Inositol a jeho pozitívne účinky na naše zdravie

Inositol je látka, o ktorej sa veľa hovorí najmä v snahe o využitie potenciálu celého nášho tela. Poďme si ju predstaviť aj tu, pretože sa zdá, že nám môže ponúknuť množstvo užitočných benefitov pre naše zdravie, chod metabolizmu, výkonnosť, zdravie kostí i reprodukciu.

Čo je to inositol?

Názov inositol zastrešuje hneď 9 rôznych molekúl, ale najčastejšie sa hovorí o jeho najviac biologicky dostupnej forme zvanej myo-inositol. Aby sme si to pre naše potreby trošku zjednodušili, budeme tu používať jednotný názov inositol. ₂ Medzi rôznymi zdrojmi stále dochádza k nezrovnalostiam a niekde je inositol považovaný za vitamín (jeden zo skupiny vitamínov B – konkrétne by išlo o vitamín B8) či pseudo-vitamín. Tak či tak, jeho činnosť je veľmi prepojená s činnosťou ďalších významných vitamínov skupiny B.₃ Inositol si predstavte ako typ sacharidu – cukru. Najčastejšie sa s ním stretnete v podobe bieleho prášku s sladkastou chuťou a prirodzene sa vyskytuje napr. v strukovinách, semienkach, rôznych druhoch zeleniny a ovocia, ako napr. v grape fruite.₃ 

Inositol a jeho pozitívny dopad na:

1.) Metabolizmus glukózy

Snáď najhojnejšie sa s inositolom môžete stretnúť pri téme regulácie krvného cukru a inzulínovej citlivosti/rezistencie. Inositol býva totiž používaný ako nástroj na zvýšenie inzulínovej citlivosti a je teda súčasťou prevencie inzulínovej rezistencie (zdá sa, že snáď znižuje vyplavovanie inzulínu). ₄ Konzumácia potravín, ktoré inositol obsahujú, zníži tiež vzostup krvného cukru po konzumácii jedla. ₁ Podpora inzulínovej citlivosti je zásadným krokom v prevencii metabolických syndrómov, ktoré v dnešnej dobe riešia viac a viac aj mladých ľudí. ₅ Čo si pod tým predstaviť? Čím ďalej častejší výskyt nadváhy či obezity a cukrovky.

2.) Reprodukčné zdravie

Inositolzlepšuje napr. pohyblivosť spermií, kvalitu vajíčok a pomáha ženám pri problémoch ako je napr. PCOS (syndróm polycystických ovárií). ₂, ₅ PCOS je často považovaný za metabolický problém, ktorého jednou z charakteristík je práve zhoršená inzulínová citlivosť. Preto sa inositol používa aj u žien s týmto syndrómom.

3.) Športový výkon

Častým nástrojom je inositol aj u atlétov a športovcov, a to z dôvodu toho, že podporuje fyzický výkon aj prenos kreatínu (tiež zvyšuje výkonnosť) do svalov či kostí. Zároveň tu chcem znovu vyzdvihnúť už vyššie spomínaný bod inzulínovej citlivosti - ten je totiž aj pre športovcov veľmi zásadný. V prípade, že je človek citlivý na inzulín, je schopný podať skvelý výkon nezávisle od toho, či pred výkonom konzumoval alebo nekonzumoval potravu. Celá táto tematika je samozrejme oveľa hlbšia a širšia, ale to by sme prekročili hranice tohto článku. :)

4.) Zdravie kostí

Funkcie inositolu je spájaná navyše aj so zdravím kostí. V kostiach totiž hrá podpornú úlohu pri formácii samotnej kostnej hmoty (pri tzv. osteogenéze a osifikácii). Inositol (konkrétne inositol-3-fosfát) dokáže uvoľniť voľný vápnik z buniek (ktorý je potrebný napr. aj pri kontrakcii hladkého svalstva) a ovplyvňuje aj tvorbu buniek. Ďalej sú účinky inositolu pozorované v spojitosti s kognitívnymi nervovej sústavy či reguláciou nálady.

Záver

Na záver si nemôžem odpustiť nespomenúť jednu dôležitú vec, a to že vo výsledku je dôležité vždy predovšetkým myslieť na to, že žiadna izolovaná látka nás nespasí, pokiaľ sa o seba a svoje zdravie nestaráme komplexne. Vždy je potrebné sa zamerať na posilnenie základov životného štýlu a snažiť sa telu dať čo najlepšie podmienky na to, aby mohlo prirodzene samo optimálne fungovať. Jedna látka nebude mať taký efekt samostatne, aký by mohla mať pri podpore ďalších procesov/systémov z našej strany.

Autor článku: Michaela Majerová, certifikovaný holistický Performance poradce

 

Zdroje:

https://www.youtube.com/watch?v=ZtWy77f8t-M

https://www.inositoli.it/en/the-difference-between-inositol-myo-inositol-and-d-chiro-inositol/

https://www.terrapotheka.cz/inositol#_Toc129263139

₄ Bevilacqua A, Bizzarri M. Inositols in Insulin Signaling and Glucose Metabolism. Int J Endocrinol. 2018

https://openheart.bmj.com/content/9/1/e001989

https://jaroslavlachky.sk/kb-18-melanopsin-bistabilita-svetlo-a-vapnik/