6 tipov ako vyliečiť infekciu močových ciest

Úlohou močových ciest je vytvárať a uchovávať moč. Moč je jedným z odpadových produktov nášho tela. Tvorí sa v obličkách a putuje močovodom do močového mechúra. Ako sú niektorí ľudia náchylnejší na prechladnutie, rovnako tak sú niektorí ľudia náchylnejší na infekciu močových ciest. Väčšinou na infekcie močových ciest trpia ženy, pretože sliznica močovej trubice je väčším kontaktu s baktériami. Hoci sa obvykle lieči antibiotikami, tak najmä v počiatočnom štádiu existuje niekoľko spôsobov, ako infekciu močových ciest vyliečiť.

Ako infekcia močových ciest vzniká?

Infekciu močových ciest spôsobujú mikroorganizmy, obvykle baktérie nazývaná Escherichia coli (E. coli), ale aj iné. Je obvykle spôsobená tým, že sa baktérie dostanú do močových ciest močovou trubicou. Trubica, ktorá umožňuje priechod moču z močového mechúra von z tela. V opačnom prípade sa hromadia v močovom ústrojenstve a potom vznikne infekcia.

Příznaky infekce močových cest (3)

Príznaky infekcie močových ciest:

  • Silné nutkanie močiť, ktoré neustupuje.
  • Pocit pálenia pri močení.
  • Časté močenie a vylučovanie malého množstva moču.
  • Moč, ktorý vyzerá zakalený.
  • Silne zapáchajúci moč.
  • Bolesť panvy u žien – najmä v strede panvy a okolo oblasti lonovej kosti. 

Ako si poradiť v počiatkoch infekcie?

Dôležitá je samozrejme prevencia, avšak ak vás už infekcia prekvapila máme niekoľko tipov na doplnky, ktoré v začiatkoch infekcie pomôžu.

1.) D-Manóza

Mánoza je monosacharid, teda druh cukru, ktorý súvisí s glukózou, ale v tele sa nespráva ako cukor. Používa sa ako prevenciu infekcií močových ciest, pretože zabraňuje zachytávaniu baktérií na stenách močových ciest. D-manóza je prírodná molekula, ktorá sa nachádza v brusniciach, jablkách a niektorých ďalších druhoch ovocia. Veľmi často ju v doplnkoch stravy nájdete práve s extraktom z brusníc, čo dohromady tvorí veľmi efektívne kombo v začiatkoch infekcie.

2.) Vitamín C 

Príjem vitamínu C zvyšuje kyslosť moču a to môže spomaliť množenie baktérií, ktoré už osídľujú močové ústrojenstvo.

3.) Probiotiká

Probiotiká máme spojené predovšetkým so zdravím tráviaceho traktu. Avšak už vieme, že infekciu močových ciest spôsobujú baktérie. Aj tu sú kmene probiotických baktérií, ktoré nám môžu pomôcť nastoliť rovnováhu v močovom ústrojenstve a pomôžu nám infekciu doliečiť.

3 (3)

4.) Brusnice

Okrem D-manózy je ďalšou prospešnou zložkou brusníc typ antioxidantu nazývaný proanthokyanidíny. Tieto typy antioxidantov boli prvýkrát identifikované v kôre borovice a hroznových semenách, ale sú tiež veľmi koncentrované v brusniciach. Bolo tiež zistené, že znižujú schopnosť baktérií priľnúť k močovému traktu.

5.) Žihľava, kapucínka, pestrec

Pri infekcii močového ústrojenstva sú byliny nenahraditeľným pomocníkom. Niekoľko bylín nám môžu naozaj veľmi pomôcť. Predovšetkým to je kapucínka, žihľava alebo pestrec. Je to predovšetkým pretože obličky, ktoré sú súčasťou močového ústrojenstva, úzko súvisia so zdravím pečene. A práve týchto pár bylín nám pomôžu vyplaviť baktérie s močového ústrojenstva. Aj napriek tomu, že nie ste možno zástancom bylín, odporúčam v tomto prípade urobiť výnimku a staviť na žihľavu, pretože zvyšuje tvorbu moču a tým aj dostať baktérie von.

Kopřiva a její vliv na organismus_inforgafika_cz

Dodatočné tipy ako predísť infekcii močových ciest

1.) Dostatočné množstvo tekutín počas dňa.

Dôležitá je samozrejme prevencia. Pokiaľ ste sa už v minulosti stretli s infekciou močových ciest, je dobré dopĺňať dostatočné množstvo tekutín. Dávajte prednosť filtrovanej vode, bylinným a ovocným čajom. Dostatočným príjmom tekutín sa z tela dostávajú baktérie, ktoré neskôr môžu zápal spôsobiť. Z toho istého dôvodu nie je dobré zadržiavať moč.

2.) Hormóny v rovnováhe

Hormonálne zmeny počas nášho života nám dokážu poriadne zavariť a to platí aj pri infekcii močových ciest. Napríklad v období menopauzy je u žien častejší výskyt infekcie. Je to dôsledok nedostatočnej bariéry, ktorá lemuje močové cesty. Tie sú potom náchylnejšie na infekciu. K hormonálnej rovnováhe môže prispieť Testamento.

3.) Teplo!

A tiež teplo! To už poznáme od babičiek v prípade, že prechladneme ideme infekciu močových ciest oproti. Obličky sú párový orgán, ktorý miluje teplo a chlad im nesvedčí. A teraz nemám na mysli iba dostatočne sa obliekať, ale počas zimy môžete svoje telo zahrievacím korením ako je kurkuma, zázvor alebo škorica.

4.) Povedzte NIE sladkým nápojom

Nie len sladké nápoje, ale všetko sladké prospieva baktériám. Ako tým, ktoré vyvolávajú infekciu močových ciest, tak tým, ktoré spôsobia mykózu. Preto je dobré vyhnúť sa sladkým sýteným nápojom a cukru všeobecne. Oveľa väčšia pravdepodobnosť pre vznik infekcie majú ľudia s diabetom, pretože ich moč obsahuje väčšie množstvo cukru.

Záver

Zdravie obličiek a celého močového ústrojenstva je pre nás zásadný, pretože močom sa odplavujú látky, ktoré organizmus vylúči. Preto je dôležité podotknúť, že vyššie spomenuté tipy sú určené pre začiatok ťažkostí alebo ako prevencia. V prípade, že máte akútne bolesti, či už v podbrušku alebo v oblasti obličiek, neodkladajte návštevu lekára.