Natívny srvátkový proteín vs bežný srvátkový proteín. Výhody, výroba a rozdiel medzi nimi.

Srvátkové proteíny a proteíny z natívnej srvátky sa dostali do popredia v širokej ponuke proteínových nápojov. Drží si svoje pevné prvé miesto v rebríčku kvalitných bielkovín. Napriek tomu je medzi týmito dvoma proteínmi niekoľko rozdielov, vrátane technologického spracovania aj obsahu bielkovín. V článku si postupne vysvetlíme ako prebieha celý proces spracovania, ktorý proteín je vhodnejší a prečo.

Čo je srvátka?

Srvátka je spolu s kazeínom mliečnou bielkovinou. Možno ste počuli o srvátke hovoriť ako o odpade pri výrobe syrov. Vzhľadom na to, aké má srvátka zloženie, bola by veľká škoda, hovoriť o srvátke ako o odpade. Medzi športovcami sa naopak srvátka už niekoľko rokov považuje za tekuté zlato. Má niekoľko výhod, ktoré z nej robia najlepší základ kvalitného proteínu. Oproti kazeínu, ktorý sa využíva z mlieka na výrobu tzv. nočných proteínov, je srvátka lepšie stráviteľná a vhodnejšia ako doplnenie bielkovín počas dňa, po tréningu a pod.

Vyroba proteinu_1

Prečo srvátka?

  • Obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín a tým je jedným z najlepších zdrojov bielkovín.
      • Je lepšie stráviteľná (dôkazom toho je hodnotenie DIAAS, o ktorom ešte bude reč).
        • Má vysoký obsah aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA).
        • Podporuje tvorbu glutathionu. Antioxidantu, ktorý zachytáva voľné radikály, podieľa sa na detoxikácii a imunite.

        Natívny srvátkový proteín si tiež vedie skvele v hodnotení DIAAS (digestible indispensable amino acid score). Ide o zhodnotenie bielkovín na základe vstrebateľnosti a stráviteľnosti aminokyselín. Z bielkovín je na tom najlepšie hovädzie mäso, ale natívna srvátka je v tesnom závese. O dôvod viac, prečo voliť natívne srvátku pred bežným srvátkovým proteínom.

        Aký je rozdiel medzi srvátkovým proteínom a proteínom z natívnej srvátky? Čo znamená výroba za studena?

        Srvátkový proteín je kompletný proteín, čo znamená, že obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín vrátane troch aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA): leucín, izoleucín a valín. Tieto aminokyseliny sú známe svojou účasťou na syntéze svalových bielkovín a ochrane svalov. Aj napriek tomu je medzi srvátkovým proteínom a proteínom z natívnej srvátky hneď niekoľko podstatných rozdielov. Ak by sme to chceli zjednodušiť, mohli by sme povedať, že natívny srvátkový proteín je najčistejší a najmenej spracovaný srvátkový proteín. Ale poďme sa na konkrétne rozdiely pozrieť bližšie.

        Vyroba proteinu_3 (2)

        • Pri proteíne z natívnej srvátky dochádza k pasterizácii iba raz, zatiaľ čo u srvátkového proteínu dvakrát. Tým môže dôjsť k denaturácii (znehodnoteniu) bielkovín.
          • Zatiaľ čo u klasického srvátkového proteínu skončí aj časť kazeínu (kultúry pochádzajúcej zo syra), ktorý následne vyžaduje tepelné spracovanie, je natívna srvátka 100% čistá a tak nemusí dôjsť k jej zahriatiu. Vďaka tomu je možná výroba natívneho srvátkového proteínu za studena (teplota do 10 °C).
              • Proces mikrofiltrácia u natívneho srvátkového proteínu zaistí, že výsledný produkt neobsahuje kazeín a len minimum tuku.
                  • Natívny srvátkový proteín vzniká ako samostatný produkt. Mlieko je spracovávané iba za účelom výroby natívneho proteínu. Bežné srvátkové proteíny vznikajú ako vedľajší produkt pri výrobe iných mliečnych výrobkov, kvôli čomu dochádza k strate cenných živín.
                      • Proces používaný na výrobu natívneho izolátu, srvátkovej bielkoviny, ktorý je súčasťou Lauf proteínov, má tendenciu produkovať približne o 20 % viac aminokyselín leucínu a lyzínu, o 25 % viac arginínu a o 8 % viac glutamínu na 100 gramov.

                        Porovnani_proteinu_1

                          • Vyššia hladina aminokyselín prostredníctvom natívnej srvátky, dáva svalom viac času na vstrebávanie aminokyselín v krvi, a tým aj lepšie podporí rast svalov.
                              • Má prirodzene vysokú koncentráciu leucínu, ktorý môže byť najdôležitejšou aminokyselinou pre ľudskú fyziológiu a výkonnosť. Táto aminokyselina je anabolickým spúšťačom, ktorý stimuluje telo na uvoľňovanie prirodzeného inzulínu. Podporuje aj syntézu bielkovín. To vedie k zvýšeniu svalovej hmoty a väčšej telesnej sile.
                                • Natívna srvátka má tiež vyšší obsah aminokyselín tryptofánu a cysteínu. Tryptofán pôsobí na zvýšenie serotonínu, ktorý podporuje vytrvalosť počas tréningu. Cysteín je prekurzorom glutathionu, ktorý je najhojnejším a prirodzene sa vyskytujúcim antioxidantom v tele.
                                    • Natívny proteín sa vyznačuje vyššou koncentráciou aminokyselín (7 g BCAA na dávku) a telu prospešných látok (laktoferín, imunoglobulín).
                                      • Natívny srvátkový proteín zvyšuje koncentráciu aminokyselín v krvi viac ako bežný srvátkový proteín alebo mlieko, čo by mohlo zjednodušene povedané predĺžiť čas na budovanie svalov v tele.
                                        • Natívna srvátka o niečo lepšie podporuje regeneráciu a adaptáciu po tréningu.1

                                        Kvalita_proteinu

                                        Je proteín z natívnej srvátky vhodný aj pre ženy?

                                        Jednoznačne áno. Dobe, kedy bol proteín určený iba pre kulturistov, už našťastie odzvonilo. Navyše veľa z nás často sadá do jedla až vo chvíli, keď máme takzvaný vlčí hlad. Ženy majú niekedy obavy, že vo chvíli, keď začnú piť proteín, začne aj rast svalov. Toto proteín sám o sebe naozaj nevie. Tréningy kulturistov, ktorí túžia po veľkom objeme svalov, sa diametrálne líšia od tréningových jednotiek žien. Či už za účelom spevnenia tela alebo redukcie telesného tuku. Natívna srvátka je jedným z najlepších zdrojov kvalitných bielkovín a vieme, že určité množstvo bielkovín potrebujeme skrátka všetci. Bez ohľadu na pohlavie alebo množstvo pohybovej aktivity počas dňa. Je to nielen výživa pre bunky, svaly, spojivové tkanivá alebo imunitný systém, ale aj v období redukcie tuku môže proteín veľmi dobre poslúžiť.

                                        mceclip3-8

                                        Jedna z vecí, s ktorou sa môžete pri chudnutí stretnúť, sú pocity hladu. Pokiaľ zvýšite príjem bielkovín, je oveľa pravdepodobnejšie, že aj chudnutie bude úspešné. Bielkoviny majú totiž jednu veľkú výhodu a tým je pocit sýtosti, ktorý po ich konzumácii máme. Stabilizujú hladinu cukru v krvi, a tým zabraňujú prudkým výkyvom hladiny glukózy v krvi, ktorá vyvoláva túžbu po jedle. V prípade, že máte dostatočné množstvo bielkovín, oveľa ľahšie odoláte iným lákadlám v podobe sladkostí alebo fast foodu. Bielkoviny udržia dlhší pocit sýtosti a navyše pravdepodobne aj ďalšie jedlo bude menšie. Navyše proteín môže dobre poslúžiť aj starším ľuďom, u ktorých je často nechuť do jedla, alebo strava nie je dostatočne pestrá natoľko, aby počas dňa zvládli doplniť potrebné množstvo bielkovín.

                                        Teraz už viete, aké sú rozdiely medzi natívnym srvátkovým proteínom a bežným srvátkovým proteínom. Použitie srvátkového proteínu je veľmi jednoduché - skrátka pridajte jednu odmerku (zhruba 35 g) do približne 250 ml tekutiny (vody alebo napríklad nesladeného mandľového mlieka). Keď na zmiešanie použijete mixér, vytvorí sa vám krémová a napenená textúra bez hrudiek a proteín poteší aj chuťové poháriky.

                                         

                                        Veronika Halusková

                                         

                                         1. VICENCIO, Sebastian Garcia, Sébastien RATEL, Céline GRYSON, et al. A Moderate Supplementation of Native Whey Protein Promotes Better Muscle Training and Recovery Adaptations Than Standard Whey Protein – A 12-Week Electrical Stimulation and Plyometrics Training Study. 2018.

                                         

                                        Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!