Huba nesmrteľnosti a kráľovná vitálnych húb. Reishi a jej blahodarné účinky na organizmus.

Reishi, Lingzhi, Lesklôkorka alebo Ganoderma.  To všetko sú mená pre jednu z najviac cenených liečivých húb v tradičnej čínskej medicíne. Táto drevokazná huba je obľúbená pre svoje mnohostranné zdravotné prínosy, vrátane podpory imunitného systému, antioxidačných vlastností a schopnosti zlepšovať kvalitu spánku. V tomto článku sa pozrieme na to, na čo je huba Reishi vhodná, ako a kedy by sa mala užívať, a tiež na to, kde sa pestuje a aké podmienky sú pre jej rast najlepšie.

S čím nám Reishi  může pomociČo je vlastne Reishi? A čo k svojmu rastu potrebuje?

Ak ste už o hube Reishi počuli, pravdepodobne to bolo v súvislosti s tradičnou čínskou alebo východoázijskou medicínou. Ganoderma lucidum, známa ako Reishi, má svoj pôvod v Ázii, kde je ctená ako „božská huba nesmrteľnosti“ alebo „kráľovská huba“. Miestni obyvatelia a ich predkovia využívali jej liečivé vlastnosti už 4 000 rokov, čo vysvetľuje, prečo je v Ázii tak často spomínaná a bežne používaná pre svoje vitálne účinky. Reishi však bola cenená nielen ako zdroj vitality, ale aj ako amulet pre šťastie a ochranu proti zlu. Zaujímavým faktom je, že Reishi bola obľúbená aj medzi mníchmi v taoistických kláštoroch, ktorí ju užívali pred meditáciou, plne vedomí jej schopnosti upokojovať ducha Shen, čo je čínsky pojem pre psychiku.

Huba Reishi je pôvodom z Ázie, kde rastie na pňoch a kmeňoch stromov v listnatých a zmiešaných lesoch, najmä na javoroch a duboch. Pre komerčné pestovanie sa Reishi obvykle pestuje na drevených substrátoch alebo vo vreckách s pilinami a živnými látkami. Ideálne podmienky pre rast zahŕňajú vysokú vlhkosť a pomerne veľké teplo medzi 24 až 28 ° C s dostatkom čerstvého vzduchu. Pestovanie Reishi môže trvať niekoľko mesiacov, kým huby dorastú do fázy, kedy sú pripravené na spracovanie a konzumáciu.

Reishi nechutí, ale pomáha!

Pokiaľ hovoríme o použití Reishi, nie je to huba, ktorú by ste chceli jesť. Je veľmi tvrdá a má horkú a zároveň ľahko štipľavú chuť, takže sa nehodí na varenie lahodných jedál. Navyše obsahuje veľmi nestráviteľné vlákniny. To je dôvod, prečo sa Reishi často spracováva do formy doplnkov stravy pomocou špeciálneho extrakčného procesu, aby sa mohla konzumovať.

Medicialni houby

Čo všetko Reishi dokáže?

  1. Podpora imunitného systému: Reishi obsahuje polysacharidy, triterpenoidy a ďalšie zložky, ktoré môžu stimulovať funkciu imunitného systému a pomáhať telu v obrane proti chorobám.

  2. Zlepšenie spánku a zníženie únavy: Mnoho používateľov hlási, že pravidelná konzumácia tejto huby im pomáha lepšie spať a cítiť sa počas dňa menej unavenými.

  3. Antioxidačné účinky: Antioxidanty obsiahnuté v Reishi bojujú proti voľným radikálom, čím môžu prispieť k celkovému zdraviu a dlhovekosti.

  4. Podpora zdravia srdca: Reishi môže prispieť k zníženiu krvného tlaku a hladiny cholesterolu, čo sú dôležité faktory pre prevenciu srdcových ochorení.

  5. Upokojenie a redukcia stresu: Vďaka adaptogénnym vlastnostiam môže huba Reishi pomáhať v regulácii stresovej odozvy tela a podporovať pocit pokoja.

Ako a kedy sa Reishi užíva?

Reishi sa obvykle užíva vo forme prášku, tabliet, kapsúl alebo ako extrakt. Môže byť tiež pripravená ako čaj alebo káva. Odporúčané dávkovanie sa líši, ale je dôležité začať s nižšími dávkami a postupne ich zvyšovať. Ako aj pri ostatných medicinálnych hubách je dobré užívať Reishi spolu s vitamínom C.

1. Lin, K., Kao, Y., Kuo, H., Yang, W., Chou, A., Lin, H., Yu, A., & Wong, C. (2006). Reishi Polysaccharides Induce Immunoglobulin Production through the TLR4/TLR2-mediated Induction of Transcription Factor Blimp-1*. Journal of Biological Chemistry, 281, 24111 - 24123.

2. Zhang, Y. (2017). Ganoderma lucidum (Reishi) suppresses proliferation and migration of breast cacer cells via inhibiting Wnt/β-catenin signaling.. Biochemical and biophysical research communications, 488 4, 679-684 .

3. Rezaeian, S., & Pourianfar, H. (2023). Effectiveness of Reishi (Ganoderma lucidum) in Preventing the Aging Process: A Review Study. Journal of Guilan University of Medical Sciences.