Jód

Najpredávanejšie

lugol s iodine solution 3 50 ml
 
€15
187 quinton 0032 edit
Quinton Isotonic, 30 x 10 ml ampuliek
Momentálne nedostupné
43140
 
€35,65
181 quinton 0020 edit
 
€35,65
3 položiek celkom
181 quinton 0020 edit
€35,65
40512
lugol s iodine solution 3 50 ml
Novinka Tip
€15
48694
187 quinton 0032 edit
€35,65
43140

Jód je považovaný za jeden zo základných minerálov pre naše telo. Je obzvlášť dôležitý v období tehotenstva, pretože reguluje metabolizmus štítnej žľazy, ktorá riadi rast a vývoj celého tela. Hormóny štítnej žľazy hrajú dôležitú úlohu v celom rade telesných funkcií, vrátane metabolizmu, zdravia kostí, imunitnej odpovede a vývoja centrálneho nervového systému (CNS).

Ľudský organizmus nemôže fungovať bez tohto významného prvku. Hrá podstatnú a rozhodujúcu úlohu pri produkcii hormónov štítnej žľazy (tyroxínu a trijodtyronínu). Tieto látky lipofilného charakteru sa vytvárajú z jedinečnej aminokyseliny tyrozínu, čo je základná stavebná jednotka. Túto zložku si vie telo vyprodukovať úplne samo. Žiaľ, s postupujúcim vekom dochádza k tomu, že sa tvorba tyrozínu prakticky v tele znižuje a tak ho ľudia musia suplementovať. Pokiaľ má človek v ľudskom tele dostatok jódu, potom je vitálnejší a aktívnejší. Dá sa povedať, že jód má pre organizmus pozitívny vplyv nielen na zdravie, ale aj na samotnú životnú silu.

Jód pomáha premieňať hormón stimulujúci štítnu žľazu (TSH) na trijódtyronín (T3) a tyroxín (T4). Táto premena je dôležitá pre správne fungovanie štítnej žľazy. Nerovnováha jódu môže viesť k nadmernej alebo nedostatočnej činnosti štítnej žľazy.

Strava obohatená o jód putuje tráviacim systémom, dochádza tu pritom k oddeleniu zvyšku potravy od jódu. Tá prechádza do krvného riečišťa a odtiaľ ho zachytávajú receptory štítnej žľazy. Ak telo nedisponuje potrebným množstvom jódu, potom sa zákonite netvorí potrebná hladina hormónov.

Najväčším zdrojom jódu sú nasledujúce potraviny (morské ryby, morské riasy a plody mora). Daný obsah jódu sa v týchto produktoch veľmi odlišuje. V percentuálnom vyjadrení ide niekedy až o stovky percent. Tento rozdiel do značnej miery súvisí s miestom pôvodu a tiež so sezónnymi výkyvmi.