Alergia. Ako zmierniť jej príznaky?

Alergie sú reakcie imunitného systému na obvykle neškodné látky z okolitého prostredia, ako je peľ, zvieracia srsť, alebo jedlo. Tieto látky, známe ako alergény, vyvolávajú u niektorých ľudí imunitnú odpoveď, ktorá môže zahŕňať symptómy od mierneho podráždenia až po vážne zdravotné komplikácie. Kľúčovú úlohu v tomto procese hrá histamín, ktorý je uvoľňovaný z buniek zvaných mastocyty a bazofily, čo vedie k typickým príznakom alergie ako sú svrbenie, opuchy, vyrážka, ťažkosti s dýchaním alebo anafylaxia.

Imunitný systém a histamín

Histamín je biogénny amín, ktorý je prirodzene prítomný v tele a zohráva dôležitú úlohu v rôznych fyziologických procesoch. Ide o látku, ktorá sa uvoľňuje pri imunitných reakciách, alergiách a zápaloch, a pôsobí ako neurotransmitér, ovplyvňujúci funkciu nervového systému. Jeho hlavnou funkciou je sprostredkovanie reakcií alergických, ako je svrbenie, opuch a začervenanie kože, a je tiež zapojený do regulácie funkcie tráviaceho traktu a kardiovaskulárneho systému.

Pri alergických reakciách dochádza k uvoľňovaniu histamínu zo špeciálnych buniek imunitného systému, čo môže viesť k rôznym nepríjemným príznakom. Vysoké hladiny histamínu môžu byť spojené s rôznymi zdravotnými problémami, ako sú migrény, zažívacie problémy, alebo dokonca astma. Existujú aj potraviny a lieky, ktoré môžu zvýšiť hladinu histamínu v tele alebo blokovať jeho metabolizmus, čo môže vyvolať nepriaznivé účinky u citlivých jedincov. Imunitný systém je navrhnutý na ochranu tela pred škodlivými mikroorganizmami, ale u alergií dochádza k nadmernej reakcii na neškodné látky. Histamín zohráva kľúčovú úlohu v alergických reakciách, pretože spôsobuje rozšírenie krvných ciev a zvýšenie priepustnosti krvných ciev, čo vedie k opuchom a zápalom. Rôzne prírodné látky môžu ponúknuť úľavu od alergických príznakov vďaka svojim antihistamínovým alebo protizápalovým vlastnostiam.

1_1

1.) Vitamín C

Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, je životne dôležitý antioxidant, ktorý hrá kľúčovú úlohu v podpore imunitného systému a celkovom zdraví organizmu. Jeho vplyv na zmiernenie alergických reakcií je obzvlášť pozoruhodný, pretože vitamín C má schopnosť prirodzene potláčať uvoľňovanie histamínu, látky zodpovedné za mnoho alergických symptómov ako je kýchanie, svrbenie očí a nádcha. Vďaka tejto jedinečnej vlastnosti sa vitamín C stáva nepostrádateľným spojencom pre tých, ktorí sa snažia o zmiernenie nepríjemných prejavov alergií.

2.) Kvercetín

Kvercetin je flavonoid nachádzajúci sa v mnohých rastlinách a potravinách. Má antioxidačné a protizápalové účinky, stabilizuje mastocyty a znižuje uvoľňovanie histamínu, čím pomáha zmierňovať príznaky alergie.1,2

3.) Bromelaín

Tento enzým, získavaný z ananásu, podporuje trávenie a má protizápalové účinky. Zlepšuje absorpciu kvercetínu a pomáha zmierňovať respiračné problémy spojené s alergiami. Pomáha znižovať opuchy nosa a dutín a zmierňuje príznaky sennej nádchy. Jeho riadenie zápalovej odpovede má priaznivý účinok v boji s hypersenzitívnymi imunitnými reakciami. Ďalšie štúdie naznačujú jeho pozitívne účinky na kontrolu opuchov a vazodilatáciu. Bolo tiež zistené, že bromelaín zvyšuje absorpciu kvercetínu.

Návrh bez názvu

4.) N-acetyl cysteín

Ako prekurzor glutatiónu, kľúčového antioxidantu tela, N-acetyl cysteín pomáha znižovať viskozitu hlienu a podporuje detoxikáciu.

5.) Koreň žihľavy

Žihľava, známa svojimi ostrými listami, ktoré mnohí z nás možno poznajú z osobnej skúsenosti, je v skutočnosti jednou z najúžasnejších darov prírody v oblasti prírodného liečiteľstva. Táto skromná rastlina, ktorá je často považovaná za ťažkú ​​burinu, skrýva v sebe neuveriteľné množstvo liečivých vlastností, z ktorých jednou je aj schopnosť zmierňovať alergické reakcie. Aktívne zložky obsiahnuté v žihľave, vrátane histamínu, serotonínu a acetylcholínu, paradoxne pomáhajú regulovať odpoveď tela na alergény, čím môžu efektívne tlmiť symptómy, ako je svrbenie, kýchanie a slzenie očí. Využitie žihľavy v boji proti alergiám siaha až do dávnych čias, a v posledných rokoch sa stáva stále populárnejším vďaka svojim prírodným protizápalovým vlastnostiam a schopnosti podporovať zdravie a rovnováhu imunitného systému.3, 4, 5, 6

6.) Apigenín

Apigenin je flavonoid, nachádzajúci sa vo lucerne a v ďalších rastlinách ako je napríklad petržlen, harmanček, grapefruit alebo koriander. Má anti-alergické účinky vďaka svojej schopnosti inhibovať uvoľňovanie histamínu.7

7.) Rimbaba

Rimbaba je tradičná bylinka, na ktorú sa možno trošku zabudlo. Ide o bylinku, ktorá sa často používa v ľudovom liečiteľstve na riešenie alergií. Pomáha pri alergických reakciách vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam. Obsahuje látky, ktoré môžu pomôcť znížiť opuchy a svrbenie spojené s alergiami. Vďaka svojmu antihistaminickému účinku môže rímbaba tiež pomôcť zmierniť príznaky ako je nádcha a svrbenie očí. Okrem toho môže posilňovať imunitný systém, čo môže tiež pomôcť v boji proti alergickým reakciám.

8.) Deväťsil

Deväťsil je ďalšia bylinka, ktorá sa v tradičnej medicíne často používa na liečbu alergií. V rastline deväťsil sa nachádza niekoľko bioaktívnych látok, ale jednou z najdôležitejších je alantoín. Alantoín je organická zlúčenina, ktorá má protizápalové a hojivé vlastnosti. Vďaka tomu pomáha znížiť opuchy a podráždenie spojené s alergickými reakciami. Jeho antihistaminické účinky môžu tiež pomôcť zmierniť symptómy alergie, ako sú svrbenie, začervenanie a nádcha.8 Deväťsil tiež obsahuje látky, ktoré môžu podporovať imunitný systém a pomôcť telu bojovať proti alergickým reakciám.

Allergy Support (1)

9.) Zázvor

V zázvoru sa nachádza bioaktívna látka známa ako gingerol. Gingerol má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu byť prospešné pri zmierňovaní alergických reakcií. Ďalej zázvor obsahuje množstvo ďalších bioaktívnych látok, ako sú shogaoly a zingiberén, ktoré tiež prispievajú k jeho liečivým vlastnostiam. Tieto látky môžu podporovať imunitný systém a celkovo posilňovať telo, čo môže byť užitočné pri boji proti alergickým reakciám. Zázvor je tiež známy svojim schopnostiam podporovať trávenie a znižovať nevoľnosť, čo sú ďalšie z jeho niekoľkých predností.

Praktické tipy na záver

  • Esenciálne oleje - oleje ako je napríklad mentol, eukalyptus, levanduľa alebo mäta pieporná pomáhajú k uvoľneniu nosa od nádchy, zlepšujú obeh a pomáha pri strese. Stačí pár kvapiek do difuzéra, ktoré môžu zmierniť príznaky sennej nádchy.
  • Akupunktúra - v štúdii uverejnenej v časopise American Journal of Chinese Medicine akupunktúra znižuje príznaky spojené so sezónnou alergiou u 26 osôb a to bez vedľajších účinkov.[5]
  • Dostatočná hydratácia - každý deň vypite 6-8 pohárov vody. Pokiaľ nastane dehydratácia, zvyšuje sa tiež zahlienenie.
  • Vyhnite sa peľom - v dňoch s vysokým množstvom peľu zostaňte radšej doma. Ale ak von musíte zoberte si okuliare alebo vyrazte von po daždi.
  • Sprcha pred spaním – peľ sa môže udržovať na pokožke aj vo vlasoch a cez noc sa tým alergia môže zhoršiť, preto je dobré dbať na sprchu pred spaním.
  • Častejšie perte oblečenie a posteľnú bielizeň
  • Zbavte sa kobercov - koberec v sebe udržuje nielen prach, ale aj peľ, ktorý sa dá len ťažko povysávať. Ak máte výrazné príznaky sezónnej alergie, mohlo by prospieť nahradiť koberce za plávajúce podlahy.
  • Pravidelné upratovanie - peľ a prach sa usadzuje takmer všade, preto je pravidelné upratovanie nevyhnutné a to najmä v spálni.
  • Dvere a okná nechajte radšej zatvorené

Navyše, kombinácia týchto prírodných látok s ďalšími zmenami životného štýlu, ako je vyhýbanie sa známym alergénom, pravidelné čistenie bydliska od alergénov, a zdravá strava, môže viesť k ešte lepšiemu riadeniu alergických príznakov.

 

Zdroje:

1. Yamada, S., Shirai, M., Inaba, Y., & Takara, T. (2022). Effects of repeated oral intake of a quercetin-containing supplement on allergic reaction: a randomized, placebo-controlled, double-blind parallel-group study.. European review for medical and pharmacological sciences, 26 12, 4331-4345 .

2. Mlček, J., Juríková, T., Škrovánková, S., & Sochor, J. (2016). Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules, 21.

3. Bakhshaee, M., pour, A., Esmaeili, M., Azad, F., Talesh, G., Salehi, M., & Mohajer, M. (2017). Efficacy of Supportive Therapy of Allergic Rhinitis by Stinging Nettle (Urtica dioica) root extract: a Randomized, Double-Blind, Placebo- Controlled, Clinical Trial. Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR, 16, 112 - 118.

4. Grauso, L., Falco, B., Lanzotti, V., & Motti, R. (2020). Stinging nettle, Urtica dioica L.: botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochemistry Reviews, 19, 1341 - 1377.

5. Roschek, B., Fink, R., McMichael, M., & Alberte, R. (2009). Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytotherapy Research, 23.

6. Kurup, V., & Barrios, C. (2008). Immunomodulatory effects of curcumin in allergy.. Molecular nutrition & food research, 52 9, 1031-9 .

7. Yao, L., Fan, Z., Han, S., Sun, N., & Che, H. (2020). Apigenin Attenuates the Allergic Reactions by Competitively Binding to ER With Estradiol. Frontiers in Pharmacology, 11.

8. Blosa, M., Uricher, J., Nebel, S., Zahner, C., Butterweck, V., & Drewe, J. (2021). Treatment of Early Allergic and Late Inflammatory Symptoms of Allergic Rhinitis with Petasites Hybridus Leaf Extract (Ze 339): Results of a Noninterventional Observational Study in Switzerland. Pharmaceuticals, 14.