Vysoké dávky vitamínu B. Prečo nie sú obavy na mieste?

Vitamín B je rozpustný vo vode. Patrí do skupiny vitamínov, z ktorých si telo vezme len toľko, koľko potrebuje. Preto je predávkovanie vitamínmi skupiny B takmer nemožné, pretože to, čo telu netreba, vylúči. Na zvýšený príjem vitamínov skupiny B by mali dbáť najmä osoby staršie ako 50 rokov, tehotné ženy, osoby s chronickým ochorením, vegetariáni a vegáni.

Vitamíny skupiny B sú najviac cenené pre svoju schopnosť:

  • Preminúť živiny na energiu.
  • Udržiavať zdravý metabolizmus.
  • Podporovať funkcie nervov, pečene, zdravia kože a očí.
  • Optimalizovať rast/vývoj plodu počas tehotenstva.

Vo štúdii z roku 2013 u 100 starších dospelých bolo zistené, že suplementácia 500 mcg vitamínu B12 po dobu 8 týždňov normalizovala hladiny B12 u 90 % účastníkov. Pre niektorých môžu byť potrebné vyššie dávky až 1 000 mcg alebo 1 miligram.1 Závisí to od niekoľkých faktorov a preto dopredu nie je možné určiť, koľko kto potrebuje. Telo má svoj mechanizmus, ktorým riadi to, čo v tele zostane a čo pôjde preč.

 Čo má v tele na starosti vitamín B

Vitamín B12?

Často si u doplnkov výživy môžete všimnúť vysoké dávky vitamínu B12. Ako vysoké dávky sa obvykle označujú rády desaťtisícov mikrogramov na dávku. Na porovnanie, odporúčaná denná dávka pre vitamín B12 pre dospelých je zvyčajne okolo 2.4 mikrogramov. Doplnenie vitamínu B12 je často predpisované v oveľa vyšších dávkach, najmä v prípade liečby deficitu B12, bez zaznamenania významných vedľajších účinkov. 

A ako je to s vstrebateľnosťou vitamínu B12?

Vstrebateľnosť, okrem iného, tiež závisí na množstve kyseliny chlorovodičovej. Ako starneme, telo prirodzene produkuje menej žalúdočnej kyseliny. To ovplyvňuje vstrebanie vitamínu B12. Mimochodom nie je to len starnutím. Dnes má mnoho jedincov vplyvom zlého životného štýlu chronický nedostatok HCL v žalúdku. Takže v okamihu, keď je o človeka s chronicky zlým trávením, zle tiež získava vitamín B12 z potravy. Preto aj v prípade pestrej stravy, nemusíte mať vitamínu B12 dostatok. 100 mcg, je dávka, ktorá je bežná, pretože v dlhom horizonte dokáže optimalizovať hladiny B12 u deficitných jedincov, zatiaľ čo ľudia s jeho optimálnou hladinou si vezmú len koľko je treba a zvyšok z tela odíde močom, bez akéhokoľvek negatívneho efektu na ľudský organizmus.

Príznaky nedostatku vitamínu B

Podstatná je aj forma vitamínu. Vyberajte aktívne formy vitamínu B

Aby bola suplementácia vitamínu B skutočne efektívna, vitamíny musia byť v aktívnej forme. Inými slovami vo forme, v ktorej ich dokáže naše telo okamžite využiť. Neaktívne formy musia byť najprv premenené (teda "metylované") pečeňou, aby sa stali aktívnymi, biologicky dostupnými formami, ktoré môže telo vstrebať a využiť. Ale pretože ich pečeň premieňa pomalšie, môže sa stať, že neaktívne formy vitamínu B sa z tela rychlo vylúčia. 

Ak ide o aktívnu formu vitamínov skupiny B, nemusíte sa obávať ani dopadu na pečeň. Táto starosť by mohla byť len v prípade, ak ide o neaktívnu formu vitamínov B, keď ich potrebuje pečeň najprv metabolizovať. V prípade aktívnych foriem, nedochádza ani k záťaži pečene.

A čo na to legislatíva?

Legislatíva vo svete sa líši od našej. Predovšetkým dávky jednotlivých vitamínov a minerálov sú výrazne podhodnotené a stále sa držíme na vlne poznatkov, ktoré boli známe pred dvadsiatimi rokmi. Treba povedať, že vo výžive človeka sa každým rokom prichádza na nové poznatky, ktoré bohužiaľ nekorespondujú s tým, čo nám je odporúčané. 

 

Veronika Halusková

 

1. Janet E FLATLEY, Mergo E BARKER, et al. Suplement vitamínu B-12 v dávke 500 μg/deň počas ôsmich týždňov neznormalizuje močovú metylmalónovú kyselinu ani iné biomarkery stavu vitamínu B-12 u starších ľudí s mierne nedostatočným stavom vitamínu B-12. 2013.