Estrogénová dominancia u žien

Krehká hormonálna rovnováha medzi estrogénom a progesterónom

V ženskom tele dominujú dva hormóny: progesterón a estrogén. Oba tieto hormóny spolu kooperujú a to aj cez to, že majú v tele opačnú funkciu. To všetko však za predpokladu, že ich hladina je v rovnováhe. Postupne s vekom ženy sa mení aj ich množstvo, a to najviac v období pred a počas menopauzy. Žena vo veku od 35 do 50 rokov stráca 75% produkcie progesterónu, pričom estrogénu len 35%. Medzi ďalšie faktory nabúravajúce túto krehkú rovnováhu patrí intoxikácia syntetickými estrogénmi, ale o tom si prečítate až ďalej v článku.

Estrogén a jeho funkcie v ženskom tele

Najskôr si vysvetlíme, akú rolu majú tieto dva hormóny v tele ženy. Estrogén je hormón, ktorý má u žien za následok dozrievanie pohlavných orgánov, plné tvary, boky a prsia, keďže podporuje bunkové delenie a akumuláciu tuku. Estrogén taktiež posilňuje kosti a zaisťuje zdravú pleť. Je produkovaný vo vaječníkoch, zaisťuje celý priebeh menštruačného cyklu a taktiež pripravuje maternicu na uhniezdenie oplodneného vajíčka. Po oplodnení vajíčka ho tento hormón vyživuje. Estrogén má taktiež na svedomí výkyvy nálad, úzkosti, depresie a chronickú únavu. Estrogén síce nájdeme v oboch pohlaviach, ale u mužov je ho ďaleko menej a dominantný je test0sterón.

Progesterón a jeho funkcie v ženskom tele

Oproti tomu, hormón progesterón je produkovaný v tzv. žltom teliesku vo vaječníkoch. Podporuje spaľovanie tukov, odvádza vodu z tkanív. Pokiaľ nie je vajíčko oplodnené, prestáva sa tvoriť a nastane menštruácia. Pokiaľ vajíčko oplodnené je, tvorí sa progesterón aj placenta. Naopak progesterón podporuje psychickú odolnosť a emočnú stabilitu. Aj z tohto dôvodu je dôležité mať progesterón v rovnováhe s estrogénom.

progesteron-potraviny-infografika-brainmarket-sk

Hormonálna nervonováha ↑estrogén ↓progesterón

Pokiaľ tieto hormóny nie sú v rovnováhe, nastáva tzv. estrogénová dominancia. Je to dané vyššou hladinou estrogénu voči nižšej hladine progesterónu. Estrogénová dominancia má za následok radu nepriaznivých dôsledkov, ako je zvýšené ukladanie tukových zásob najmä v oblasti brucha a stehien, hypoglykémia, premenštruačný syndróm, vypadávanie vlasov, endometrióza, nepravidelný menštruačný cyklus, časté zmeny nálad, znížená chuť na sex, osteoporóza, neplodnosť a v neposlednej rade zvýšené riziko vytvorenia myomu na maternici.

priznaky-estrogenove-dominance-infografika-brainmarket-sk

Zlý životný štýl môže viesť k estrogénovej dominancii

Estrogénová dominancia nevzniká len po štyridsiatom roku života v dôsledku blížiacej sa menopauzy, ale je ovplivnená takisto niekoľkými ďalšími faktormi.

Faktory negatívne ovplyvňujúce rovnováhu estrogénu a progesterónu:

  • Hormonálna antikoncepcia
  • Alkohol
  • Príjem ťažkých kovov
  • Chronický stres
  • Xenoestrogény - Sú zjednodušene povedané, syntetické estrogény. To sú pre nás známe pesticídy (napr.: potraviny: od mäsa až po zeleninu, pokiaľ nepochádza z bio produkcie) alebo látky, ktoré sú obsiahnuté v kozmetických produktoch a produktoch na upratovanie (parabény, fenoxyethanol, triklosány, atď.). Taktiež sem radíme toxické látky uvoľňujúce sa z plastov ako bisfenol A (BPA). A nesmieme zabudnúť ani na ftaláty vyskytujúce sa v syntetických vôňach a ďalších kozmetických produktoch, ale nielen v nich. Tieto látky sa dokážu do tela dostať aj trans dermálne (tzn. cez pokožku) a viaže sa na naše estrogénne receptory. Xenoestrogény majú napodobňovať nám vlastný estrogén a jeho prijímaním je narušená prirodzená biochemická aktivita. Medzi xenoestrogény patria taktiež mykoestrogény, z ktorých najnebezpečnejší je zearalenón. Tento mykotoxín napáda niektoré zrná kukurice alebo obilia a je najviac estrogénne aktívny.

Existujú výnimky, ktoré pomáhajú: kapustová zelenina

Existujú však látky zvané fytoetrogény, ktoré sú obsiahnuté hlavne v kapustovej zelenine (brokolica), niektorých bylinách, ľanových semienkach. Tieto fytoestrogény naopak pomáhajú harmonizovať hormonálnu rovnováhu, ako u žien tak aj u mužov. Pozor: Vyhnite sa nefermentovanej sóji (v našich končinách prevažná väčšina), ktorá je v dnešnej dobe, predovšetkým priemyselne spracovaná potravina, a bohužiaľ, väčšinou taktiež geneticky modifikovaná. V neposlednej rade je plná antinutrientov a fytátov (blokujú vstrebávanie minerálov: vápnik, horčík, zinok atď. aj vitamínov), látok blokujúcich štítnu žľazu (goitrogény) a predovšetkým zlých fytoestrogénov mimifikujúcich skutočné estrogény, to znamená, s rovnakým účinkom ako syntetické estrogény. Mimo iné, sója obsahuje endokrinné disruptory, čo je súbor chemických látok, ktoré narušujú niektoré fyziologické funkcie endokrinného systému.

V období klimaktéria, kedy hladina estrogénu klesá mnohonásobne pomalšie než progesterón sa objavujú nepríjemné príznaky ako sú návaly tepla, zmeny nálad, únava, zadržiavanie vody, migréna a iné. Pokles týchto hormónov sa medicínsky rieši takzvanou hormonálne substitučnou terapiou. Príjem fytoestrogénov v strave je akési alternatívne riešenie hormonálne substitučnej terapie. Jedným z dôležitých fytoestrogénov je indol-3-karbinol (obsiahnutý v BrainMax Testamento), ktorý sa nachádza v kapustovej zelenine, hlavne v brokolici. Tento fytoestrogén pomáha kontrolovať hladinu estrogénu a zaisťuje, aby nedošlo k jeho zvýšeniu, alebo naopak významnému zníženiu. Tým môže znižovať riziko rakoviny pŕs a u mužov rakoviny prostaty. Mimo iné, indoly vykazujú aj antivírusové účinky. Bojujú s bunkami napadnutými ľudským papilomavírusom (HPV), ktorý spôsobuje rakovinu krčka maternice. Odporúčanie: Konzumujte pravidelne brokolicu, najlepšie z bio poľnohospodárskej produkcie alebo vyskúšajte BrainMax Testamento, NOW Indole-3-Carbinol či BrainMax 3.0 Anabolic Dagger.

estrogenova-dominance-infografika-brainmarket-sk

Ako žiť v hormonálnej rovnováhe

ucinky-latek-v-branmax-testamento_infografika_brainmarket_sk

Veronika Halusková, Jiří Votava

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!