Ako ekologicky sa vyvíja balenie vašich objednávok...

BrainMarket existuje 5 rokov a za tú dobu si našiel tisíce zákazníkov.  Veľmi si to vážime. Bez vás by sme nemohli existovať a ste to práve vy naši zákazníci a vaše objednávky aj priania, ktoré nás ženú ďalej. Na začiatku sme sa orientovali čisto na ľudské zdravie, ale postupom času, no skôr veľmi rýchlo sme sa stotožnili so zero waste filozofiou. S nárastom objemu objednávok sme si uvedomovali, že expedícia a balenie je veľká záťaž pre životné prostredie. A pretože nám naša planéta nie je ľahostajná, neustále zavádzame inovácie, aby sme čo najviac minimalizovali negatívne dopady nášho podnikania k prírode.

Dajte nám čas. Makáme na tom :)

Len by som chcel podotknúť, že ešte pred 5 rokmi sme nevedeli o balení objednávok prakticky nič. Vlastne sme toho nevedeli veľmi o ničom, čo sa týka chodu e-shopu. Ale aj napriek tomu sme urobili ohromný kus práce. Teraz vám skúsim spísať, čo všetko sme za taký krátky čas dokázali zmeniť, aby sme boli čo možno najviac šetrní k našej krásnej planéte.

zerowasteBrainMarket

Sale photo created by freepik - www.freepik.com

1. Opakovane používame obaly, výplne a krabice, v ktorých nám chodí tovar od našich dodávateľov.

Čas od času sa objaví otázka, prečo vôbec používame bublinku alebo plastovú výplň. Skutočnosť je taká, že síce na sklade máme bublinkovú fóliu, ale používame ju čo možno najmenej. Kde to ide, snažíme sa ju nahrádzať papierom a slamou. Niektoré produkty sú bohužiaľ veľmi krehké a opakovane ich zákazníci našli rozbité. Čo u kvalitných produktov bolí o to viac. A zákazníkov potom mrzí aj fakt, že jeden produkt poškodí všetky ostatné. Keď už niečo zabalíme do bublinkovej fólie, väčšinou je to zo zásielok od našich dodávateľov. Vždy keď nám dorazí tovar od dodávateľa, obalový materiál sa roztriedi a znova použije do vašich objednávok. Lepšie je predsa obalový materiál znovu použiť, než ho vyhodiť do smetiaka. Dávame mu skrátka druhú šancu :) A rovnako tak to robíme so škatuľami od našich dodávateľov, nafukovacími a polystyrénovými výplňami. Niekedy sú krabice poškodené tak, že by sa bežne vyhodili do smetného koša. Preto máme stroj, ktorý nám akýkoľvek kartón upraví a my ho môžeme použiť ako výplň.

Preto sa prosím nedeste, keď vám príde balíček plný polystyrénovej peny alebo rexyklovaných kartónov. Môžete si byť 100% istí, že sme ju jednoducho len znova použili z prichádzajúcich zásielok.

2. Používame papierové a recyklované materiály.

Máme pár spriatelených firiem, ktoré nám sem tam dovezú použité krabice, alebo pre nich zájdeme. Ako výplň balíčkov používame recyklovaný papier a slamu. Tašky pre osobný odber sú samozrejme z recyklovaného papiera.

Posledná škvrna na našich eko snahách bolo používanie klasickej pvc plastovej pásky. Tento problém som sa snažil vyriešiť od začiatku tohto roka, ale nemohli sme zohnať solídneho dodávateľa. A tiež sa priznám, že som dovtedy ani nevedel, že existujú papierové pásky. Cesta to bola niekedy zdĺhavá, pretože často papierové pásky nedržali tak dobre. Na depe dopravcu sa potom pravidelne stávalo, že sa kúsky odlepili a celý balík sa tak namotával. A to až do chvíle, keď sa strhol aj štítok a potom už nikto nevedel odkiaľ ten balík je a ku komu má doraziť. Avšak jedného krásneho dňa, sa nám ozval náš zákazník a ponúkol nám výrobu papierovej pásky s lepidlom na báze prírodného kaučuku. Po dlhom skúšaní najrôznejších variantov sme našli takú papierovú pásku, ktorá dobre drží a zároveň spĺňa naše požiadavky.

3. Šetríme lesy. Netlačíme faktúry!

Snáď sa na nás nehneváte, ale faktúry k objednávkam posielame mailom, pretože tak nejako tušíme, že väčšina z vás ten papier ani nepotrebuje. A spoločne tak ušetríme pár hektárov lesov. :) Ak by ste však mali záujem o pridanie faktúry do objednávky, stačí napísať vaše prianie do poznámky k objednávke a samozrejme ju v balíčku nájdete. A aby sme aj to málo prírode vrátili. Spojili sme sa pred rokmi s neziskovou organizáciou Salamandr, ktorá sa podieľa na obnove lesov v Beskydoch. Cieľom organizácie je vysádzať stromy a snažiť sa o čo najväčšiu biodiverzitu krajiny. Už teraz vďaka Salamandra rastú opäť v Beskdydoch rastliny, ktoré pred rokmi zo krajiny vymizli. Za každú objednávku nad 80 € pomáhate spolu s nami, aby boli lesy v Beskydách o niečo krajším miestom.

4. Triedime odpad

Samozrejmosťou je, že v celej firme triedime odpad. Máme kontajnery na plast, papier aj sklo s pravidelným odvozom. Btw, biologický odpad kompostujeme na záhrade.

V čom sa ešte chceme zlepšovať

  • Zatiaľ sme nevymysleli spôsob, ako bezpečne poslať sklenené produkty bez použitia bublinkovej fólie. Pretože, či chceme alebo nie, občas musíme použiť aj kúpenú bublinkovú fóliu. Občas sa nám vrátia balíčky takom stave, ako by s nimi na depe hrali futbal. Takže verte alebo nie, vždy sa ich snažíme pripraviť na najhoršie zaobchádzanie.
  • Máme v pláne prezliecť tabletkové produkty BrainMax do sklenených dóz s víziou up-cyclingu. Bude to oveľa drahšie ako, keď by sme produkty nechali naďalej v plaste, ale veríme, že to čoskoro oceníte.

Má to zmysel...

Neviem, kto je autorom tejto vety: Ak chceš zmeniť svet, zmeň najskôr sám seba. Ale funguje vo všetkých ohľadoch ľudského počínania. Preto sa snažíme neustále hľadať cesty ako znížiť záťaž nášho podnikania na životné prostredie. Mohli by sme si vybrať jednoduchú a oveľa lacnejšiu plastovú cestu, ale to by bolo proti našej filozofii. A ak presvedčíme napríklad len pár ďalších e-shopov a jedincov k rovnakému šetrnému a trvalo udržateľnému prístupu k našej planéte, tak budeme radi :) Všetci by sme sa mali usilovať o to, aby sme našim deťom zanechali našu planétu zdravú a silnú.

Pokojne nám napíšte, čo ďalšie by sme mohli zlepšiť. Budeme veľmi radi za každú vašu radu. Vaše pripomienky, rady, priania, pozitívna aj negatívna odozva nás posúvajú ďalej a berieme ich skutočne vážne.

Jiří Votava

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!