V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

10 dôvodov, prečo piť Yerba Maté

Návody na prípravu yerby maté

Príprava yerby je rituál

priprava-yerby-infografika-brainmarket-sk

 

4️⃣kroky, ako pripraviť Yerbu maté⁠

1) Dajte do kalabasy 2 - 4 polievkové lyžice Yerby.⁠

2) Nalejte zhruba do 1/5 kalabasy studenú (filtrovanú) vodu, nech sa namočia lístky.⁠

3) Zamiešajte Yerbu bombillou.⁠

4) Až po okraj zalejte Yerbu maté horúcou vodou ohriatou na 80°C (aby sa nespálili lístky).⁠

Názvoslovie:

Kalabasa = hrnček na Yerbu maté

Bombilla = kovová slamka so sítkom

Zázračný nápoj od indiánov yerba maté

Yerba maté, čiže Cesmína paraguayská je tradičný juhoamerický nápoj, o ktorom sa s obľubou vraví, že má silu kávy, zdravotný prínos ako čaj a eufóriu ako z čokolády. Najväčšími exportérmi yerby sú Argentína, Paraguay a Uruguay. Drobné lístky Cesmíny s obľubou pijú študenti a ľudia, ktorí sú pracovne vyťažení. Cesmíne sa nevyhýbajú ani športovci. Napríklad taký Lionel Messi pije Yerbu priamo pred zápasom.

yerba

10 dôvodov prečo piť yerbu

  1. Zdroj energie - Yerba maté je v prvej rade výborný stimulant. Látky obsadené v Yerbe maté sú vynikajúci zdroj energie, ktoré zároveň zlepšujú koncentráciu. Obsahuje kofeín, ale taktiež ďalšie alkaloidy ako theobromín a theofylín. Naviac, v porovnaní s inými prírodnými stimulantami, ako je káva alebo guarana, má Yerba maté vyvážený energetický nárast, a zároveň tu nie je dramatický pokles energie pri jej odoznievaní. Komu by nestačil samotný stimulačný účinok yerby, môže vyskúšať trebárs kombináciu yerby s guaranou.
  2. Yerba a zdravie - pravidelné pitie Yerby maté má viac výhod na naše zdravie. Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Nemôžeme nespomenúť taktiež jej proti***ové účinky, pretože obsahujú silné flavonidy.
  3. Fyzická a duševná výkonnosť - ku zvýšeniu fyzickej výkonnosti je Yerba maté ako stvorená, čo súvisí s nárastom energie. Yerba maté tiež stimuluje produkciu dopamínu, vďaka ktorému sme produktívni, sústredení a motivovaní.
  4. Yerba ako zdroj vitamínov a minerálov - do zdravotných benefitov Yerby bezpochyby patrí príjem vitamínov, hlavne vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B. Ďalej tu nájdeme minerály ako je vápnik, železo, mangán, fosfor, zinok alebo sodík.
  5. Spaľovanie tukov - pokiaľ ste v čase redukčnej diéty, yerba prispeje ku spaľovaniu tukov, urýchľuje metabolizmus, zlepšuje trávenie a takisto môže pomôcť k zmierneniu chuti na jedlo.
  6. SrdceYerba maté obsahuje polyfenoly quercetín a kyselinu chlórogénovú, ktoré sú spojené s pozitívnymi účinkami na celý kardiovaskulárny systém. A vďaka látke ako je rutín, posilňuje žilné steny a bráni vzniku aterosklerotických plátov.
  7. Afrodiziakálne vlastnostiCesmína je známa aj ako silné afrodiziakum. Zvyšuje sexuálnu túžbu a mužom zlepšuje erekciu. Pokiaľ by ste chceli využiť stimulačné účinky yerby a zároveň posilniť svoju chuť, tak rozhodne odporúčame skúsiť napr.: Verde Mate La Potente alebo Katuavu. Tieto zmesi yerby a afrodiziakálnych bylín sko sú Catuaba, Muira puama alebo jarabina vtáčia sú pre stimuláciu libida vynikajúcim pomocníkom.
  8. Účinné diuretikumpitie Yerby maté prospieva obličkám a močovým cestám, pretože pôsobí mierne diureticky, a tým aj znižuje tvorbu opuchov.
  9. Spoločenská udalosť - vo chvíľach, kedy sa u nás tradične ľudia stretávajú pri káve, v iných častiach zeme sa ľudia stretávajú práve pri pití Yerby. Zdieľanie tohoto nápoja z tradičnej tykve je proste známkou priateľstva.

 

Veronika Halusková

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!