Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Všetko o CéBéDé a jeho účinkoch na ľudský organizmus

Čo je CéBéDé?

CéBéDé je jeden z viac než 100 kanabinoidov prítomných v konope. Tieto prírodné molekuly majú pre ľudský organizmus mnoho pozitívnych účinkov. Po psychoaktívnom a známejšom tetrahydrokanabinole (TéHáCé) býva CéBéDé druhou najviac zastúpenou látkou v konope. Má podobnú chemickú štruktúru ako TéHáCé, ale jeho fyziologické účinky sú značne odlišné. Na rozdiel od TéHáCé je CéBéDé úplne nepsychoaktívne. Zároveň pozitívne pôsobí proti zá***u, bolesti, úzkosti, zlepšuje spánok regeneráciu.

CéBéDé bolo užívané už pred 4,5 tis. rokmi a v posledných rokoch zažíva boom

CéBéDé je prírodným liekom s viac než 4 500 rokov dlhou históriou užívania a v posledných rokoch zažíva renesanciu. O snáď najväčšej popularizácii CéBéDé (samozrejme spoločne s vegánstvom) sa zaslúžil UFC bojovník Nate Diaz, keď na tlačovke po druhom prehratom zápase s Connorom McGregorom priznal, že užíva CéBéDé, ktoré bolo v tej dobe vedené svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) ako zakázaná látka. Tým do značnej miery prispel k legalizácii a popularizácii kanabinoidov nie len medzi športovcami. A je nutné podotknúť, že za toto priznanie nebol nijak penalizovaný. Nate Diaz ukázal ostatným bojovníkom cestu, a dnes už je užívanie CéBéDé v tomto veľmi náročnom športe (MMA) samozrejmosťou. Nate Diaz, rovnako ako Dana White (šéf UFC) a väčšina bojovníkov CéBéDé užíva pre lepšiu regeneráciu, tlmenie bolesti, uvoľnenie psychiky a zlepšenie spánku.

Nemusíte byť zrovna jeden z najlepších zápasníkov najlepšej svetovej MMA súťaže aby vás zaujímalo, ako prírodnou cestou riešiť bolesti, úzkosť, problémy so sústredením alebo aj regeneráciu a uvoľnenie. Pokiaľ vás zaujíma na akom princípe kanabinoidy fungujú, a prečo sú na rozdiel od svojej sestry CéBéDé bez psychotropných účinkov, nájdite si 5 minút čas a prečítajte si dnešný článok.

brainmax_CéBéDé_infografika_brainmarket_SK

História CéBéDé

Prvá zmienka o kanabinoidoch siaha do roku 2727 p. n. l., kedy čínsky cisár Sheng Neng použil čaj na báze konope k liečbe pamäte a ďalších zdravotných nedúh.

Novodobá história CéBéDé sa píše od roku 1940, kedy tím vedcov z Illinois University prvý raz izoloval CéBéDé a znovuobjavil skutočnosť, že v rastline konope boli aktívne zlúčeniny, ktoré neobsahovali psychoaktívne vlastnosti bežne spojené s rastlinou.

V sedemdesiatych rokoch sa vďaka vojne proti drogám CéBéDé stalo nedostupným. Tým defacto výskum CéBéDé skončil. Až v devedesiatych rokoch sa CéBéDé začalo znova testovať a užívať na zmiernenie bolesti, čím bolo CéBéDé mediálne oddelené od svojej sestry TéHáCé, ktoré je slávnejšie pre svoje psychoaktívne účinky. Postupom času sa CéBéDé legalizovalo vo väčšine štátov západného sveta vrátane Česka a Slovenska.

CéBéDé a bolesť

Marihuana sa používala k liečbe bolesti dokonca už pred 5 tisíc rokmi. V dnešnej dobe sú už účinky CéBéDé aj TéHáCé na tlmenie bolesti vedecky dokázané.

Súčasťou ľudského organizmu je endokanabinoidný systém (ECS), ktorý sa podieľa na regulácii rôznych funkcii vrátane spánku, chuti na jedlo, bolesti a reakcie imunitného systému. Telo samo prirodzene produkuje endokanabinoidy, čo sú neurotransmitery, ktoré sa viažu na kanabinoidné receptory v nervovom systéme a pomáhajú tak spracovávať bolesť.

Existujú štúdie potvrdzujúce účinok CéBéDé na zníženie chronickej bolesti a zá***u ovplyvnené endokanabinoidnými receptormi. V niekoľkých štúdiách na ľuďoch bolo potvrdené, že kombinácia CéBéDé a TéHáCé je účinná pri liečbe bolesti spojenej so sklerózou multiplex a artritídou. [1]

CéBéDé blokuje bolesť dvoma spôsobmi:

  • Blokuje bolestivé signály z dosahu do mozgu - CéBéDé aktivuje receptory v mozgu a mieche (do určitej miere aj opioidné receptory), ktoré pôsobia na zmiernenie signálu bolesti než sa dostane do mozgu. [7]

  • Znižovanie zá***u - ako už bolo zmienené, CéBéDé má silný proti***ový účinok. Jedným z kľúčových aspektov zá***ovej reakcie je bolesť. Znížením zá***u v mieste poranení môžeme účinne znížiť počet signálov bolesti odosielaných do mozgu. Rovnako pôsobí aj Aspirin na zníženie bolesti. [7]

A všetci vieme, že bolesťou netrpia len vrcholoví športovci. Chronická bolesť môže trápiť nie jedného z nás, alebo niekoho nám blízkeho.

CéBéDé a spánok

Asi si nemusíme vravieť, že kvalitný spánok je základ zdravia. V dnešnom stresovom svete býva čím ďalej náročnejšie zaspať alebo spať kvalitne. CéBéDé je jedným zo zaujímavých prírodných riešení pri problémoch so spánkom. CéBéDé môže nepriamo podporovať spánok znížením úzkostných myšlienok, ktoré sú jednou z hlavných príčin neschopnosti zaspať a dostať sa do hlbších fáz spánku.

Bolo dokázané, že CéBéDé stimuluje v mozgu neurotransmiter GABA, čo spomaľuje aktivitu neurónov a podporuje relaxáciu. Rovnakým mechanizmom účinku CéBéDé znižuje aj úzkosť a pomáha nám cítiť sa uvoľnene a pokojne. [8]

CéBéDé_je_vhodne_pre_jedincov_ktori_resia_Infografika-BrainMarket_SK

CéBéDé a jeho vplyv na regeneráciu

Vždy keď cvičíme, spôsobujeme mikroskopické trhliny vo svalových vláknach, ktoré tvoria naše svalové tkanivo. Reakciou tela na toto poškodenie je vyvolanie zá***ových reakcii v oblasti, čo vedie k bolestivosti svalov aj niekoľko dní po cvičení. Z krátkodobého hľadiska je tento zá*** dobrá vec. Pomáha privádzať krv do oblasti spolu s živinami a kyslíkom potrebným k oprave poškodenia. V mnohých prípadoch však zá***ový proces trvá príliš dlho, spomaľuje zotavenie, čo by mohol byť problém predovšetkým pre športovcov. V najhorších prípadoch môže zá*** viesť k chronickým zdravotným stavom.

Ako vám s regeneráciou pomôže CéBéDé? CéBéDé má silné proti***ové účinky, čím značne zrýchľuje proces regenerácie, takže zá*** neprebieha dlhšie než je nutné. Vďaka tomu sa môžete rýchlejšie vrátiť do posilňovne. Okrem proti***ových účinkov CéBéDé upokojuje hyperaktivitu vo svalových vláknach, ktorá po tréningu spôsobuje trasenie a svalové zášklby. [9] 

CéBéDé ako riešenie pre úzkosť a depresie

Každý z nás sa môže niekedy trápiť s určitou formou úzkosti a prepadom nálad. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je depresia jedným z najväčších súčasných problémov v spoločnosti.

Úzkosť a depresia sa obvykle liečia farmaceutickými liekmi, ktoré môžu spôsobovať rad vedľajších účinkov vrátane ospalosti, nespavosti, sexuálnej dysfunkcie a bolesti hlavy. [2]

Namiesto toho sa CéBéDé ukázalo ako silná alternatíva bez vyššie zmienených vedľajších účinkov. Olej s CéBéDé sa dokonca používal na bezpečnú liečbu nespavosti a úzkosti detí s posttraumatickou stresovou poruchou. Tieto vlastnosti sú spojené so schopnosťou CéBéDé pôsobiť na receptory mozgu. Predovšetkým na sérotonín, ktorý je neurotransmiterom regulujúcim náladu a sociálne správanie. [3]

CéBéDé má pozitívny vplyv na rad ďalších psychických problémov a testuje sa ako pomocník napríklad s posttraumatickým stresovým syndrómom, obsedantne kompluzívnou poruchou, ktorá je po depresii druhým najčastejším psychickým ochorením, alebo ako pomoc ľuďom so schizofréniou.

Tých psychických ochorení na ktoré pomáha je naozaj veľa, hlavné je však to, že CéBéDé jednoducho upokojuje.

CéBéDé pomáha s liečbou akné a potláča zá***y

Akné je bežné kožné ochorenie, ktoré postihuje viac než 9% populácie. CéBéDé olej môže pomôcť liečiť akné kvôli jeho proti***ovým vlastnostiam a schopnosti znížiť produkciu kožného mazu. Zá***y potom CéBéDé dokáže potláčať v celom tele a tým pomáha imunitnému systému s jeho správnou funkciou. Robí to vďaka schopnosti vyradiť z hry jeden z enzýmov, ktoré zá*** aktivujú. 

Skúma sa tiež vplyv CéBéDé na proti***ové cytokíny. Na presné výsledky si však budeme musieť ešte počkať.

CéBéDé_trvzeni_infografika_brainmarket_sk

Neuroprotektívne vlastnosti

Vedci sa domnievajú, že schopnosť CéBéDé pôsobiť na endokanabinoidný systém a ďalšie mozgové signalizačné systémy môže poskytnúť pomoc tým, ktorí majú neurologické poruchy. V súčasnosti sa CéBéDé testuje ako podpora tiež pre epileptikov a pacientov so sklerózou multiplex. Jedna zo štúdie tiež zistila, že CéBéDé olej významne znížil záchvatovú aktivitu detí s Dravetovým syndrómom. [4]

CéBéDé sa tak terapeuticky používa na liečbu nespavosti a vďaka schopnosti znižovať zá*** tiež ako prevencia vzniku Alzheimerovej choroby. [5]

 

Vplyv CéBéDé na zdravie srdca

Nedávny výskum spojil CéBéDé s niekoľkými výhodami pre srdce a obehový systém vrátane schopnosti znižovať vysoký krvný tlak. Vysoký krvný tlak súvisí s vyššími rizikami radu zdravotných stavov vrátane mozgovej mŕtvice, srdcového infarktu a metabolického syndrómu. [6]

Čo je endokanabinoidný systém?

Všetky cicavce majú endokanabinoidný systém. Tento systém, ktorý využíva kanabinoidy produkované vo vnútri aj vonku ľudského tela pracuje na udržaní zdravého stavu rovnováhy nazývaného homeostáza. Súčasťou tejto rovnováhy je endokanabinoidný systém, ktorý pomáha telu zotaviť sa zo všetkých druhov zranení a poškodení. CéBéDé a ďalšie kanabinoidy podporujú endokanabinoidný systém a pomáhajú vrátiť telo do normálneho stavu rovnováhy po tréningu a boji

Nielen CéBéDé, ale tiež terpény v ňom obsiahnuté hrajú dôležitú rolu

Terpény, čiže vonné silice sú látky vylučované kvetmi konope, ktoré pomáhajú zvýšiť vstrebateľnosť CéBéDé a tým zvyšujú jeho terapeutické účinky. Spolu s CéBéDé teda majú synergický účinok.

Terpény môžu hrať kľúčovú rolu v rozdielnych účinkoch rôznych odrôd CéBéDé. Niektoré z terpénov sú veľmi účinné pri uvoľňovaní stresu, iné predlžujú sústredenie a ostrosť myšlienok a dokážu človeka preniesť do stavu označovaného ako „flow”.

Myrcén napríklad navodzuje spánok, limonén zlepšuje náladu. Niektoré účinky terpénov sú ďaleko sofistikovanejšie - napríklad gastroprotektívne pôsobenie karyofylénu. Poďme si popísať pár z nich.

Limonén: najčastejšie sa s ním stretnete v citrusoch. Má proti-***ové, antioxidačné a kardioprotektívne vlastnosti a tiež pomáha udržať dobrú náladu.

Terpinolene: vôňa pripomína borovicu a drevo. Tento terpén má antioxidačné, proti-***ové vlastnosti, tlmí tiež bolesť a pomáha s rýchlym zaspatím.

Nerolidol: ovocná a bylinková aróma. Má neuroprotektívne a antioxidačné účinky. Nerodil podporuje a posilňuje účinnosť ostatných terpénov - synergický efekt.

Pipén: lesná vôňa. Proti***ové a antimirkobiálne účinky. Skúma sa tiež jeho pozitívny vplyv na krátkodobú aj dlhodobú pamäť.

Myrcén: aróma pripomínajúca klinček. Má upokojujúce účinky a je teda ideálny pre slastný a kvalitný spánok.

Terpény sa vďaka svojej chemickej štruktúre najjednoduchšie rozpúšťajú v tukoch, čo je dôležité pre ich rolu ako neurotransmiterov v mozgu. Všeobecne teda majú antidepresívne účinky a pôsobia podobne ako inhibítory spätného vychytávania sérotonínu či lieky, ktoré zvyšujú hladinu dopamínu.

A ako spoznať, či vám CéBéDé bude sedieť podľa terpénov? Pokiaľ by ste mali čerstvú rastlinku, tak práve terpény sú to, čo dáva rastline jej vôňu. Takže pokiaľ vám vonia, bude pre vás jej účinok pozitívny. Pokiaľ nie, nie je to nič pre vás.

Na záver tá najjednoduchšia otázka... Je CéBéDé pre vás?

Pokiaľ ste športovec alebo riešite problémy s bolesťou, spánkom, úzkosťou, regeneráciou, potom byť vami, určite by som CéBéDé vyskúšal. Jeho masová popularizácia prišla z jedného z najnáročnejších športov MMA, kedy bojovníkom pomáha od bolesti, zlepšuje regeneráciu, zabavuje úzkosti, kde inde by ste potrebovali prírodný doping než v športe, v ktorom môžete schytať aj 200 úderov na hlavu na zápas (neuroprotektívne účinky).

Aby ste mali jednoduchý výber podľa riešenia problému, pripravili sme pre vás vlastný rad produktov BrainMax CéBéDé.

 

Matěj Veselý

 

Zdroje:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16282192/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4970636/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5101100/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28538134/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289988/

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5470879/

[7]https://www.researchgate.net/profile/Markus_Kathmann/publication/7288644_Cannabidiol_is_an_allosteric_modulator_at_mu-_and_delta-opioid_receptors/links/0fcfd509d0205b383a000000.pdf

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28249817

[9] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2173580814000674

_____________________________________________

https://www.CéBéDécentral.com/the-history-of-CéBéDé/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4189631/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5569602/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16698671/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25916739/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4444130/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25667194/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3026637/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25024347/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1027811715001457

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25237116/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24845114/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26724101/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24525548/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27094344/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25061872/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780801/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25597339/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18025276/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21566064/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2997305/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30328956/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK425762/

https://m.csindy.com/coloradosprings/terpenes-are-whats-next-for-marijuana/Content?oid=5221260

 

 ***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!