Koenzým Q10. Na čo slúži a ktorý vybrať? Aké sú rozdiely medzi ubichinónom a ubiquinolom?

Ubiquinol predstavuje jednu z najdôležitejších zlúčenín v ľudskom tele, ktorá sa podieľa na rade kľúčových biologických funkcií. Ako aktívna forma koenzýmu Q10 (CoQ10) - ubiquinol zohráva zásadnú úlohu v produkcii energie na bunkovej úrovni, podporuje zdravie srdca a ciev, a má silné antioxidačné účinky. V tomto článku preskúmame rozdiely medzi jednotlivými formami CoQ10, ich výrobu, funkciu v tele, prínosy pre zdravie a zameriame sa na formu Kaneka Ubiquinol.

Čo je Koenzým Q10?

Koenzým Q10 (CoQ10) je lipo-solubilná, vitamínu podobná substancia, ktorá sa prirodzene vyskytuje v každej bunke ľudského tela. Je nevyhnutný na výrobu adenosintrifosfátu (ATP), čo je molekula, ktorá skladuje a prenáša energiu v bunkách. CoQ10 existuje v dvoch hlavných formách: oxidovanej forme (ubichinón) a redukovanej forme (ubiquinol). Ubiquinon je oxidovaná forma CoQ10 a je to forma, ktorá je tradične dostupná na trhu ako výživový doplnok. Avšak redukovaná forma ubiquinol aktívna forma, ktorá je pripravená na okamžité využitie v tele.

Ubichinon vs. Ubiquinol

Ubichinon, neaktívna forma CoQ10, musí byť v tele premenená na aktívnu formu, ubiquinol, aby mohol byť využitý pre energetický metabolizmus a antioxidačnú ochranu. Avšak táto premena sa stáva menej efektívna s postupujúcim vekom, čo vedie k zníženiu prirodzených hladín CoQ10 v tele. Ubiquinol je priamo dostupný pre telo na využitie, čo z neho robí preferovanú formu pre doplnky stravy, obzvlášť pre starších dospelých alebo jedincov so špecifickými zdravotnými potrebami.

  • Oxidačný stav: Ubichinonje oxidovaná forma CoQ10 a funguje primárne ako elektrónový prenášač v mitochondriálnej elektrónovej transportnej reťazci, ktorý je kľúčový pre výrobu energie. Ubiquinol je redukovaná, aktívna forma, ktorá pôsobí ako silný lipidový rozpustný antioxidant, chrániaci bunky pred oxidačným poškodením.
  • Antioxidantné vlastnosti: Ubiquinol je významne efektívnejší antioxidant ako ubichinón. Vďaka svojej redukovanej forme môže ubiquinol priamo zachytávať voľné radikály a neutralizovať ich, čím chráni bunky pred oxidačným stresom a podporuje celkové zdravie.

1 (12)

  • Absorpcia a biologická dostupnosť: Ubiquinol je pre telo ľahšie absorbovateľný ako ubichinón, čo znamená, že keď je suplementovaný, môže byť rýchlejšie a efektívnejšie využitý. To je obzvlášť dôležité pre starších dospelých, u ktorých je premena ubichinónu na ubiquinol menej efektívna.
  • Vek a premena: S vekom sa schopnosť tela premeniť ubichinón na ubiquinol znižuje. To znamená, že staršie osoby môžu mať väčší prospech z priamej suplementácie ubiquinolom.
  • Energetická podpora vs. ochrana pred oxidáciou: Zatiaľ čo obe formy sú dôležité pre výrobu energie v mitochondriách, ubiquinol, na druhú stranu, poskytuje pridanú hodnotu tým, že chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo má priamy vplyv na zachovanie bunkovej integrity a zdravia.
  • Suplementácia a terapeutické využitie: Vzhľadom na lepšiu absorpciu a vysoké antioxidačné vlastnosti sa suplementácia ubiquinolom často považuje za efektívnejšia, najmä pri podpore srdcového zdravia, zlepšení funkcie nervového systému a podpore zdravia u osôb s neurodegeneratívnymi ochoreniami. Ubichinón je účinný pri podpore energetického metabolizmu, ale jeho použitie môže vyžadovať premenu na ubiquinol v tele pre maximalizáciu jeho prínosov.

2 (31)

Výroba ubiquinolu - Kaneka ako priekopník vývoja a výroby ubiquinolu

Výroba ubiquinolu sa vykonáva prostredníctvom fermentácie alebo biotechnologických metód, ktoré zahŕňajú špecifické kmene kvasiniek alebo baktérií schopné produkcie CoQ10. Japonská spoločnosť Kaneka je popredným výrobcom ubiquinolu a zároveň prvá, ktorá prišla s bio-identickou formou ubiquinolu vhodnou pre doplnky stravy. Kaneka Ubiquinol je vyrobený pomocou patentovaného procesu, ktorý zaisťuje vysokú čistotu a biologickú dostupnosť.

Funkcie a prínosy ubiquinolu v tele

V porovnaní s tradičnou formou CoQ10, ubiquinónom, je ubiquinol lepšie absorbovaný telom. To znamená, že suplementácia ubiquinolom môže poskytnúť rýchlejší a efektívnejší spôsob, ako zvýšiť hladiny CoQ10 v tele, čo je obzvlášť dôležité u starších dospelých alebo u jedincov s určitými zdravotnými stavmi, ktorí môžu mať problémy s premenou ubiquinónu na ubiquinol. Ubiquinol je kľúčový pre množstvo telesných funkcií, vrátane:

1.) Produkcia energie

Ubiquinol zohráva zásadnú úlohu vo výrobe energie na bunkovej úrovni. Je kľúčovým prvkom v mitochondriálnom respiračnom reťazci, kde pomáha premieňať potraviny a kyslík na ATP (adenosintrifosfát), čo je molekula, ktorá uchováva a dodáva energiu pre rôzne bunkové funkcie.

2.) Antioxidačná ochrana

Chráni bunky pred oxidatívnym poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo je zásadné pre zdravé starnutie a prevenciu mnohých chronických ochorení.

3.) Podpora srdca a ciev

Ubiquinol pomáha udržovať optimálnu hladinu krvného tlaku, podporovať zdravie srdca a zlepšovať celkovú funkciu kardiovaskulárneho systému.1

Okrem toho je koenzým Q10 zvlášť prospešný, ak už užívate statíny alebo lieky na cholesterol. Počas užívania statínov, môže v tele dochádzať k zníženiu koenzýmu Q10 a tým aj rade vedľajším príznakov, ako sú bolesti svalov, únava alebo slabosť.

4.) Podpora nervového systému

Výskum naznačuje, že ubiquinol môže mať neuroprotektívne účinky, čo znamená, že môže chrániť nervové bunky pred poškodením. To je obzvlášť dôležité pre prevenciu a možnú podporu v liečbe neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Záver

Štúdie ukázali, že doplňovanie ubiquinolu môže mať niekoľko zdravotných prínosov, vrátane podpory srdcového zdravia, zlepšenia energetických úrovní, spomalenia procesu starnutia, posilnenia imunitného systému a podpory neurologickej funkcie.

 

1. RUIZ, Yoana Rabanal, Emilio Llanos GONZÁLEZ a Francisco Javier ALCAIN. The Use of Coenzyme Q10 in Cardiovascular Diseases. 2021.