Čo je opica a ako jej predísť?

Opica je stav, ktorý mnohí ľudia zažijú po konzumácii alkoholu, a hoci sa jej príznaky môžu líšiť, často zahŕňajú bolesť hlavy, nevoľnosť, únavu a zvýšenú citlivosť na svetlo a zvuk. Aby sme pochopili, čo spôsobuje opicu, je dôležité sa najskôr pozrieť na to, ako telo spracováva alkohol a aké procesy vedú k negatívnym účinkom druhého dňa.

Ako prebieha metabolizmus alkoholu v tele?

Keď pijete alkohol, asi 20% sa rýchlo vstrebáva do krvného obehu zo žalúdka, zatiaľ čo zvyšok pokračuje do tenkého čreva, kde je absorbovaný zvyšok. Akonáhle je alkohol v krvnom obehu, ovplyvňuje rôzne orgány, najmä mozog, čo vedie k pocitom opitosti. Telo metabolizuje alkohol prevažne v pečeni pomocou enzýmov alkoholdehydrogenázy (ADH) a aldehyddehydrogenázy (ALDH). ADH rozkladá alkohol na acetaldehyd, vysoko toxickú látku, ktorá je následne rozkladaná ALDH na acetát, relatívne neškodnú látku, ktorá sa ďalej rozkladá na vodu a oxid uhličitý a je vylúčená z tela.

Jak předejít kocovině (1)

Čo spôsobuje opicu?

Acetaldehyd: Akumulácia acetaldehydu pred jeho ďalším rozkladom môže spôsobiť niektoré z najpríznakovejších účinkov opice, ako je nevoľnosť a bolesť hlavy.

Dehydratácia: Alkohol je diuretikum, čo znamená, že spôsobuje, že telo vylučuje viac tekutín, než obvykle. To môže viesť k dehydratácii, čo je ďalšia hlavná príčina symptómov opice, vrátane bolesti hlavy a sucho v ústach.

Elektrolytická nerovnováha: Zvýšené močenie môže narušiť rovnováhu elektrolytov v tele, čo môže viesť k pocitom slabosti a únavy.

Narušenie spánku: Hoci alkohol môže uľahčiť zaspávanie, často narúša kvalitu spánku, čo vedie k únave a nepokoju na druhý deň.

Zápal: Alkohol môže spôsobiť systémovú zápalovú reakciu, ktorá prispieva k pocitu únavy a malátnosti počas opice.

1 (11)

Ako zmierniť opicu?

Hoci neexistuje zázračný liek na opicu, niekoľko stratégií môže pomôcť zmierniť jej účinky:

  • Hydratácia: Piť dostatok vody pred, počas a po konzumácii alkoholu môže pomôcť predísť dehydratácii. Jedlo: Konzumácia jedla môže pomôcť spomaliť absorpciu alkoholu.
  • Obmedzenie konzumácie: Obmedzenie množstva vypitého alkoholu je najúčinnejší spôsob, ako predísť opici.
  • Doplnky: Niektoré doplnky, ako je vitamín B, vitamín C a predovšetkým elektrolyty, môžu pomôcť podporiť metabolizmus alkoholu a spomenúť príznaky na druhý deň. Silným pomocníkom je tiež NAC alebo N-Acetyl Cystein. Pri metabolizácii alkoholu hrá NAC kľúčovú úlohu vďaka svojej schopnosti dopĺňať hladiny glutatiónu v tele, čo je esenciálny antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. NAC pôsobí tým, že zvyšuje produkciu glutatiónu, čo pomáha neutralizovať voľné radikály vznikajúce počas metabolizmu alkoholu a minimalizuje tak poškodenie buniek. Okrem toho glutation zohráva kľúčovú úlohu v procese detoxikácie acetaldehydu, čím prispieva k jeho rýchlejšiemu odstráneniu z tela a znižuje potenciálne škodlivé účinky.

Opica je pripomienkou fyzickej ceny, ktorú telo platí za metabolizáciu alkoholu, a najlepšou stratégiou, ako predísť jej účinkom, je umiernená konzumácia alebo úplná abstinencia od alkoholu.