Fisetin: kľúč k dlhovekosti?

Vo svete flavonoidov sa do pozornosti dostávajú také, ktoré nie sú vo vedeckej komunite novinkou, ale povedomie sa rozširuje postupne o všetkých. Jedným z nich je aj fisetín.

Čo je fisetin? Aký je jeho vzťah ku zdraviu buniek?

Fisetin je flavonoid, nachádza sa v rôznom ovocí a zelenine vrátane jahôd, jabĺk, hrozna a cibule. Avšak fisetín sa v týchto rastlinách prirodzene vyskytuje iba v nízkych koncentráciách, čo vedie mnoho ľudí k užívaniu fisetinových doplnkov. Výhody fisetínu sa prekrývajú s niektorými ďalšími flavonoidmi, vrátane katechínov zeleného čaju a kvercetínu. Ale má svoj vlastný jedinečný súbor biologických vlastností. Vedci poznajú fisetín už takmer 200 rokov, pretože bol prvýkrát izolovaný z rastliny benátskej škumpy v roku 1833. Avšak fisetín neprišiel na scénu v boji proti starnutiu až do roku 2018, kedy bol uznaný pre použitie ako senolytikum alebo senoterapeutikum – látka, ktorá ničí senescentné bunky.

apoptoza infografika brainmarket CZ

Senolytika sú v centre dnešného výskumu proti starnutiu. Keď sa bunky stanú starými alebo nefunkčnými, majú odumrieť, aby uvoľnili miesto pre nové bunky. Ale ako starneme, mnoho buniek namiesto toho sa senescentuje. To znamená, že tieto bunky strácajú schopnosť sa deliť alebo vykonávať základné funkcie a odmietajú zomrieť. Prezýva sa im „zombie bunky“, pretože nikdy neumierajú. Namiesto toho sa zdržujú, hromadia a zaniecujú okolité bunky, vďaka čomu je telo náchylnejšie k ochoreniam súvisiacim s vekom. Takto poškodené bunky môžu neskôr stáť za rozvojom ochorenia.

Apoptóza je proces, pri ktorom je obsah zdravých buniek rozložený a zabalený do malých balíčkov membrány, ktoré sú odstránené imunitnými bunkami. Akonáhle bunka zomrie, sama sa zničí v procese zvanom autofágia. To však nie je prípad senescentných buniek. Tie sa naopak púšťajú do ničenia buniek okolo seba. Dobrou správou je, že vedci objavili niekoľko zlúčenín, senolytík, ktoré sú špecificky schopné opraviť mechanizmus, ktorý týmto bunkám umožňuje sa samy zničiť a zabrániť ich poškodeniu. V skutočnosti z desiatich zlúčenín testovaných v štúdii bol fisetín najúčinnejším senolytikom pri odstraňovaní senescentných buniek. Okrem toho štúdia ukázala, že fisetín priamo zvyšuje produkciu antioxidantov, vrátane superoxiddismutázy, katalázy a glutatiónu – najúčinnejšie protizáp*lové látky v tele.

K čemu slouží fisetin

K čomu slúži fisetin?

  • Zníženie zá*alu. Pomáha chrániť pred budúcim zá*lom a zároveň znižuje existujúci zá*al, takže bunky môžu pracovať na plný výkon a efektívnejšie sa opravovať.
  • Ako všetky flavonoidy vychytáva voľné radikály a bojuje proti oxidatívnemu stresu - hromadeniu záp*lových a reaktívnych zlúčenín, ktoré poškodzujú bunky a DNA.
  • Ochrana zdravia kostí.
  • Neuroprotekcia.
  • Schopnosť eliminovať senescentné bunky.
  • Pomáha vytvárať viac glutatiónu, najviac protizáp*lové látky vo vašom tele.

Banner clanek fisetin

Ako fisetin získať? 

Zrejme sa zhodneme na tom, že ideálne je všetky živiny získavať zo stravy. Avšak u antioxidantov, konkrétne fisetínu, je zastúpenie v potravinách pomerne malé. Takže aby sme využili jeho terapeutické vlastnosti, museli by sme skonzumovať každý deň napríklad kilo jahôd, ktoré sú na fisetín bohaté. Čo v prepočte na sacharidy a obsiahnuté kalórie nie je úplne optimálne. Výhodou môžu byť suplementy. Bohužiaľ, fisetín sa v tele zle vstrebáva, takže je lepšie užívať ho s jedlom. Pri fisetíne nebola zistená toxická dávka a aj pri väčších dávkach je bezpečný.

 

                                                                                                                                                                                                                                      Veronika Halusková 




Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!