Mladý jačmeň - účinky mladých výhonkov jačmeňa

Keďže je naše strava často chudobná na zeleninu je mladý jačmeň rýchle riešenie, ako to iba jedným pohárom napraviť. Mladý jačmeň je ďalšia zo zelených superpotravín, ktorá sa môže smelo dostať na prvé miesto Vašej rannej rutiny. Jarné a letné mesiace si priam hovoria o tento zelený zázrak. Pokiaľ dávate prednosť sile prírody a rastlín, potom by Vám tento koktail bohatý na chlorofyl, aminokyseliny, antioxidanty, minerály a vitamíny nemal chýbať.

Zoznámte sa s mladým jačmeňom!

Zelené potraviny ako je mladý jačmeň sú konzumované od pradávna, predovšetkým ako zdroj sily, ktoré v sebe mladé výhonky jačmeňa ukrývajú. Jačmeň vo svojej plne vypestovanej forme zrna slúžil ako základný zdroj potravy v mnohých rôznych kultúrach. Využitie jačmeňa na potravinárske a liečebné účely sa datuje tisíce rokov do minulosti. Rímski gladiátori jedli jačmeň pre silu a výdrž. Na začiatku 20. storočia sa zistilo, že výhonky mladej rastliny poskytujú výnimočné množstvo živín. Pred druhou svetovou vojnou lekárnici v Spojených štátoch dokonca predávali tablety sušenej jačmennej trávy ako jeden z prvých druhov doplnkov stravy.

Jačmeň pochádza z mladých rastlín jačmeňa, ktoré ešte nezačali vytvárať semená. Počas tejto fázy života je rastlina plná živín, ktoré jej pomáhajú v raste. Hoci sa jedná o obilninu, nutričný profil má v tomto čase skôr podobný zelenine. Jačmeň je najlepšie známy pre svoje alkalizujúce schopnosti, ktoré vyrovnávajú hladinu pH v tele.

Mladý jačmeň a jeho účinky

Mladý jačmeň je nabitý vitamínmi, minerálmi, enzýmami a ďalšími bioaktívnymi látkami. Aj keď to nie je všeobecne známe, obsahuje karotén, vitamíny B1, B2 a B12, železo, horčík, aminokyseliny a tiež dôležité enzýmy, po ktorých naše telo túži. Keďže sa jedná o mladé výhonky jačmeňa, neobsahuje lepok, ako je to u dospelej rastliny. Proces klíčenia vedie k rozkladu lepku na jednoduché aminokyseliny, ktoré sa ľahko vstrebávajú v tráviacom systéme. Mladý jačmeň ani pšenica neprodukujú lepok, kým nedosiahnu fázu kvetu. Čas, ktorý delí mladý jačmeň od fázy, kedy začne obsahovať lepok je pomerne krátky (v poriadku dní), preto je mimoriadne dôležitá včasná úroda.

Mladý jačmeň je bohatým zdrojom radu dôležitých zlúčenín, ako sú fenolové kyseliny, flavonoidy, lignany, fytosteroly, folát, kyselina gama-aminomaslová (GABA), esenciálne aminokyseliny, železo, draslík, vápnik, selén, tryptofán, chlorofyl a vitamíny A, B1, C a E. Superoxiddismutáza (SOD) nachádzajúca sa v jačmeni je silný antioxidant, ktorý chráni bunky a neutralizuje voľné radikály, ktoré sú príčinou mnohých chorôb. Málo známy je mladý jačmeň pre svoj obsah cholínu, čo je prekurzor acetylcholínu. Dôležitého neurotransmitéru v mozgu, ktorý má za úlohu nervové prenosy medzi bunkami. A navyše je mladý jačmeň prirodzeným zdrojom organického sodíka, ktorý je nevyhnutný pre funkciu žalúdočnej sliznice - ktorá produkuje kyselinu chlorovodíkovú (bez ktorej nemožno naše jedlo stráviť).

Podobne ako u iných zelených potravín, obsahuje aj mladý jačmeň značné množstvo chlorofylu. Chlorofyl má podobnú molekulárnu štruktúru ako naša krv a má tak pozitívny vplyv na krvotvorbu. Mladý jačmeň je vhodné konzumovať ráno na lačno, kedy je telo najlepšie pripravené vstrebať všetky živiny, ktoré jačmeň ponúka. Pokiaľ by Vám nesedela jeho zemitá chuť, odporúčam ochutiť šťavou z polovice citrónu alebo pomaranča.

Účinky mladého jačmeňa na organizmus:

  • Pôsobí proti***ovo.
  • Ide o významný detoxikátor.
    • Obsiahnutý enzým superoxid dismutáza neutralizuje voľné radikály.
    • Chráni organizmus pred prekyslením.
    • Podporuje imunitný systém.

    Pre koho je mladý jačmeň vhodný?

    Či už sa snažíte detoxikovať organizmus, chcete efektívne doplniť hladinu mikronutrientov alebo znížiť hladinu cholesterolu a krvného tlaku, v tom všetkom môže byť mladý jačmeň účinný pomocník. Avšak ideálny je taktiež pre tých, ktorí vedia, že majú problém s dostatočným príjmom listovej zeleniny v priebehu dňa.

    Mimo to je mladý jačmeň vhodný pre:

    • Staršie osoby
    • Osoby s deficitom vitamínov a minerálov
    • Športovcov a fyzicky aktívne osoby
    • Vegetariánov a vegánov
    • Osoby s častými respiračnými ochoreniami.

    Na pozore by mali byť iba osoby, ktoré užívajú antikoagulanty (lieky používané na liečbu a prevenciu krvných zrazenín). Mladý jačmeň totiž obsahuje vysoké množstvo vitamínu K a môže znižovať účinky týchto liekov.

    TIP na rannú vzpruhu plnú vitamínov:

    • 1 lyžička prášku červenej repy
    • 1 lyžička mladého jačmeňa
    • 1/2 lyžičky zázvoru
    • 250 ml vody
    • Citrónová alebo limetková šťava

    Všetko zmiešame vo vlažnej vode (môžete použiť shaker).

    BrainMax Pure Mladý jačmeň v BIO kvalite!

    Pokiaľ tápete medzi niekoľkými produktmi a neviete, ako vybrať ten správny, zamerajte sa predovšetkým na pôvod mladého jačmeňa. Ako u iných zelených superpotravín, je dôležité, aby bol mladý jačmeň v BIO kvalite a neobsahoval žiadne chemikálie ani pesticídy. Preto sme zaradili mladý jačmeň do nášho BrainMax Pure repertoáru. Náš mladý jačmeň je šťava z mladých výhonkov jačmeňa, šetrne sušená, aby boli zachované všetky bioaktívne látky. Mladý jačmeň si môžete dopriať každé ráno ako výborný štart do nového dňa.

     

    ***slovo zápal sa nesmie používať.

    Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!