na čo je kvercetín dobrý?

quercetin_infografika_brainmarket_SK

1.) Znižuje zá***y

Bioflavonoidy vrátane kvercetínu sú dôležitými proti***ovými látkami, pretože pôsobia ako antioxidanty, čo znamená, že doslova bojujú s prirodzeným procesom oxidácie, ktorý v priebehu času prebieha. Bunky nášho tela sú neustále pod útokom reaktívnych molekúl, známych ako voľné radikály, ktoré negatívne ovplyvňujú fungovanie buniek. Tieto molekuly poškodzujú bunkové membrány, menia spôsob fungovania DNA a spôsobujú smrť zdravých buniek. Zá***y sú základom väčšiny ochorení, vrátane srdcových chorôb, rakoviny, zhoršenia kognitívnych funkcií, niektorých duševných a autoimunitných ochorení. V súčasnej dobe lekári aj pacienti uvádzajú, že užívanie kvercetínu účinne bojuje proti:

  • Ateroskleróze
  • Vysokému cholesterolu
  • Srdcovým chorobám a problémom s krvným obehom
  • Inzulínovej rezistencii
  • Ochoreniam, ktoré súvisia s očami vrátane katarakty
  • Alergii, astme, sennej nádche
  • Žalúdočné vredy
  • Poruchy kognitívnych funkcií
  • Žalúdočným vredom
  • DNA
  • Vírusovým ochoreniam
  • Syndrómu chronickej únavy
  • Zá***om prostaty, močového mechúra a vaječníkov
  • Chronickej infekcie prostaty
  • Kožným problémov vrátane dermatitídy a žihľavky.

2.) Bojuje proti alergiám 

Ste jedni z približne 40% ľudí, ktorí trpia sezónnou alergiou, a to predovšetkým na peľ? Príznaky alergie sú kašeľ, slzenie očí, kýchanie a bolesti hlavy. Kvercetín je považovaný za prírodný antihistaminikum, ktorý je účinný pri znižovaní príznakov sezónnych a potravinových alergií, astmy a kožných ťažkostí. Dokáže usmerniť žírne bunky, ktoré produkujú histamín.

jak-funguje-alergie-na-pyl-brainmarket-sk

Jedná sa o látku, ktorá sa uvoľní vždy, keď imunitný systém zaregistruje potenciálnu "nepriateľskú látku" a sú to práve histamíny, ktoré následne spôsobia nepríjemné príznaky, ktoré alergiu sprevádzajú. Kvercetín môže pomôcť stabilizovať uvoľňovanie histamínu z imunitných buniek a následne znížiť príznaky ako je kašeľ, slzenie očí, nádcha, žihľavka, opuchy pier alebo jazyka a poruchy trávenia. Kvercetín sa používal v starovekých čínskych bylinných receptúrach k blokovaniu alergie na určité potraviny (napríklad arašidy) a mal by byť užívaný 6-8 týždňov pred začiatkom alergie. O alergiu na peľ sa viac dozviete v článku: Alergia na peľ: Príznaky, príčiny a stratégia pre jej zmiernenie alebo aj zničenie.

alergie_a_astma_infografika_brainmarket_SK_1

3.) Podporuje zdravie srdca

Vďaka svojej schopnosti znižovať zá*** v tele a oxidačný stres sa predpokladá, že kvercetín je vhodný pre osoby s ochorením srdca a ciev.1 Konzumácia ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú flavonoidy je spojená s nižším rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení a dokonca aj smrťou  starších osôb. Taktiež je menšie riziko vzniku cukrovky 2. typu, obezity. Hovorí sa tiež o tom, že rôzne druhy flavonoidov ako je kvercetín, resveratrol a katechíny môžu pomôcť znížiť riziko aterosklerózy. Čo je hromadenie plaku v tepnách, ktorý potom mechanicky bráni v prietoku krvi a je to jeden z hlavných rizikových faktorov infarktu a mozgovej mŕtvice (záleží na tom v akom mieste k blokácii dôjde).

Iste sme všetci počuli o pozitívnych účinkoch červeného vína na naše srdce. Je to preto, že červené víno je prirodzeným zdrojom kvercetínu a nie menej známeho resveratrolu. Je to jedna z hlavných zložiek v červenom víne, ktorá je spájaná so zdravím kardiovaskulárneho systému.

4.) Znižuje hladinu kyseliny močovej

Zvýšená hladina kyseliny močovej spôsobuje DNU, zá***ové ochorenie, pre ktoré je charakteristické ukladanie kryštálov soli do kĺbov, šliach a obličiek. Až z 90% je to spôsobené zlou životosprávou a to predovšetkým prejedaním. Vysoký príjem bielkovín, tukov a cukrov s nedostatkom pohybu. Častejšie sa vyskytuje u mužov ako u žien a práve kvercetín hladinu kyseliny močovej pomáha znižovať. Štúdia zistila, že u zdravých mužov s vyššou hladinou kyseliny močovej, ktorí užívali 500 mg kvercetínu denne po dobu štyroch týždňov, sa znížila hladina kyseliny močovej v priemere o 26,5 mmol / l.3

kvercetin-sk

5.) Pomáha bojovať proti bolesti

Suplementácia kvercetínu môže pomôcť znížiť bolesť spojenú s autoimunitnými ochoreniami, ako je artritída, alebo infekcie prostaty a dýchacích ciest. Niektoré menšie štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí majú bolesti močového mechúra, ktorého príčinou je prebiehajúca infekcia (čo spôsobuje naliehavú potrebu na močenie, opuchy a pálenie), majú menej príznakov pri užívaní kvercetinu.4 Flavonoidy sú tiež spojené s miernejšími príznakmi pri zá***e prostaty a reumatoidnej artritídy. Existujú dôkazy, že pacienti s reumatoidnou artritídou, ktorí prechádza z klasickej "západnej stravy" na jedlo s vyššou obsahom antioxidantov, zaznamenávajú menšie bolesti.

6.) Chráni pred neurologickými poruchami

Existujú štúdie, ktorá potvrdzuje, že kvercetín má neuroprotektívne vlastnosti. Vďaka svojej schopnosti chrániť mozog pred oxidačným stresom a zá***y je tak aj menšie riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení ako je Alzheimerova choroba alebo demencie. Štúdia z roku 2018 dospela k záveru, že kvercetín má ochrannú funkciu pri Alzheimerovej chorobe a podávanie kvercetínu pacientom v prvom a druhom štádiu choroby zlepšuje kognitívne funkcie.5

7.) Zvyšuje imunitné funkcie

Ukazuje sa, že kvercetín pomáha zvyšovať imunitné funkcie a predchádza náchylnosti k chorobám, ktoré môžu nastať, keď niekto intenzívne trénuje a telo tak ide až do fázy vyčerpania.

8.) Môže zlepšiť energiu a vytrvalosť

Kvercetín sa pridáva do niektorých športových doplnkov, pretože sa predpokladá, že pomáha zvyšovať športový výkon a vytrvalosť, pravdepodobne vďaka jeho vlastnosti zvyšovať prietok krvi. Vedci z fakulty aplikovanej fyziológie na Georgia Institute of Technology zistili, že kvercetín výrazne zvyšuje schopnosti pri vytrvalostnom tréningu.6

19567-3_brainmax-kvercetin-sk

9.) Znižuje krvný tlak

Ve studiích se zjistilo, že kvercetin pomohl snižovat krevní tlak u mužů s hypertenzí. Muži užívali 730 mg kvercetinu denně a zjistilo se, že kvercetin snižuje systolický krevní tlak o 7mmHg a diastolický o 5mmHg. Navíc to vypadá, že antioxidanty chrání tělo před zvýšením hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Lidé, kteří konzumují potraviny bohaté na flavonoidy, mají obvykle nižší hladinu cholesterolu a tím i menší riziko vysokého krevního tlaku.

V štúdiách sa zistilo, že kvercetín pomohol znižovať krvný tlak u mužov s hypertenziou. Muži užívali 730 mg kvercetínu denne a zistilo sa, že kvercetín znižuje systolický krvný tlak o 7mmHg a diastolický o 5mmHg. Navyše to vyzerá, že antioxidanty chráni telo pred zvýšením hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Ľudia, ktorí konzumujú potraviny bohaté na flavonoidy, majú zvyčajne nižšiu hladinu cholesterolu a tým aj menšie riziko vysokého krvného tlaku.

Pre zvýšenie účinku je dobré užívať kvercetín s enzýmom z ananásu bromelaínom

Kvercetín sa sám o sebe nevstrebáva príliš dobre, preto je dôležité užívať ho spolu s bromelaínom a vitamínom C. To môže zvýšiť množstvo kvercetínu, ktoré naše telo vstrebe. Pre každého, kto má intenzívnu alergie, odporúčam užívať kvercetín, bromelain a vitamín C súčasne a včas pred peľovou sezónou, aspoň 6 až 8 týždňov dopredu. Spolu s ďalšími bioflavonoidy boli kvercetínu preukázané antivírusové a antialergické účinky a práve to je dôvod prečo je dnes kvercetín toľko vyhľadávaný. S nástupom sezónnych alergií môže totiž pomôcť minimalizovať ich príznaky.

Veronika Halusková 

Referencie

1. Does Quercetin Improve Cardiovascular Risk factors and Inflammatory Biomarkers in Women with Type 2 Diabetes: A Double-blind Randomized Controlled Clinical Trial, Maryam Zahedi, Reza Ghiasvand, Awat Feizi, Gholamreza Asgari, and Leila Darvish

2. Quercetin lowers plasma uric acid in pre-hyperuricaemic males: a randomised, double-blinded, placebo-controlled, cross-over trial, Yuanlu ShiGary Williamson
3. Quercetin reduces inflammatory pain: inhibition of oxidative stress and cytokine production, Daniel A Valério Sandra R GeorgettiDanilo A MagroRubia CasagrandeThiago M CunhaFabiana T M C VicentiniSilvio M VieiraMaria J V FonsecaSergio H FerreiraFernando Q CunhaWaldiceu A Verri Jr
 
4. Neuroprotective Effects of Quercetin in Alzheimer’s Disease, Haroon Khan, Hammad Ullah, Michael Aschner, Wai San Cheang, and Esra Küpeli Akkol
 
5. Quercetin and endurance exercise capacity: a systematic review and meta-analysis, Jochen KresslerMelinda Millard-StaffordGordon L Warren
 
6. Quercetin Reduces Blood Pressure in Hypertensive Subjects, Randi L. EdwardsTiffany LyonSheldon E. LitwinAlexander RabovskyJ. David SymonsThunder Jalili.
 
 
 
 
***slovo zápal sa nesmie používať.
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!