Chilli omáčky - čo ste o chilli papričkách možno nevedeli

Kto by nepoznal ostrú chuť chilli? Zrejme si všetci dokážeme predstaviť ich pikantnú chuť. Viete, ale o ich zdravotných prínosoch? Tých je veľa a stále sa objavujú nové! Niektoré sú dnes už overené fakty a mnoho ďalších hypotéz prechádza prísnym testovaním. Prvé chilli papričky pochádzajú z Mexika a objavili sa pred viac ako 6500 rokmi!

Čo chilli papričky dokážu?

Možno Vás napadá čo je na chilli (okrem pikantnosti) tak zaujímavého a čím sú chilli papričky výnimočné? Výhod bioaktívnych látok, ktoré chilli obsahuje je hneď niekoľko. V prvom rade sa chilli papričky pýšia svojimi proti***ovými vlastnosťami. Ochorenia ako je artritída, bolesti hlavy, tlak v dutinách, bolesti svalov a kĺbov, sú obvykle spôsobené zá***ovými reakciami, ktoré telo produkuje v snahe odstrániť dráždivú látku. Látky, ktoré chilli papričky obsahujú vedú k zníženiu bolesti a príznakov, ako sú opuchy kĺbov, stuhnutosť a začervenanie. Ďalej chilli papričky prospievajú tráviacemu traktu a dokonca sa objavili štúdie, ktoré potvrdzujú pozitívny efekt pri nádche. Chilli papričky pomáhajú od zahlienenia slizníc a uvoľňujú dýchacie cesty.

V súvislosti s chilli ste možno počuli aj o redukcii telesného tuku. Tu vás musím bohužiaľ sklamať. Naozaj boli vykonávané štúdie na myšiach. Ukázalo sa, že v prepočte na váhu človeka (aby bolo vďaka chilli chudnutiu efektívne), by išlo o takú veľkú dávku, ktorú by nikto nebol schopný zjesť.

Chilli papričky a ich pikantnosť

Jednotlivé druhy papričiek majú tiež rôzny stupeň pálivosti. Tá sa udáva v takzvanej Scovilleovej stupnici pikantnosti. Stupeň pikantnosti sa ďalej môže líšiť na tom, kde a ako boli čili papričky pestované. Ale čo robí chilli papričky tak štipľavé? Je to bioaktívna látka zvaná kapsaicín. A platí tu priama úmera. Čím viac kapsaicínu má paprička, tým je pálivejšia. Napriek tomu, čo ste možno počuli, tak čili papričky nespôsobujú vredy, ale v skutočnosti môžu pomôcť predchádzať vredom tým, že pomáhajú vytvárať žlč a zabíjať škodlivé baktérie a parazity. Kapsaicínu sa tiež prisudzuje schopnosť regulovať hladinu inzulínu, najmä u osôb s nadváhou, čo môže pomôcť diabetikom.

Chilli paprička Habanero

Papričky Habanero sú jedným zo stoviek druhov chilli. Polostrov Yucatán je najväčším producentom habaneros, ale pestuje sa v mnohých krajinách Južnej a Strednej Ameriky. Obyčajná oranžová paprička habanero má tropickú ovocnú chuť, vďaka ktorej sú tieto papričky veľmi obľúbené medzi kuchármi, amatérskymi aj profesionálnymi. Avšak stupeň pikantnosti nie je všetko, čím sa môžu papričky chváliť. Obsahujú totiž pomerne veľké množstvo vitamínu A a C. Napríklad jedna paprička Habanero obsahuje viac ako 100% dennej odporúčanej dávky vitamínu C.

Okrem vitamínu C sú bohaté na:

  • Vitamíny skupiny B, ktoré napomáhajú správnemu metabolizmu potravy.
  • Vitamín E, ktorý je silným antioxidantom a chráni telo pred voľnými radikálmi.
  • Draslík, ktorý je zásadný pre udržanie bunkového zdravia, hydratácia a správneho krvného tlaku.
  • Železo, čo je minerál, ktorý pomáha udržovať správnu hladinu kyslíku v krvi.
  • Mangán, minerál, ktorý pomáha vytvárať antioxidačné reakcie v tele.
  • Horčík, ktorý je potrebný pre správnu činnosť nervov a svalov, reguláciu krvného cukru a syntézu bielkovín.

Vďaka extrémnej pikantnosti niektorých druhov chilli papričiek, by ste mali byť pri ich konzumácii opatrní. Pokiaľ nie ste priamo fanúšikmi pálivých jedál, skúste začínať opatrne a postupne si na pikantnosť zvykať. U čili papričiek platí, že nie je dobré preceňovať svoje sily.

brainmax_pure_chilli_mango_infografika_(doztracena)_brainmarket_SK

BrainMax Pure chilli sauce - vyrábame vlastnú chilli omáčku!

Taký pálivý poklad sme jednoducho museli mať. A tak v rodine BrainMax Pure pribudli hneď tri čili omáčky! Tie sú vyrábané v Českej republike a máme tak kontrolu nad ich konkrétnym zložením, prípravou a výslednou chuťou. Pre základ chilli omáčok sme použili chilli papričky Habanero, ktoré sú pestované aj v Českej republike. Tie sa v pikantnosti pohybujú medzi 100 000 - 350 000 na Scovilleovej stupnici a sú 76 krát pálivejšie ako priemerné jalapeno. Na etikete každej našej BrainMax Pure chilli omáčke nájdete aj stupeň pálivosti, ktorú máme zobrazenú vyplnením určitého počtu papričiek na prednej časti etikety. Habanero majú perfektnú chuť a arómu.

Chuť je samozrejme primárna a preto sme Habanero papričky doladili papájou, mangom a ananásom alebo napríklad slivkami. Dokonalú synergiu chutí zaisťuje zmes korenia na čele s tou najkvalitnejšou himalájskou soľou a cesnakom. Výslednú chuť zaisťuje kvalitný taliansky vínny ocot alebo trstinový cukor. Omáčky sa skvele hodia k červenému mäsu, ale aj morským plodom alebo zelenine.

 

Veronika Halusková

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!