Vitálne huby. Svätý grál čínskej medicíny. Na čo vitálne huby sú a ako ich užívať?

Huby sú po kulinárskej stránke značne kontroverzné. Buď ich milujete alebo ich v jedle nemôžete ani cítiť. Avšak dnes bude reč o vitálnych hubách. Tie sú po tisíce rokov doménou tradičnej čínskej medicíny a tá je často skutočná alchýmia. Teraz si predstavíme jednotlivé druhy vitálnych húb a povieme si niečo o jej účinkoch.

Vitálne huby a ich imunodulačné schopnosti.

Vedeli ste, že na planéte rastie viac ako 2.000 jedlých húb? Je teda pomerne ťažké sa v hubách zorientovať, preto sme pre vás pripravili dnešný článok, kde si predstavíme tie najznámejšie vitálne huby. Vitálne alebo tiež medicinálne huby sú na rozdiel od iných bohaté na zdraviu prospešné látky. Obsahujú totiž množstvo bioaktívnych zlúčenín, ako je polysacharid β-glukán alebo komplexy polysacharid-proteín, ako sú lektíny, laktóny, terpenoidy a alkaloidy. Každá vitálna huba má svoje špecifiká, ale pre všetky vitálne huby sú zaujímavé ich imunomodulačné účinky. Imunomodulácia pomáha imunitnému systému správne reagovať. Pokiaľ sa teda napríklad stretávate s autoimunitným ochorením, imunomodulačné doplnky pomáhajú znížiť reaktivitu imunitného systému, aby zabránili telu útočiť na vlastné tkanivá. Silnou zlúčeninou vo vitálnych hubách sú terpény, ktoré prispievajú k ochrane pečene, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, majú antioxidačné, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Medicinálne huby, ktoré sú skutočne viacúčelové, pretože súčasne ich tiež zaraďujeme medzi adaptogény, čo znamená, že pomáhajú telu udržiavať homeostázu (vnútornú rovnováhu) a tým aj optimálne zdravie.

3 (18)_1

Ako poznám kvalitné huby? Mám zvoliť prášok alebo extrakt?

Je potreba povedať, že či už sa jedná o klasické doplnky stravy alebo o vitálne huby, musíte si nájsť svojho favorita sami. Treba podotknúť, že u vitálnych húb sú štúdie vykonávané z extraktov. Spôsob spracovania extrakcií je u húb mimoriadne dôležitý, pretože sa tým naruší chitínový obal a až potom máme prístup ku všetkým účinným látkam, o ktorých ešte neskôr bude reč. Ľudia totiž nemajú enzým, ktorý by dokázal narušiť tento obal. Niektoré huby musia byť dokonca spracované metódou dvojitej extrakcie. Len vtedy môže naše telo využiť z huby skutočne všetko. A aj to by malo byť vodítko, čím sa riadiť, pri výbere vitálnych húb.

Jedným z hlavných znakov je množstvo polysacharidov, ktoré huba obsahuje. Avšak nie je to jediné vodítko. Je potrebné dbať na optimálnu koncentráciu polysacharidov vo vzťahu k ostatným účinným látkam a vybrať si to správne pre vás. Pokiaľ vitálna huba obsahuje vysoké množstvo polysacharidov (viac ako 50%) je potrebné mať na pamäti, že o to menej bude obsahovať ostatných látok. Preto na trhu môžete nájsť vitálne huby v rôznych koncentráciách a pomeroch.

1 (18)

1.) Reishi

Ganoderma lucidum bežnejšie známa ako huba reishi, má korene v TČM ako „huba nesmrteľnosti“. Je známa pre svoje upokojujúce vlastnosti, zvlášť pre tie, ktoré trápia nespavosť a nepokoj. Polysacharidy v hube reishi sú spojené s imunitnými funkciami, a dlhodobá konzumácia tejto huby významne posilňuje imunitný systém. V tejto mocnej hube je viac ako 400 bioaktívnych zlúčenín. Výskumy však naznačujú, že hlavnými látkami zodpovednými za imunitný a pečeňový prínos huby reishi sú proteíny a triterpény, najmä ganodermové kyseliny.

  • podporuje pokojný spánok a pokojnú myseľ
  • znižuje občasný stres a nepokoj
  • môže podporiť zdravie pľúc a dýchacích ciest
  • optimalizuje hladinu cukru v krvi.
  • znižuje únavu a zlepšuje psychickú pohodu1

Optimálna doba pestovania je 6-9 mesiacov a tá je dodržiavaná aj napriek tomu, že za väčšie staršie a tým pádom aj ťažšie huby, dostanú farmári viac peňazí. Avšak podľa samotných farmárov "energia nie je v reishi taká".

Medicialni houby

Randomizovaná, placebom kontrolovaná dvojito zaslepená štúdia z roku 2007 zistila, že huby reishi pomohli zmierniť bolesť u ľudí s reumatoidnou artritídou.2 Reishi je teda efektívny pomocník na to, aby ste sa udržali v pohybe a mohli robiť činnosti, ktoré máte radi. Dokonca bola vykonaná štúdia s onkologickými pacientmi, ktorým bola reishi podávaná ako podporný prostriedok na posilnenie imunitných funkcií.3 Stručne povedané, sila reishi je viac ako pôsobivá.

2.) Cordyceps 

Slovensky husnice nie je meno len tak pre nič za nič. Huba totiž vzniká tým, že napadne húsenicu a ako taký predátor v húsenici ďalej rastie. Húsenicu týmto zahubí, ale jej tvar zostáva. Preto je Cordyceps jedna z mála húb, ktorú by ste si v prírode určite nepomýlili. Túto hubu ocenia športovci alebo aktívni ľudia, pretože hlavnou jej prednosťou je podpora vitality, energie a plodnosti.

Aj cordyceps prešiel niektorými štúdiami. Ukázalo sa, že extrakty z cordycepsu rozširujú aortu až o 40 % (hlavnú tepnu v tele, ktorá okysličuje krv pre celý obehový systém), čím zvyšuje prietok krvi a výrazne sa zvyšuje vytrvalosť. stimulovať produkciu ATP - jedného z hlavných zdrojov energie v bunkách tela. To by mohol byť jeden z dôvodov, prečo zlepšuje vytrvalosť pri športovom výkone. Z týchto dôvodov je vhodné zaradiť Cordyceps pred športovým výkonom či cvičením.

2 (22)3.) Lion's mane

Levia hriva je plná mnohých dôležitých zlúčenín, ako sú beta-glukány, čo sú imunomodulačné antioxidanty a neuroprotektívne fytonutrienty. Vďaka tomu je táto huba vhodná pre tých, ktorí potrebujú podporiť kognitívne funkcie ako je koncentrácia a pamäť. Výskum u ľudí s miernymi problémami s pamäťou spojenými so starnutím zistil, že tí, ktorí užívali extrakt z Levie hrivy, mali lepšie kognitívne funkcie v porovnaní s tými, ktorí hubu neužívali.5 To všetko svedčí o tom, že huba Levia hriva je úžasným pomocníkom pre správnu činnosť mozgu a môže dokonca podporovať neurogenézu.

V jednej malej japonskej klinickej štúdii užívali starší muži a ženy s miernou kognitívnou poruchou Lion's Mane počas 16 týždňov. Po celú dobu štúdie vykazovala skupina konzumujúca huby výrazne vyššie skóre na stupnici kognitívnych funkcií v porovnaní so skupinou s placebom. Pokiaľ, ale hubu prestali konzumovať, ich skóre sa vrátilo na pôvodnú úroveň. 6

3 (21)

4.) Chaga

Chaga rastie na brezach (betula) a práve vďaka tomu je najvýznamnejšou látkou, ktorú Chaga obsahuje, kyselina betuínová. Konkrétne kyselina betulínová (pentacyklická kyselina) a betulín (pentacyklický triterpenický alkohol). Chaga je z brezy doslova nasáva do seba. Normálne môže byť problém so vstrebávaním týchto dvoch terpénov, ale ak ich prijmeme v Chage, dobre sa dostávajú do tela. Napriek tomu, že je slovenský názov pre túto hubu chaga sibírska, nie je potrebné cestovať na ďalekú Sibír, ale s trochou šťastia nájdete Chagu aj u nás. Samozrejme v brezovom lese. Keďže je čierna (vyzerá ako by bola spálená) a často si ju kvôli tomu môžete pomýliť s nádorom, ktorý sa na brezach tvorí alebo ju kvôli tomu aj prehliadnu. Pokiaľ do toho miesta porežete a vo vnútri má výraznú hrdzavú farbu. Ide naozaj o Chagu.

Chaga bola študovaná na jej použitie pri kožných a žalúdočných poruchách. Má viac ako 200 predklinických štúdií na zvieratách a bunkách, ktoré poukázali na sľubné zdravotné prínosy. Chaga má vysoký obsah antioxidantov, podporuje trávenie, podporuje imunitu, obsahuje kľúčové antimikrobiálne látky a je adaptogénny. Výskum tiež ukázal, že huby Chaga majú v skutočnosti najvyššiu ORAC* (kapacitu absorbcie kyslíkových radikálov) zo všetkých prírodných potravín na planéte, s neuveriteľným skóre ORAC 1104 jednotiek na gram!

*Hodnoty ORAC sú vyjadrením času, ktorý je potrebný na to, aby antioxidant neutralizoval voľné radikály a tiež ukazujú množstvo antioxidantov v potravinách. Potraviny s vyššou hodnotou ORAC majú vyšší antioxidačný potenciál.

2 (18)

5.) Coriolus

Turkey Tail známy skôr ako Coriolus. Najčastejšie rastie na mŕtvych kmeňoch a pňoch, ale aj na živých stromoch, väčšinou sa objavuje v zmiešaných listnatých lesoch. Tieto huby rastú vo vlhkých oblastiach v miernych lesoch Ázie, Severnej Amerike a Európe. Coriolus je v tradičnej čínskej medicíne známy ako podpora imunitného systému. Okrem toho je táto huba bohatá na antioxidanty a podporuje zdravie čriev a pečene.

Kombinovať alebo nekombinovať jednotlivé huby?

Vitálne huby môžete kombinovať, ale musíte tiež vedieť, ktoré spolu kooperujú, kedy ich užívať a kedy je lepšie siahnuť po konkrétnom druhu. Ako vhodná kombinácia sa javí kombinácia reishi, shiitake a maitake, pretože všetky tri majú výrazné imunomodulačné vlastnosti. Vitálne huby sú, podobne ako byliny, určené na dlhodobé užívanie. Na udržanie dobrého zdravia stačí 1 000 mg prášku z celých húb denne. Ale na terapeutické účely použite skôr extrakt ako prášok. Extrakty sú oveľa účinnejšie, pretože sú odstránené menej aktívne zložky, ako je nerozpustná vláknina a bielkoviny. Účinné látky sú teda koncentrovanejšie. Užívajte jednu alebo dve 500 mg kapsule extraktu denne po dobu niekoľkých týždňov, najlepšie ráno na lačno.

2 (23)

Pestovanie húb, ich pôvod a pravidelné testovanie

1.) Pôvod

Či už si o Číne môžeme myslieť čokoľvek, faktom zostáva, že na pestovanie vitálnych húb majú nielen najlepšie klimatické podmienky, ale predovšetkým aj stovky rokov skúseností. Aby tiež nie. Tradičná čínska medicína nie je len založená na rastlinách, ale aj na energii, ktorú prostredníctvom nich máme. Extrakty z vitálnych húb BrainMax pochádzajú z priemyslom nedotknutej prírody čínskej vrchoviny, kde má pestovanie vitálnych húb tradíciu starú stovky rokov. A čo sa týka čistoty, tak na samotné farmy majú dokonca zákaz jazdiť autá, aby nedošlo k akémukoľvek znečisteniu. Takže napriek tomu, že mnohí máme Čínu spojenú s najvýkonnejším priemyslom a znečisteným životným prostredím, sú aj tu miesta, kde vládne stále sama príroda.

2.) Testovanie na ťažké kovy

BrainMax vitálne huby môžete nájsť ako v prášku, tak aj ako extrakty v kapsulách. U vitálnych si dávajte pozor na čistotu hubového extraktu. Určite siahnite po tých, ktoré sú testované na ťažké kovy. Pretože ak je nejaká nevýhoda vitálny húb (a húb všeobecne), je to ich potencionálna toxicita. Huby sú neslávne známe tým, že do seba dostávajú všetko, čo sa nachádza v ich okolí. Dnes sú vitálne huby pestované, pretože vo voľnej prírode je ich prístup problematický a mohlo by to aj ohroziť život samotných húb.

Banner clanek houby (1)

3.) Čistota

Naše extrakty z vitálnych húb sú vyrobené z čistých plodníc huby. To znamená, že je spracovaná iba huba bez toho, aby obsahovala akékoľvek nečistoty alebo zvyšky substrátu, na ktorom rastie. Aj to sa totiž často stáva problémom pri hubách neznámeho pôvodu. Často potom také huby môžu obsahovať zvyšky pilín alebo obilnej múky, ktoré vám síce neublížia, ale za to platíte za niečo iné, než si kupujete. BrainMax extrakty z vitálnych húb sú testované na ťažké kovy v nezávislom nemeckom laboratóriu a to každá šarža.

4.) Množstvo polysacharidov

Vieme, že jedným z kľúčových hodnôt pri vitálnych hubách je množstvo polysacharidov. Aj tu si dávajte pozor. Celkové množstvo polysacharidov nemusí byť rozhodujúce. Niektorí výrobcovia "nastavujú" množstvo polysacharidov inými škrobmi (ako je napríklad zemiakový škrob). Takže na etikete to v skutočnosti môže vyzerať pôsobivo, ale samotných polysacharidov z huby tam môže byť minimálne množstvo.

1 (18) (1)

5.) Spracovanie

Metódy spracovanie som načrtla už v úvode. Všetky naše vitálne huby v kapsulách sú spracované metódou horúcovodnej extrakcie. Pri druhu Reishi a Chagy sme dokonca zvolili metódu dvojitej extrakcie. Prvá je horúcovodná extrakcia, po ktorej nasleduje extrakcia za použitia alkoholu. Bez druhej časti extrakcie by naše telo nevedelo využiť obsiahnuté bioaktívne látky, pretože tieto látky nie sú rozpustné vo vode. Ako už vieme, hlavnými účinnými látkami vitálnych húb sú polysacharidy (a to hlavne β-(1, 3)-D-glukány). Sušený prášok z húb obsahuje cca 0,5–3 % polysacharidov, v našich extraktoch ich je 30%. Extrakty sú teda asi 30x koncentrovanejšie ako hubový prášok.

Kedy huby užívať?

  1. Reishi (Ganoderma lucidum): Táto huba je známa pre svoje upokojujúce účinky a často sa odporúča užívať ju vo večerných hodinách alebo pred spaním, aby podporila pokojný spánok.

  2. Cordyceps: Na rozdiel od Reishi, je Cordyceps známy svojim energizujúcim účinkom. Odporúča sa užívať ho ráno alebo pred fyzickou aktivitou na zvýšenie energie a výkonnosti.

  3. Lion's Mane (Hericium erinaceus): Táto huba je cenená pre svoje možné výhody pre mozog a nervový systém. Užívanie Lion's Mane ráno alebo počas dňa môže pomôcť podporiť mentálnu jasnosť a koncentráciu.

  4. Chaga: Chaga je antioxidant a často sa odporúča na podporu imunitného systému. Môže byť užívaná kedykoľvek počas dňa, ale niektorí ľudia dávajú prednosť užívaniu ráno na celodennú podporu.

  5. Shiitake: Táto huba je známa svojimi imunitnými a zdravotnými výhodami. Shiitake sa môže užívať kedykoľvek, ale niektorí ľudia ju preferujú počas jedla pre lepšie trávenie a absorpciu.

Záver

Vitálne huby nám majú skutočne čo ponúknuť a svoje o tom vie nielen tradičná čínska medicína, konkrétne mykoterapia, v ktorej sú tieto huby ako doma. Ale aj západná medicína sa na vitálne huby začína obracať ako na podporný prostriedok mnohých ochorení. Či už dáte prednosť extraktom v kapsulách, prášku alebo si skúsite vypestovať tieto huby doma, odporúčam ich užívať spolu s vitamínom C alebo s plodmi rastlín, ktoré sú na vitamín C bohaté. Výborne poslúži acai alebo acerola.

  

1. TANG, Wenbo, Yihuai GAO, Guoliang CHEN, et al. A randomized, double-blind and placebo-controlled study of a Ganoderma lucidum polysaccharide extract in neurasthenia. 2005.

2. LI, Edmund K, Lai-Shan TAM, Chun Kwok WONG, et al. Safety and efficacy of Ganoderma lucidum (lingzhi) and San Miao San supplementation in patients with rheumatoid arthritis: a double-blind, randomized, placebo-controlled pilot trial. 2007.

3. GAO, Yihuai, Shufeng ZHOU, Wenqi JIANG, Min HUANG a Xihu DAI. Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients. 2003.

4. CHEN, Steve, Zhaoping LI, Robert KROCHMAL, Marlon ABRAZADO, Woosong KIM a Christopher B COOPER. Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial. 2010.

5. LI, I-Chen, Han-Hsin CHANG, Chuan-Han LIN, et al. Prevention of Early Alzheimer’s Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study. 2020.

6. MORI, Koichiro, Satoshi INATOMI, Kenzi OUCHI, Yoshihito AZUMI a Takashi TUCHIDA. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. 2009.