Zahrievacie korenie - prospešné nielen počas zimných mesiacov

V ajurvédskom liečiteľstve má zahrievacie korenie a celkovo zahrievacie potraviny veľkú tradíciu. Ako už z názvu vyplýva, ide o potraviny, ktoré nás majú zahriať a zvýšiť krvný obeh. Sú preto využívané skôr v chladnejších mesiacoch. Majú dodať telu energiu, odolnosť voči chladu, posilniť imunitný systém, zvýšiť krvný obeh a tým aj teplotu tela a tiež podporiť tráviace procesy. 

Medzi typické zahrievacie potraviny patrí koreňová zelenina, ďalej je to napríklad tekvica alebo cibuľa. Samostatnou kapitolou v stravovaní má korenie. V krajinách ako je India, je korení považované za posvätné, pretože Ajurvéda verí v jeho liečivé účinky. V západnom svete ešte len prichádzame na to, že nám korenie môže dať viac, než len dochutiť naše obľúbené pokrmy. V dnešnom článku si vysvetlíme typické zahrievacie korenie, ktoré nemusí byť súčasťou len zimných mesiacov, ale aj vtedy, kedy sa stretávame s virózou a chceme tak telo podporiť. 

Kurkuma

Prvým výrazným korením, ktoré blahodárne pôsobí na telo je kurkuma. Kurkuma je celosvetovo považovaná za superpotravinu. Prezýva sa indický šafran a pochádza z Kurkumovníka dlhého. Obsahuje látku kurkumín, ktorý zvyšuje krvný obeh v našom tele a tým aj jeho teplotu. Okrem toho podporuje tráviaci systém. Liečivé účinky kurkumínu boli potvrdené v desiatkach štúdií a dnes už nie je pochýb o tom, že kurkuma je to, čo by sme  mali určite zaradiť do jedálnička. Niet divu, že Ajurvéda je založená na príjme výživných jedál, ktoré podľa nej sú kľúčom k dobrému zdraviu. Kurkuma je toho dôkazom. Býva súčásťou typických indických pokrmov a je to jedna zo zložiek indického karí. Má štipľavú, zvieravú chuť a jasne žlto-oranžovú farbu. Pokrmom dodáva sýtu farbu a výborne sa kombinuje s inými druhmi korení ako je kmín, koriander, kajenské korenie alebo fenikel. 

19000-3_kurkuma-zdravotni-tvrzeni-infografika-brainmarket-sk

Výhody kurkumínu pre naše telo

  • V Ajurvéde je kurkuma považovaná za prírodné liečivo, ktoré podporuje zdravie pečene.
  • Je to významný antioxidant, ktorý bojuje proti zá***u.
  • Posilňuje imunitný systém
  • Podporuje tráviace procesy. 
  • Chráni pankreas
  • Viaže na seba ťažké kovy ako je olovo, ortuť alebo kadmium.

Zázvor

Zázvor je tiež známy pod latinským názvom Zingiber officinale. Je kvitnúca rastlina, ktorá patrí do rodiny kurkumy a kardamómu. Obsahuje antioxidanty ako sú shogaoly, zingerony a gingeroly, ktoré pôsobia ako proti***ové látky v tele.

Zlúčeniny, ktoré zázvor obsahuje pomáhajú pri:

  • žalúdočných nevoľnostiach
  • ako podpora trávenia
  • infekcií horných dýchacích ciest
  • bolestiach spôsobených zá***mi
  • pomáha bojovať proti plesňovým infekciám
  • regulácia krvného cukru

Okrem vyššie uvedených zlúčenín obsahuje zázvor tiež malé množstvo vápniku, zinku, kyseliny pantothenovej, riboflavinu a thiaminu. Jednou z najsilnejších výhod zázvoru je jeho schopnosť podporovať zdravie zažívacieho traktu a predchádzať problémom, ako je dyspepsia. Ochorenie, pre ktoré je charakteristické zhoršené trávenie, pálenie záhy a pocit plného žalúdku..

Návrh bez názvu (4)

Škorica

Škoricu asi poznáme všetci a väčšinou ju máme aj doma. Pochádza z kôry stromu Cinnamomum verum a obsahuje niekoľko špeciálnych zlúčenín, ktoré sú zodpovedné za mnoho prospešných vlastností. Škoricu hlavne poznáme ako jednu z ingrediencií sladkého pečiva alebo dezertov. Trošku škoda, pretože škorica obsahuje veľký podiel antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji proti oxidačnému stresu. Je zdrojom polyfenolov, ktoré sú podobné tým, ktoré môžeme nájsť v bobuľovitom ovocí, víne alebo obľúbenej horkej čokoláde.

Škorica sa v tradičnej čínskej medicíne používa k minimalizácií príznakov nachladnutia a chrípky a v kombinácií s medom v raňajkovej kaši získate perfektnú zahrievaciu kombináciu s protiplesňovými vlastnosťami. Ďalej bolo tiež preukázané, že škorica zvyšuje citlivosť na glukózu a pomáha tým, ktorí sú vystavení riziku vzniku cukrovky, pretože pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.1 Okrem toho škorica prospieva ústnej hygiene a môže chrániť pred niektorými typmi baktérií, ktoré spôsobujú zlý dych, zubný kaz alebo infekciu v ústach. Škorica má antibakteriálne vlastnosti a aj preto sa často pridáva do ústnych vôd. To všetko sú dôvody, prečo by nemala byť len súčasť pečenia, ale mala by mať svoje čestné miesto v našom každodennom stravovaní.

Proč zařadit skořici do stravování
Ďalším zahrievacím korením je tiež  
kardamom, muškátový orech alebo kajenské korenie. Správne skladovanie korenia by malo byť vo vzduchotesných nádobách, a tam, kde bude chránené pred priamym svetlom, teplom a vlhkosťou. To totiž koreniu príliš nesvedčí. Korenie by tiež malo byť čerstvé, aby si zachovalo svoje pozitívne vlastnosti, takže pokiaľ máte korenie, ktoré je staršie než rok, je treba vymeniť ho za čerstvé.

 

Veronika Halusková

 

1. Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes, Alam Khan, MS, PHD123, Mahpara Safdar, MS12, Mohammad Muzaffar Ali Khan, MS, PHD12, Khan Nawaz Khattak, MS12 and Richard A. Anderson, PHD3

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať. 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!