Matcha
Matcha tea má svoj pôvod v Číne a od 12. storočia tiež v Japonsku, kde je súčasťou čajových obradov a odkiaľ si nesie aj svoj názov. Matcha tea má niekoľko špecifických zvláštností. Jeden z najpodstatnejších je jeho pestovanie a následná úrodu, ale predovšetkým jeho pozitívne účinky na ľudský organizmus. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, polyfenolov a tiež katechíny, ktoré pomáhajú zlepšiť imunitný systém.
Rovnako ako zelený čaj pochádza Matcha z rastliny Camellia sinensis. Tá sa však pestuje podľa iných zvyklostí a má teda odlišný nutričný profil. Zhruba 20 – 30 dní pred zberom sa rastliny čajovníka starostlivo zakryjú, aby sa zabránilo priamemu slnečnému žiareniu. Týmto krokom sa zaistí zvýšenie chlorofylu a zvýšenie obsahu aminokyselín. Akonáhle sú potom čajové lístky zozbierané, rozomelú sa na jemný prášok - Matchu. Tá obsahuje živiny z celého čajového lístka, čo má za efekt zvýšenie obsahu kofeínu a antioxidantov.
Matcha je bohatá na katechíny, čo sú prírodné antioxidanty. Podľa štúdie je v Matchi až 137 krát vyšší obsah katechínov, než v iných typoch zeleného čaju. Pitie Matchi tak výrazne znižuje oxidačné poškodenie spôsobené voľnými radikálmi.
Matcha sa dá pripravovať ako teplý aj studený nápoj. V mnohých častiach sveta je tiež pridávaná do mnohých receptov a aj v Slovenskej republike sa môžete už v mnohých kaviarňach stretnúť s Matcha dezertmi. Ak si zvolíte teplú variantu nápoja, odporúčame na prípravu použiť špeciálnu Matcha metličku.
TIP ako správne matchu pripravovať:
- Pripravte si širšiu misku, čajovou lyžičku, metličku, horúcu vodu
- Odoberte z balenia matchy ½ lyžičky a preosejte ju cez sitko do misky
- Zalejte matchu 1 decilitrom vody o teplote 75 ⁰C (pri bežných podmienkach sa na takú teplotu voda ochladí asi 2 minúty po ukončení varu)
- Ponorte metličku a matchu napeňte.
Studenú variantu potom pripravíte jednoducho v shakeri. Na 200 ml vody použite 2 - 4 g a nezabudnite poriadne pretrepať, aby mal nápoj lahodnú penovú konzistenciu. Studený aj teplý variant potom môžete skúsiť aj s mliekom, ideálne kokosovým, alebo mandľovým, vďaka ktorému zachováte vyvážený pomer živín.