#stromzaobjednavku - spoločne vraciame dlh prírode

Dajte s nami novú šancu prírode!

Za každú objednávku nad 80 eur vysadíme jeden strom #stromzaobjednavku

vysadim_strom_sk_FB_Header

Prečo sadíme stromy?

Dobre si uvedomujeme, že naše podnikanie má vplyv na životné prostredie. Preto sme sa už pred časom rozhodli napríklad začať používať ekologické obalové materiály. Prírodu však nezaťažujeme len obalmi, ale tiež samotná výroba produktov, špedícia tovaru, prevádzka atď. zanechávajú negatívny dopad na našej planéte. Preto sme sa teraz rozhodli pomôcť!

V našej krajine je mnoho miest, ktoré si zaslúžia pomoc a sadenie stromov je to najjednoduchšie, čo pre ňu môžeme spraviť.

Vedeli ste, že jeden jediný strom vyprodukuje za deň zhruba 1000 litrov kyslíka? Jeden hektár (10 000 m2) lesa v stredoeurópskych podmienkach potom za rok prispeje do prostredia 10timi tonami kyslíka. Človek predýcha denne zhruba 350 litrov kyslíka, takže jeden strom vyrobí kyslík pre 3 ľudí.

Stromy ale v krajine majú aj ďalšie funkcie. My dýchame to, čo stromy vypúšťajú (kyslík), ale stromy dýchajú to, čo vypúšťame my, teda CO2 (oxid uhličitý). Ide teda o uzavretý kolobeh nevyhnutný pre správne fungovanie celého ekosystému.

Jeden hektár lesa za rok z ovzdušia naviaže a vymaže oxid uhličitý v množstve 15 ton, teda toľko, koľko vypustí stredne veľké auto za 100 000 km.

Les tiež celú krajinu ochladzuje, stabilizuje klímu, pomáha správnemu zadržovaniu vody v krajine (vďaka odlesneniu stúpa exponenciálne riziko povodní) a je domovom tisícke živočíchov a rastlinných druhov. Dostatočná hustota a rozloha lesa tiež priamo prispieva k celkovej biodiverzite danej oblasti.

Čo už sme urobili?

Starosť o naše prostredie je teda pre nás rovnako dôležitá akko starosť o naše zdravie, a preto sme sa rozhodli sami prispieť prostriedkami pre výsadbu 1000 nových stromov do beskydských lesov. Jedná sa o stromy cenného genetického pôvodu, poväčšinou jedle, špeciálne pestované v miestnej lesnej škôlke. Tie sa však vysadzujú do miest, kde sú už náletové dreviny tak, aby nevznikli monokultúry. Vysadzovať sa budú ale aj listnaté, a tým sa bude podporovať biodivezita našich lesov, a to napríklad buky a javory

Má to zmysel?

Bruce H. Lipton, Ph.D. - popredný svetový biológ a autor knihy Biologie víry vo svojej knihe správne uvádza, že pokiaľ nejaká bunka chorľavie, tak je potreba hľadať príčinu potiaží najskôr v prostredí, nie v bunke samotnej. Jeho dnes už legendárny slogan "ide o prostredie, ty hlupák" je pravde snáď najbližšie ako to len môže byť. Lipton správne uvádza, že pokiaľ sa akejkoľvek bunke poskytne zdravé prostredie, tak prosperuje. Pokiaľ je však prostredie nevyhovujúce, bunky stagnujú a neregenerujú sa. Pokiaľ sa však prostredie uspôsobené  späť do ideálneho stavu, začnú sa bunky opäť regenerovať!

Biológ Frederick Nijhout zhrnul závislosť medzi prostredím a zdravím takto: "pokiaľ je potreba nejakého génu, signál z prostredia - nie vnútorná schopnosť génu samotného - aktivuje proces, v ktorom je v géne uložená informácia prevedená v reálne existujúcej bunkovej štruktúre" (takzvaná expresia génu).

Prostredie teda riadi gény.

Čo prichádza teraz?

To hlavné začína práve teraz! Svoj strom si teraz môžete zasadiť každý z vás! A to jednoducho, pretože my to za vás zariadime. Za každú objednávku nad 80 eur pošleme automaticky peniaze hnutiu Samalandr, ktoré pokryjú všetky náklady na výsadbu jednoho stromu v Beskydách a ďalších odborne vybraných lokalitách. Bude to váš strom. Spoločne tak pomôžeme nie len prírode, ale tiež sami sebe, svojmu zdraviu a zdraviu našich detí.

ako_funguje_strom_za_objednavku_sk_Infografika_Instagram_BrainMarket

Čo chystáme ďalej?

Na jeseň sa chystáme spolu s vašou pomocou podporiť výsadbu osobne. S dobrovoľníkmi, ktorí sa budú chcieť účastnit a prihlásia sa k nám (o termíne a ďalších detailoch budeme informovať v priebehu leta) pôjdeme priamo do vybranej lokality stromčeky sadiť! Zorganizujeme fajn víkend, z ktorého si odnesiete viac, než len dobrý pocit!

Kto garantuje výsadbu stromov?

Sadenie prebieha spoločne s neziskovou organizáciou ČSOP Salamandr, s ktorou sme v úzkom kontakte, a ktorá nás bude priebežne informovať o detailných informáciach, ktoré vám budeme prinášať na našom blogu.

Ako môžem zasadenie stromu kúpiť?

Nemustíte si ich kupovať, pri objednávke nad 80 eur ho za vás necháme vysadiť automaticky.

Kedy a kde sa stromy sadia?

Miesta výsadieb nemáme nijak stabilne určené, ČSOP Salamandr sa vždy dohaduje s CHKO Beskydy. Umožňuje to tak reagovať na aktuálne potreby. Až na výnimky sa však jedná o lesy v severnej časti CHKO Beskydy.

Sadí sa už takmer všetko na jeseň, jarné výsadby sú čím ďalej väčším rizikom.

Dúfame, že vám náš nový projekt urobí radosť a budete z neho mať spolu s nami dobrý pocit! #stromzaobjednavku

Matěj Veselý

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!