67 položiek celkom
BrainMax Pure Lyofilizované jahody, 45 g
€5,90
33771
96 cerny cesnek palice
Tip
€6,90
5429
Hore
Ďalšie produkty

Sušené ovocné plody a orechy by mali byť každodennou súčasťou nášho jedálnička. Orechy pre svoj obsah zdraviu prospešných tukov, a sušené ovocie svojim nenahraditeľným pomocníkom, ako doplniť dôležité minerály a vitamíny.

Sušené ovocie má veľmi zaujímavé výživové hodnoty a tiež dlhú dobu trvanlivosti. Vďaka tomu si ho môžeme dopriať po celý rok. Tradičné alebo konvenčné sušené ovocie sú druhy, ktoré sú buď sušené na slnku, ako sú hrozienka alebo sušené figy, alebo pomocou dehydratačného stroja, ktorý umožňuje odparovanie veľkého množstva vody.

Tradičné sušené ovocie bolo po tisícročia základom stredomorskej stravy. Keďže sušené ovocie obsahuje menej vody, je obsah kalórii na 100g oveľa vyšší ako u čerstvého ovocia, rovnako ako cukru. Preto je dôležité strážiť si jeho množstvo v jedálničku. Rovnako ako vyšší obsah cukru sú ale v sušenom ovocí aj viac koncentrované dôležité vitamíny a minerály. A v tomto môže byť sušené ovocie pre naše zdravie veľkým prínosom.

Pri výberu dajte prednosť sušeným plodom v certifikovanej BIO kvalite. Vďaka kontrolovanému poľnohospodárstvu si tak môžete byť istí ako pôvodom, tak aj spôsobom pestovania, pri ktorej nie sú použité žiadne pesticídy ani iné škodlivé látky. Určite vyberajte ovocie, ktoré je nesírené. To znamená, že pri spracovaní nebol použitý konzervant oxid siričitý. Väčšina sušeného ovocia, ktoré bežne nachádzame v supermarketoch je sírených.

Čo sa týka orechov, tak tie sú jedným zo základných zdrojov príjmu bielkovín u vegetariánov a vegánov. Ale samozrejme všetkých, ktorí si dávajú záležať na svojom stravovaní. Do jedálnička ich pridávame opatrne, pretože napriek tomu, že tuky v nich obsiahnuté, sú zdraviu prospešné, je ich pomerne dosť. Je odporúčaná hrsť orieškov a semienok každý deň. Ideálne je si orechy zmiešať a každý deň si tak dopriať len pár z nich. Na skladovanie orechov by ste si mali dať záležať. Pretože obsahujú veľa tuku, majú tendenciu žltnúť. Kvôli tomu je v ideálnom prípade dať do dobre tesniacej nádoby a skladovať v suchu a tme.