Novinka! BrainMax Zinc Complex! Zakúpite: ZDE

NATU - Piniové ořechy, 100g

Kód: 10883
€4,98
Skladom

Píniové orechy vynikajú vysokým obsahom vitamínu E, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi a vitamínu K, ktorý sa stará o zrážanlivosť krvi. Sú tiež bohaté na celý rad minerálnych látok, najmä na fosfor, železo, horčík, zinok, draslík, mangán a meď. Píniové orechy sú zdrojom bielkovín, ktoré prispievajú k rastu a udržanie svalovej hmoty a podporujú správny vývoj kostí u detí.

Detailné informácie

Podrobný popis

NATU - Piniové orechy

Jedná sa o semienka zo šišiek borovice pínie stredomorskej. Tento rozložitý strom rastie predovšetkým v Taliansku, Grécku, Portugalsku ale napríklad aj na Kaukaze. Na našom území sa nepestuje. Jedná sa o veľmi statný strom, ktorý dosahuje dĺžku až 30 m. Má veľké šišky, ktoré môžu mať až 15 cm. V nich sa ukrývajú semienka, aj napriek tomu sú tieto plody známe pod názvom orechy.

Výhody

  • najlepší pomer cena a kvalita
  • vysoký zdroj vitamínov E a K
  • zdroj bielkovín

Využitie

Píniové orechy alebo inak povedané tiež pinelky či piňolky (taliansky pignoli), sa používajú v našej kuchyni podobne ako napríklad lieskové orechy. Pridávajú sa do sladkých dezertov, múčnikov a rôzneho pečiva. Zo semienok sa lisuje olej. Môžu sa však zobať aj surové, majú príjemnú sladkastú chuť.
Výborné sú opražené na panvici a alebo ako plnka do sladkých ale aj slaných jedál. V tom prípade sa len rozomelú či nadrvia a zmiešajú s cukrom či korením (predtým je dobré je tiež opražiť, aby mali výraznejšiu chuť). Sú skvelou prísadou do bazalkového pesta alebo ako posyp polievok, omáčok či kašou. Pri použití vcelku je vždy dobré ich poriadne rozhrýzť, aby neprešli tráviacim traktom bez efektu.
Z píniových orechov možno tiež vyrobiť obdobu arašidového masla, ak orechy rozmixujeme, zmiešame s povoleným maslom a na dochutenie pridáme lyžičku medu.
Široké uplatnenie majú tiež v raw kuchyni. Pridávajú sa napríklad do tortových a moučníkových korpusov. Stačí namlieť spolu s inými orechmi či zmiešať s lyžičkou orechového masla.
Píniové oriešky by sa mali uchovávať v chlade, majú tendenciu rýchlo žltnúť.

Vedeli ste že?

Píniové orechy sú veľmi dobre stráviteľné a dokonca pomáhajú aj zlepšovať priechodnosť čriev. Okrem toho obsahujú veľké množstvo kvalitných olejov, ktoré podporujú funkčnosť nervového systému. Nenasýtené mastné kyseliny majú blahodarný vplyv na srdce a cievy. To však nie je jediné, čím sa môžu píniové orechy osvedčiť v zdravej výžive. Ak ich zaradíte do svojej stravy, jedálniček ďalej obohatíte o kvalitné bielkoviny, minerálne látky (predovšetkým zinok, horčík a železo), vitamíny (predovšetkým skupiny B).

Balenie

100 g

Alergény: Suché orechy a výrobky z nich

Krajina pôvodu: Rusko

Zloženie: Píniové orechy

Nutričné údaje

Energetická hodnota 2816 kJ / 673 kcal
tuky 68,4 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 4,9 g
sacharidy 13,1 g
- z toho cukry 3,6 g
bielkoviny 13,7 g
vláknina 3,7 g
soľ 0 g
 

 

Dodatočné parametre

Kategória: Orechy a semienka
Hmotnosť: 0.12 kg

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: