NATU - Piniové orechy, 200g
Kód: 5293Súvisiaci tovar
Podrobný popis
NATU - Piniové orechy
Jedná sa o semienka zo šišiek borovice pínie stredomorskej. Tento rozložitý strom rastie predovšetkým v Taliansku, Grécku, Portugalsku ale napríklad aj na Kaukaze. Na našom území sa nepestuje. Jedná sa o veľmi statný strom, ktorý dosahuje dĺžku až 30 m. Má veľké šišky, ktoré môžu mať až 15 cm. V nich sa ukrývajú semienka, aj napriek tomu sú tieto plody známe pod názvom orechy.
Výhody
- najlepší pomer cena a kvalita
- vysoký zdroj vitamínov E a K
- zdroj bielkovín
Využitie
Píniové orechy alebo inak povedané tiež pinelky či piňolky (taliansky pignoli), sa používajú v našej kuchyni podobne ako napríklad lieskové orechy. Pridávajú sa do sladkých dezertov, múčnikov a rôzneho pečiva. Zo semienok sa lisuje olej. Môžu sa však zobať aj surové, majú príjemnú sladkastú chuť.
Výborné sú opražené na panvici a alebo ako plnka do sladkých ale aj slaných jedál. V tom prípade sa len rozomelú či nadrvia a zmiešajú s cukrom či korením (predtým je dobré je tiež opražiť, aby mali výraznejšiu chuť). Sú skvelou prísadou do bazalkového pesta alebo ako posyp polievok, omáčok či kašou. Pri použití vcelku je vždy dobré ich poriadne rozhrýzť, aby neprešli tráviacim traktom bez efektu.
Z píniových orechov možno tiež vyrobiť obdobu arašidového masla, ak orechy rozmixujeme, zmiešame s povoleným maslom a na dochutenie pridáme lyžičku medu.
Široké uplatnenie majú tiež v raw kuchyni. Pridávajú sa napríklad do tortových a moučníkových korpusov. Stačí namlieť spolu s inými orechmi či zmiešať s lyžičkou orechového masla.
Píniové oriešky by sa mali uchovávať v chlade, majú tendenciu rýchlo žltnúť.
Vedeli ste že?
Píniové orechy sú veľmi dobre stráviteľné a dokonca pomáhajú aj zlepšovať priechodnosť čriev. Okrem toho obsahujú veľké množstvo kvalitných olejov, ktoré podporujú funkčnosť nervového systému. Nenasýtené mastné kyseliny majú blahodarný vplyv na srdce a cievy. To však nie je jediné, čím sa môžu píniové orechy osvedčiť v zdravej výžive. Ak ich zaradíte do svojej stravy, jedálniček ďalej obohatíte o kvalitné bielkoviny, minerálne látky (predovšetkým zinok, horčík a železo), vitamíny (predovšetkým skupiny B).
Balenie
200 g
Alergény: Suché orechy a výrobky z nich
Krajina pôvodu: Rusko
Zloženie: Píniové orechy
Nutričné údaje
NATU - Píniové orechy
Jedná sa o semienka zo šišiek borovice pínie stredomorskej. Tento rozložitý strom rastie predovšetkým v Taliansku, Grécku, Portugalsku ale napríklad aj na Kaukaze. Na našom území sa nepestuje. Jedná sa o veľmi statný strom, ktorý dosahuje dĺžku až 30 m. Má veľké šišky, ktoré môžu mať až 15 cm. V nich sa ukrývajú semienka, aj napriek tomu sú tieto plody známe pod názvom orechy.
Výhody
- najlepší pomer cena a kvalita
- vysoký zdroj vitamínov E a K
- zdroj bielkovín
Využitie
Píniové orechy alebo inak povedané tiež pínelky či piňolky (taliansky pignoli), sa používajú v našej kuchyni podobne ako napríklad lieskové orechy. Pridávajú sa do sladkých dezertov, múčnikov a rôzneho pečiva. Zo semienok sa lisuje olej. Môžu sa však zobať aj surové, majú príjemnú sladkastú chuť.
Výborné sú opražené na panvici alebo ako plnka do sladkých ale aj slaných jedál. V tom prípade sa len rozomelú či nadrvia a zmiešajú s cukrom či korením (predtým je dobré ich tiež opražiť, aby mali výraznejšiu chuť). Sú skvelou prísadou do bazalkového pesta alebo ako posyp polievok, omáčok či kaší. Pri použití vcelku je vždy dobré ich poriadne rozhrýzť, aby neprešli tráviacim traktom bez efektu.
Z píniových orechov možno tiež vyrobiť obdobu arašidového masla, ak orechy rozmixujeme, zmiešame s povoleným maslom a na dochutenie pridáme lyžičku medu.
Široké uplatnenie majú tiež v raw kuchyni. Pridávajú sa napríklad do tortových korpusov. Stačí namlieť spolu s inými orechmi či zmiešať s lyžičkou orechového masla.
Píniové oriešky by sa mali uchovávať v chlade, majú tendenciu rýchlo žltnúť.
Vedeli ste, že?
Píniové orechy sú veľmi dobre stráviteľné, a dokonca pomáhajú aj zlepšovať priechodnosť čriev. Okrem toho obsahujú veľké množstvo kvalitných olejov, ktoré podporujú funkčnosť nervového systému. Nenasýtené mastné kyseliny majú blahodarný vplyv na srdce a cievy. To však nie je jediné, čím sa môžu píniové orechy osvedčiť v zdravej výžive. Ak ich zaradíte do svojej stravy, jedálniček ďalej obohatíte o kvalitné bielkoviny, minerálne látky (predovšetkým zinok, horčík a železo), vitamíny (predovšetkým skupiny B).
Balenie
200 g
Alergény: Suché orechy a výrobky z nich
Krajina pôvodu: Rusko
Zloženie: Píniové orechy
Nutričné údaje
Energetická hodnota | 2816 kJ / 673 kcal |
---|---|
tuky | 68,4 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny |
4,9 g |
sacharidy | 13,1 g |
- z toho cukry | 3,6 g |
bielkoviny | 13,7 g |
vláknina | 3,7 g |
soľ | 0 g |
Dodatočné parametre
Kategória: | Orechy a semienka |
---|---|
Hmotnosť: | 0.22 kg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.