Bylinné a ovocné čaje. Aký čaj zvoliť pri prechladnutí, tráviacich problémoch alebo strese?

Čaj je obľúbený nápoj po celom svete a existuje mnoho rôznych druhov čajov, ktoré ponúkajú rôzne chute a zdravotné výhody. Medzi tie najobľúbenejšie patria bylinkové a ovocné čaje, ktoré sa vyznačujú svojím osviežujúcim charakterom. V tomto článku sa pozrieme na to, čo sú bylinkové a ovocné čaje, ako sa pripravujú a aké majú zdravotné výhody. 

Sencha - kráľ čajov pre oživenie a energiu!

Zelený čaj Sencha je zelený čaj vytvorený parou listov rastliny Camellia sinensis. Ide o najobľúbenejší zo všetkých japonských čajov a vyrába sa po celom Japonsku. Sencha má svoje korene v Japonsku, kde sa pestuje a spracováva s veľkou starostlivosťou a tradičnými metódami. Listy sencha sa zbierajú počas prvej alebo druhej zbery, známej ako "ichibancha" a "nibancha". Po zbere sa listy rýchlo naparujú, aby sa zastavil proces oxidácie, čo uchováva zelenú farbu a sviežu chuť.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a aminokyselín má  mnoho prospešných vlastností pre naše zdravie. Je doslova nabitými antioxidantmi. Obsahuje katechíny a kofeín, ktoré pomáhajú prebudiť nielen myseľ ale aj zvýšiť metabolizmus. Obsiahnuté katechíny majú zároveň priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Sencha príjemne poteší nielen chuťové poháriky, ale tiež oživí, podporí vitalitu, koncentráciu, energiu a maximálny tok myšlienok počas náročného dňa. Nástup energie je postupný, inak ako pri káve. Popoludní je naopak vynikajúcim pomocníkom, ktorý podporí upokojenie, rovnako ako spánok.

2 (3)

Bylinkové čaje. Zdravie a relaxácia v každej šálke

Bylinkové čaje sú pripravované z rôznych častí rastlín, ako sú listy, kvety, korene alebo plody. Tieto čaje sú často obľúbené pre svoje relaxačné účinky a bohatú chuť. Bylinkové čaje sú nápoje vyrobené z rôznych rastlín, ktoré neobsahujú typický čajovník (Camellia sinensis). To znamená, že neobsahujú kofeín, ktorý je typický pre čierny čaj, zelený čaj a ďalšie tradičné druhy čaju. Bylinkové čaje sú často nazývané "tisany" a môžu byť pripravené z rôznych bylín, korenín, kvetov a plodov. Medzi obľúbené byliny pre čaje patria mäta, medovka, harmanček, rozmarín a mnoho ďalších. Bylinkové čaje sú známe svojimi liečivými a relaxačnými vlastnosťami. Neobsahujú kofeín, čo je ideálny nápoj pre večernú relaxáciu.  Tu je niekoľko obľúbených bylinkových čajov a ich zdravotných výhod:

1.) Mäta 

Mäta je známa pre svoje osviežujúce a upokojujúce účinky. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako je nadúvanie a pálenie záhyMätový čaj je známy svojimi antispazmodickými vlastnosťami, čo znamená, že môže uvoľňovať kŕče v črevách a pomáhať pri tráviacich ťažkostiach. Jeho prirodzené upokojujúce účinky tiež môžu pomôcť znížiť stres a úzkosť. Mätový čaj je skvelým nápojom na relaxáciu po náročných dňoch. A vďaka svojim antiseptickým a dekongestívnym vlastnostiam môže mätový čaj pomôcť pri zmierňovaní bolesti v krku.

2.) Zázvor

Zázvor je druhým, nie menej dôležitým zahrievacím koreňom v celej zmesi. Ide o tropickú rastlinu pochádzajúcu z juhovýchodnej Ázie. Historicky bol zázvor cenený v mnohých kultúrach, od starovekej Číny a Indie, kde bol používaný pre svoje liečivé vlastnosti, až po stredovekú Európu, kde sa stal populárnym vďaka svojej jedinečnej chuti a prínosom pre zdravie. Okrem toho, že krásne vonia, je vynikajúcim pomocníkom pre trávenie, funkcie žalúdka a vyrovnáva hladinu krvného cukru, čo je počas vianočných sviatkov viac ako užitočné. Zázvorový čaj sa výborne hodí s citrónom, mätou alebo s lyžičkou medu. Táto kombinácia nás navyše podporí počas prechladnutia. Zázvorový čaj je ideálny na pitie počas chladných mesiacov kvôli svojim zahrievacím účinkom. Je tiež užitočný pri tráviacich ťažkostiach alebo pri pocite nevoľnosti.

3.) Ibištek

Ibištek dodá celému čaju nielen nezameniteľnú arómu, ale aj krásnu rubínovú farbu. Má ľahko kyslú ovocnú chuť. Podporí zdravie dýchacích ciest, vitalitu, ale aj trávenie, činnosť čriev a dýchacieho systému a je tiež skvelým pomocníkom v období stresu.

4.) Šalvia

Šalvia určite poznáte vďaka zamatovo hladkým listom. Táto rastlina sa pyšní svojimi antioxidačnými účinkami a tiež prospeje našej prirodzenej obranyschopnosti, normálnemu tráveniu a funkciám dýchacieho systému..

5.) Žihľava dvojdomá

Žihľava je známa predovšetkým svojim pozitívnym vplyvom na našu pleť, vlasy a nechty. Podporí funkcie pečene, obličiek, močový aj nervový systém. Avšak rovnako dobre pôsobí aj na našu prirodzenú obranyschopnosť, taktiež na zdravie kostí a celkovú vitalitu organizmu. Detoxikačné účinky žihľavy s našou pleťou určite súvisia, pretože vo chvíli, keď naše telo nie je schopné, toxíny efektívne odstrániť, na našej pleti sa to prejaví pomerne rýchlo.

5 (15)_1

Ovocné čaje - osvieženie nielen v lete

Ovocné čaje sú často bez kofeínu a majú bohatú chuť vďaka prírodnému ovociu. Tieto čaje sú skvelou voľbou pre tých, ktorí nechcú kávu alebo čierny čaj. Tu sú niektoré obľúbené druhy ovocných čajov:

  • Jahodový čaj : Jahodový čaj je plný sladkej ovocnej arómy a bohatej chuti. Je bohatý na antioxidanty a vitamín C.

  • Malinový čaj : Maliny sú známe svojimi zdravotnými výhodami, a malinový čaj môže pomôcť posilniť systém a podporiť tráviaci systém.

  • Citrónový čaj : Citrónový čaj je osviežujúcim nápojom plným vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a dodáva energiu.

  • Hibiscusový čaj : Hibiscusový čaj má intenzívnu červenú farbu a osviežujúcu kyslú chuť. Pomáha znižovať krvný tlak a má antioxidanty.

Ako si pripraviť bylinné a ovocné čaje?

Zatiaľ čo bylinné čaje sú obvykle vyrábané z rôznych častí rastlín, ako sú listy, kvety, semená alebo korene, ovocné čaje sú väčšinou zmesou sušeného ovocia, kvetov a bylín. Oba typy čajov ponúkajú širokú škálu chutí a vôní, a to od tradičných bylín až po exotické ovocie. Príprava bylinných a ovocných čajov je jednoduchá. Stačí zaliať vriacou vodou čerstvé alebo sušené bylinky alebo plody a nechať lúhovať po dobu 5-10 minút. Môžete pridať med, citrónovú šťavu alebo iné prírodné sladidlo podľa svojej chuti.

Záver

Bylinné a ovocné čaje sú nielen lahodným spôsobom, ako si dopriať chvíľu relaxácie, ale aj majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Ich široká škála chutí a vôní znamená, že si každý môže vybrať svoj obľúbený druh. Takže či už máte radi osviežujúce ovocné chuťové bomby alebo upokojujúcu arómu bylín, určite nájdete bylinný alebo ovocný čaj, ktorý bude práve pre vás. Užite si každú šálku a buďte zdraví!

 

Veronika Halusková

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!