Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

6 dôvodov prečo zaradiť karob do jedálnička

Karob je prášok z rohovníka všeobecného latinsky Ceratonia siliqua, ktorý patrí do rodiny hrachu a pochádza z oblasti východného Stredomoria. Hovorí sa mu tiež Svätojánsky chlieb a ako prvý ho pestovali starovekí Gréci. Rohovníkmi sú označované ako "čierne zlato Cypru", pretože až do 40. rokov 20. storočia boli hlavným poľnohospodárskym exportným produktom a najdôležitejšiou plodinou na ostrove.

Teraz sa pestuje po celom svete, od Indie až po Austráliu. Strom produkuje plody v tvare struku, v ktorých sa nachádza okolo 15 veľmi tvrdých hnedých semien. Najnáročnejšia časť pestovania rohovníka je zber, ktorá sa často vykonáva zrazením ovocia dlhou tyčou a jeho zbieraním pomocou vyložených sietí. Celý proces je náročný, pretože stromy kvitnú súčasne a je potrebné dbať na to, aby nedošlo k poškodeniu a tým aj o úrodu budúceho roka. Akonáhle sú struky rohovníka zrelé, môžu byť vysušené a následne pomleté ​​na jemný prášok. Tento prášok je právom označovaný za náhradu kakaa.

Karob sa vyrába zo sušených, pražených strukov. Rohovník je kakau aj na prvý pohľad podobný. Má svetlo hnedú farbu, sladšie chuť a často sa používa ako prírodné sladidlo do pečiva. Glykemický index karobu je 40, čo z neho robí potravinu, ktorú môžu do jedálnička zaradiť aj diabetici.

Výhody zaradenia karobu do jedálnička

1.) Nízky obsah tuku

Rohovník neobsahuje prakticky žiedny tuk. Pokiaľ ste sa rozhodli obmedziť v strave príjem tuku, karob je dobrá voľba. Avšak zároveň je dobré mať na pamäti, že má vyšší obsah sacharidov než kakao. 

2.) Nízky obsah sodíku

Tento bod bude pravdepodobne zaujímať tých, ktorí majú vysoký krvný tlak. Jedným z niekoľko doporučení u tejto diagnózy je výrazné obmedzenie príjmu sodíku. Karob neobsahuje sodík, takže si ho môžu dopriať aj osoby s hypertenziou.

3.) Obsahuje vápnik

Vápník je minerál, ktorý je dôležitý pre zdravie našich kostí. Pomáha tiež dobre fungovať nášmu srdcu, nervom a svalom. Dve polievkové lyžice karobu obsahujú 42 mg vápnika. Okrem toho na rozdiel od kakaa neobsahuje oxaláty, čo sú látky, ktoré znižujú schopnosť tela absorbovať vápnik. Strava s vysokým obsahom oxalátov zvyšuje riziko obličkových kameňov.

vyhody_karobu_brainmarket_infografika_sk

4.) Vysoký obsah vlákniny

Dve polievkové lyžice karobu obsahujú takmer 5 gramov vlákniny, čo je viac ako 20% percent dennej odporúčanej dávky. Vláknina pomáha udržať dlhší pocit sýtosti, zabraňuje zápche, pomáha udržiavať zdravé črevá, podieľa sa na regulácii cukru v krvi a znižuje cholesterol. Štúdia z roku 2010 zistila, že antioxidačné polyfenoly v nerozpustné vláknine znižovali hladinu cholesterolu LDL (škodlivý cholesterol) práve u osôb trpiacich vysokým cholesterolom.1

5.) Bezlepková potravina

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a žite. U niektorých osôb spúšťa ich imunitný systém, ktorý napáda tenké črevo. Choroba sa nazýva celiakia a ak trpíte celiakiou alebo z iného dôvodu ste odstránili lepok zo stravy, môžete karob smelo zaradiť do svojho jedálnička.

6.) Zdroj antioxidantov

Podľa štúdie z roku 2003 je karob bohatým zdrojom antioxidantov, konkrétne polyfenolov. Štúdia skúmala 24 polyfenolových zlúčenín v karobu a to najmä kyselinu gallovú a flavonoidy. Ukázalo sa, že ako kyselina gallová, tak flavonoidy znižujú oxidačný stres a tým zabraňujú poškodeniu buniek.2

Výhodou oproti kakau je aj to, že karob neobsahuje alkaloidy ako je kofeín alebo theobromín, takže tí, ktorí sú citliví na kofeín, nemusia mať z karobu obavy. Je tak vhodný aj pre osoby s vysokým krvným tlakom.

Karobový prášok skvele obstojí ako alternatíva kakaa (hoci aj pravé kakao má veľa prínosov pre zdravie), Vzhľadom k tomu, že je karob prirodzene sladký, nie je nutné pri príprave obľúbených receptov pridávať cukor, alebo iné sladidlá. Mimo jeho dobré využitie pri pečení sladkých jedál je vynikajúcim zdrojom vápnika, draslíka, horčíka, medi, železa, mangánu a zinku. Naviac je cenným zdrojom vitamínu B6, C, D a E. Mimo jeho výživové hodnoty je karob predovšetkým ľahko stráviteľný a skvele pôsobí pri zažívacích problémoch ako sú poruchy trávenia alebo naopak hnačkové ochorenia.

Karob sa využíva predovšetkým do pečenia, alebo všade tam, kde by ste obyčajne použili kakao. Pridáva sa do pečiva, ale aj polievok alebo sladkého pečiva. V potravinárstve sa z neho získava karubín, ktorý je používaný ako zahusťovadlo a stabilizátor. Na etikete ho môžeme nájsť pod označením E410.

 

Veronika Halusková

 

1. Insoluble Carob Fiber Rich in Polyphenols Lowers Total and LDL Cholesterol in Hypercholesterolemic Sujects Baltasar Ruiz-Roso, José C. Quintela, Ester de la Fuente, Javier Haya & Lourdes Pérez-Olleros 

2. Isolation and structure elucidation of the major individual polyphenols  in carob fibre, R.W.Owen, R.Haubner, W.E.Erben, B.Spiegelhalder, H.Bartsch, B.Haber

 

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!