Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Cacao

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je strom, ktorý rastie v tropickej oblasti strednej a južnej Ameriky. Stromy produkujú plody podobné struku, ktoré vo vnútri obsahujú semená, ktoré sa nazývajú kakaové bôby. Kakaovník začne produkovať struky približne po troch rokoch rastu. Theobroma v preklade z gréčtiny znamená "jedlo bohov" čo je odrazom úcty, ktorú pôvodní obyvatelia Ameriky ku kakau mali. V týchto oblastiach sa pred viac ako 3000 rokmi kakao používalo ako jedlo, liek a dokonca aj ako mena. Kakao slúžilo ako posvätný nápoj.

Kakao je vysoko výživná potravina, ktorá obsahuje viac než 300 chemicky identifikovateľných látok. Okrem vysokého obsahu minerálov ako je železo, horčík, zinok, meď, vápnik, mangán a draslík, obsahujú dve polievkové lyžice kakaa 7g bielkovín, 6g tuku, 8g vlákniny a 0g cukru. Z vitamínov v kakau nájdeme predovšetkým vitamíny B1, B2.

Najviac je asi kakao známe ako jedna zo surovín čokolády. Avšak dnešné čokolády majú za sebou dlhú cestu spracovania a od pôvodnej podoby kakaa sa veľmi líšia. To je celkom škoda, pretože samotné organické kakao je jednou z najlepších možností, ktoré dnes máme k dispozícii a to práve vďaka jeho nutričným hodnotám. Nielen čo sa chuti týka, ale predovšetkým sú už dnes veľmi dobre zmapované jeho prínosy pre zdravie. V prvom rade konzumácia kakaa podporuje náš kardiovaskulárny systém.1 Je to predovšetkým vďaka vysokému obsahu polyfenolov a flavanolov. Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny so silnými antioxidačnými vlastnosťami - čo znamená, že pomáhajú predchádzať poškodeniu našich buniek. Kakao je skutočne jedným z najlepších zdrojov polyfenolov s vyššou antioxidačnou aktivitou než má zelený čaj, čučoriedky alebo červené víno. 

RAW kakao

prípade Raw kakaa je úplne vynechaný proces praženia, a po celú dobu spracovania bôbov (fermentácia, sušenie) sú teploty kontrolované a udržiavané pod 43 ° C (teplota určujúce RAW kvalitu). Za "Raw" sa považuje potravina, ktorá nepresiahne teploty v rozmedzí 42-45 ° C. V prípade kakaa RAW kvality sú teploty pri fermentácii aj sušení kontrolované a udržiavané pod 43 ° C.

slozeni-kakaa-infografika-brainmarket-sk

 

Chronický zá*** v tele je dnes už základom akéhokoľvek ochorenia. Vo chvíli, kedy je telo dlhodobo vystavené zá***u, začnú sa rozvíjať rôzne ochorenia. Štúdie ukázali, že polyfenoly a flavonoly v kakau môžu znižovať zá***ové markery a podporujú rast prospešných baktérií v čreve.2

Kakaom k dobrej nálade

Milovníci čokolády to určite spoznajú. Obzvlášť pokiaľ ide o čokoládu s vysokým percentom obsiahnutého kakaa. Kakao obsahuje zlúčeniny ako je tyrozín, fenyletylamín, anandamid a teobromín. Tyrozín je predchodca dopamínu, čo je chemická látka v mozgu, zodpovedná za pocity "odmeny a motivácia". Fenyletylamín je látka súvisiaca s nadobličkami, a ktorá sa uvoľňuje vo chvíli zamilovanosti. Anandamid je prírodná chemická molekula, ktorá pomáha podporovať stav blaženosti.

Vedeli ste že...?

  • Kakao obsahuje viac vápniku než kravské mlieko.
  • Je nabité železom, horčíkom a antioxidantmi.
  • Kakao je považované za silne afrodiziakálne.
  • Kakaovníky sa dožívajú až 200 rokov.
  • Kakaový lusk obsahuje zhruba 40-50 kakaových bôbov.

Kakaové maslo

Kakaové maslo je najtučnejšia časť celého struku. Pri jeho výrobe sa kakaové bôby lisujú za studena, aby sa z nich extrahovali olej. Výsledkom je kakaové maslo, ktoré má žltú farbu a jemnú čokoládovou vôňu. Pri izbovej teplote tento olej tuhne, podobne ako kokosový olej. Používa sa na výrobu čokolády a má 14 celkového tuku a obsahuje tiež omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Okrem iného každá polievková lyžica kakaového masla obsahuje 27,1 mg fytosterolov, čo sú rastlinné zlúčeniny, u ktorých bolo preukázané, že znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Kakaové maslo je účinnou látkou v krémoch alebo balzamoch na pery.

K dostaniu je kakaové maslo ako celú kocku alebo menších kúskoch, s ktorými sa potom lepšie pracuje. Ľahko sa potom používa na výrobu domácej čokolády, alebo iných dezertov, koktailov, zmrzliny alebo k príprave palaciniek. Mimo kuchyňa ho môžete použiť namiesto telovej krému, alebo ho použiť na výrobu domácej kozmetiky. Kakaové maslo je stabilná, takže má dlhú dobu trvanlivosti.

Kakaové bôby 

Zdá sa, že mnoho ľudí bojuje s nejakou poruchou trávenia. To je často spôsobené zlou stravou, kde chýba dostatok vlákniny. Vďaka obsahu vlákniny patrí medzi prospešné účinky kakaových bôbov podpora tráviaceho systému. Vláknina pomáha presúvať potravu rýchlejšie cez tráviaci systém. Okrem toho kakaové bôby majú schopnosť stimulovať tráviace enzýmy. Pokiaľ sa stretávate s tráviacimi problémami, sú pre vás kakaové boby to pravé.

Kakaová drť

Kakaová drť sú malé kúsky drvených kakaových bôbov. K ich výrobe sú kakaové bôby najprv fermentované a potom sušené. Majú horkú chuť a sú nabité živinami a rastlinnými zlúčeninami.

proc_si_dat_prave_kakao_Infografika-BrainMarket-2_SK

Zdravotné prínosy konzumácie kakaa

  • Podporuje kardiovaskulárny systém
  • Pomáha vyrovnáva hladinu cukru v krvi
  • Má proti***ové vlastnosti
  • Znižuje krvný tlak a zlepšuje prietok krvi 3
  • Podporuje zdravie mozgu
  • Udržuje hladinu cholesterolu
  • Podporuje tráviaci systém
  • Podporuje zdravú pleť

Kakao je tiež jedným z mála zdrojov theobromínu -  alkaloidová zlúčenina a prírodný stimulant. Štúdie ukazujú, že theobromín má pre mozog radu výhod, vrátane zlepšenia kognitívnych funkcií, lepšieho sústredenia a neuroprotekívnych účinkov.  

Veronika Halusková

 

 

1. Cocoa and Human Health: From Head to Foot--A Review, Quintino Reis De AraujoJames Nascimento GattwardSuzana AlmoosawiMaria das Graças Conceição Parada Costa SilvaPaulo Alfredo De Santana DantasQuintino Reis De Araujo Júnior, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376/ 

2. The anti-inflammatory properties of cocoa flavanols, Carlo Selmi, Tin K MaoCarl L KeenHarold H SchmitzM Eric Gershwin, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16794453/ 

3. Effect of cocoa on blood pressure, Karin RiedPeter FaklerNigel P Stocks, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/ 

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!