Metabolický syndróm. Čím je spôsobené toto ochorenie modernej doby?

Problém novej dekády a spoločnosť stále viac zaťažujúca „ochorenie.“ Že ste o ňom nikdy nepočuli? Nevadí! Poďme si ho dnes teda predstaviť. Čo je metabolický syndróm? Kde sa vzal? Ako sa prejavuje? Ako zastaviť jeho šírenie? Prečo je pre nás takou hrozbou? Na to všetko sa dnes zameriame. Vítam vás pri dnešnom článku, témou dňa je Metabolický syndróm!

Definícia alebo 3/4 stačí

Metabolický syndróm je súhrnné označenie dopadov zlej životosprávy a inzulínovej rezistencie na naše telo, jedná sa o civilizačnú chorobu, ktorá je stále na vzostupe. Ide o súhrn symptómov a ochorení, z ktorých stačí, keď sa stretnú 3 z 4 a človek môže byť klasifikovaný ako osoba trpiaca metabolickým syndrómom. Symptómy metabolického syndrómu môžu prameniť z našich genetických predispozícií, hlavným rizikovým faktorom je však naša životospráva a štýl života.1,2

Aké symptómy u človeka identifikujú metabolický syndróm?

1.) Vysoký krvný tlak

Nejde o žiadnu prevratnú hodnotu, stačí presahovať tlak 130/85 a prvú kolónku máte splnenú. Vysoký krvný tlak je sám o sebe tichým zabijakom. Pokiaľ je zvýšený dlhodobo a nie je nijako riešený, tak bez výrazných vonkajších znakov jedinca pozvoľna zabíja. Nebezpečný je ako pre orgány ako sú srdce, mozog, obličky či oči, ale aj pre samotné tepny, ktorými krv pod vysokým tlakom prechádza. Tepny kvôli pretlaku strácajú svoju pružnosť a dochádza u nich k únave. 3

2.) Dyslipidémia

Zvýšené množstvo triglyceridov v krvi či nepomer medzi LDL a HDL cholesterolom. Ide o jeden z najrizikovejších faktorov pre vznik aterosklerózy (usadzovanie lipidov a ďalších komponentov krvi na stenách tepien). Telu škodí vysoký pomer lipidov a lipoproteínov v krvi, ako aj nevhodný pomer medzi HDL „dobrým“ a LDL „zlým“ cholesterolom. Dobrý pomer pre udržanie zdravia je uvádzaný medzi 1:3 – 1,5:3 v prospech HDL. Konkrétne hodnoty pre klasifikáciu Dyslipidémia sú: hladina triglyceridov nad 150 mg/dl a hladiny HDL u mužov pod 40 mg/dl au žien pod 50 mg/dl. 4

3.) Hyperglykémia / porušená glukózová tolerancia či inzulínová rezistencia

Všetky tieto označenia majú dočinenia s hladinou cukru v krvi. Kedykoľvek telo prijíma živiny (toto platí hlavne u sacharidov a bielkovín) dvíha sa hodnota cukru v krvi a telo vysiela signál pankreasu na vypustenie inzulínu. Inzulín sacharidy a bielkoviny z krvi s rýchlosťou blesku odpratá a hodnoty sa vracajú do normálu. Môžu však nastať momenty kedy:

  • Pankreas nie je schopný vyprodukovať dostatok inzulínu – únava pankreasu.
  • Bunky sú už cukrom naplnené a nechcú prijímať ďalšie – v tomto prípade inzulín ukladá cukry do tukového tkaniva.

Neustálou konzumáciou kalórií bez dlhších prestávok konštantne zdvíhame hladinu cukru v krvi a telo sa stáva glukózo-tolerantnou a hodnota cukru v krvi nalačno zostáva nad normou. Hladiny cukru v krvi nalačno by sa mali pohybovať okolo 5,5 mmol/dl a po jedle do 7,5 mmol/dl. Chronicky zvýšené hladiny často vedú k cukrovke 2. typu. 5

4.) Zvýšený obvod pásu, obezita a vysoké BMI

Posledným kritériom pre metabolický syndróm je kompozícia tela. Človek trpiaci obezitou (BMI<30) či vysokým obvodom pása: u mužov vyšší obvod ako 102 cm au žien 88 cm odškrtáva posledné políčko. Pri obezite je najväčším strašiakom viscerálny tuk, ten sa schováva vo vnútri tela a jeho prebytok obmedzuje funkciu orgánov.

Všetky príznaky sú samy o sebe hrozbou pre ľudské zdravie a čiastočne na seba nadväzujú. Napríklad inzulínová rezistencia môže spôsobovať vyššie ukladanie tuku a tým spôsobovať obezitu. Čo však stojí za vznikom metabolického syndrómu u človeka? 6

  • Zlý životný štýl – nedostatok pohybu a konzumácia vysoko priemyselne spracovaných potravín. Pokiaľ si na týchto potravinách zakladáme jedálniček, priberanie na váhe je iba otázka času…
  • Vysoké množstvo sodíka a stresu – sodík v tele zadržuje vodu a zároveň pôsobí vazokonstrikčne (zužuje cievy). Vysoké množstvo stresu má zase za následok vyššie vyplavovanie hormónu kortizolu a ten uvádza telo do stavu boj alebo útek, v týchto chvíľach zvyšujeme srdcovú frekvenciu a tlak, pokiaľ tieto stavy pretrvávajú dlhodobo, na problém je zarobené.
  • Genetika – niektorí z nás majú jednoducho na vznik vysokého krvného tlaku či Dyslipidémia vlohy, to však neznamená, že je tento človek predurčený na vznik onoho syndrómu. Je však potrebné sa proti genetike postaviť a nerobiť „mŕtveho chrobáka“.
  • Fajčenie, nadmiera alkoholu či liečba hormónmi, kortikosteroidmi, pravidelná konzumácia diuretík, beta blokátorov, antidepresív či neuroleptík.

Ako metabolický syndróm liečiť?

Môžeme povedať, že všetko, čo sme si povedali k rizikám, stačí obrátiť o 90 stupňov, to znamená:
  • Dostatočný pohyb – aeróbne aktivity, silový tréning, intervalový tréning… každý pohyb sa počíta, pohyb robí bunky senzitívnejšími na inzulín, spaľuje kalórie, akútne zvyšuje tlak, posilňuje srdce…. 7
  • Kvalitná strava s dostatočným prísunom bielkovín – strava založená na celistvých a nespracovaných potravinách. Nielen, že za ňu často zaplatíme menej a prináša nám viac živín, naše telo tiež zasýti na dlhší čas a dodá nám z dlhodobého hľadiska väčšie uspokojenie. 8
  • Pokiaľ sa často hýbete, nie je nutné sťahovať sodík a cholesterol na minimum, obe tieto látky telo potrebuje a aktívny športovec ich dokáže využiť pre svoj prospech vo väčšej miere.
  • Dostatok kvalitného spánku – spánok nie je zahodený čas! Kvalitný a dostatočne dlhý spánok nám: dodá energiu, revitalizuje telo, porovná hladiny hormónov a cukru v krvi.

Čo si z dnešného článku teda vziať?

Metabolický syndróm je súhrnné označenie pre niekoľko súčasne sa vyskytujúcich problémov v ľudskom tele.
Medzi tieto problémy patrí: vysoký krvný tlak, zhoršené lipidové spektrum v krvi, zvýšené BMI a obvod pása, vysoká hladina cukru v krvi.
Proti vzniku môžeme bojovať: pohybom, kvalitnou stravou a dostatočným množstvom spánku.

 

  • HUANG, Paul L. A comprehensive definition for metabolic syndrome. Disease Models & Mechanisms[online]. 2009, 2009-04-30, 2(5-6), 231-237 [cit. 2023-09-16]. ISSN 1754-8411. Dostupné z: doi:10.1242/dmm.001180
  • SAKLAYEN, Mohammad G. The Global Epidemic of the Metabolic Syndrome. Current Hypertension Reports[online]. 2018, 20(2) [cit. 2023-09-16]. ISSN 1522-6417. Dostupné z: doi:10.1007/s11906-018-0812-z
  • BILO, Grzegorz, Sergio CARAVITA, Camilla TORLASCO a Gianfranco PARATI. Blood pressure at high altitude: physiology and clinical implications. Kardiologia Polska[online]. 2019, 2019-06-25, 77(6), 596-603 [cit. 2023-09-16]. ISSN 0022-9032. Dostupné z: doi:10.33963/KP.14832
  • BERBERICH, Amanda J a Robert A HEGELE. A Modern Approach to Dyslipidemia. Endocrine Reviews[online]. 2022, 2022-08-01, 43(4), 611-653 [cit. 2023-09-16]. ISSN 0163-769X. Dostupné z: doi:10.1210/endrev/bnab037
  • MAYER, John P., Faming ZHANG a Richard D. DIMARCHI. Insulin structure and function. Biopolymers[online]. 2007, 88(5), 687-713 [cit. 2023-09-16]. ISSN 00063525. Dostupné z: doi:10.1002/bip.20734
  • GAŽAROVÁ, Martina, Mária GALŠNEIDEROVÁ a Lucia MEČIAROVÁ. Obesity diagnosis and mortality risk based on a body shape index (ABSI) and other indices and anthropometric parameters in university students. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny[online]. 267-275 [cit. 2023-09-16]. ISSN 00357715. Dostupné z: doi:10.32394/rpzh.2019.0077
  • YAPING, Xie, Zhao HUIFEN, Liu CHUNHONG, Huang FENGFENG, Huang HUIBIN a Zhao MEIJING. A meta-analysis of the effects of resistance training on blood sugar and pregnancy outcomes. Midwifery[online]. 2020, 91 [cit. 2023-09-16]. ISSN 02666138. Dostupné z: doi:10.1016/j.midw.2020.102839
  • CASTRO-BARQUERO, Sara, Ana María RUIZ-LEÓN, Maria SIERRA-PÉREZ, Ramon ESTRUCH a Rosa CASAS. Dietary Strategies for Metabolic Syndrome: A Comprehensive Review. Nutrients[online]. 2020, 12(10) [cit. 2023-09-16]. ISSN 2072-6643. Dostupné z: doi:10.3390/nu12102983