Doplnky stravy pre ženy v menopauze

Samotná menopauza je prirodzeným procesom v živote ženy, ktorý prináša mnoho fyzických a emocionálnych zmien. S týmto obdobím môžu súvisieť rôzne zdravotné problémy a zvýšená starostlivosť o svoje zdravie. Správna strava a doplnky stravy môžu hrať kľúčovú úlohu v udržaní zdravia žien počas menopauzy. 

Čo je menopauza?

Menopauza je prirodzený biologický proces v živote ženy, ktorý označuje koniec reprodukčného obdobia. Ide o dobu, keď žena prestane trvale menštruovať trvale. Menopauza obvykle nastáva v strednom veku, zvyčajne medzi 45. a 55. rokom života, a označuje ukončenie schopnosti ženy otehotnieť. Proces menopauzy je spojený s postupným poklesom produkcie ženských pohlavných hormónov, najmä estrogénov a progesterónu, vaječníkmi. To spúšťa príznaky ako sú návaly horúčavy, ťažkosti so spaním, zmeny nálady atď.

6 príznakov premenopauzy a menopauzy_infografika_cz

1.) Vápnik

Počas menopauzy dochádza k strate kostnej hmoty. Kostná hmota je množstvo kostnej tkaniny obsiahnutej v kostiach tela. Ide o mieru hustoty kostí a celkového množstva minerálov, predovšetkým vápniku a fosforu, ktoré sú obsiahnuté v kostiach. Kostná hmota je dôležitá pre silu a stabilitu kostí a tiež pre celkové zdravie tela. Strata kostnej hmoty zvyšuje riziko osteoporózy. Vápnik je kľúčovým minerálom pre zdravé kosti a preto je dôležité zabezpečiť dostatočný prísun vápnika do stravy. Môžete ho získať z potravín, ako sú mliečne výrobky, strukoviny, brokolica, ale okrem toho sa odporúča aj vo forme doplnkov stravy.

2.) Vitamín D

Na správnu absorpciu vápnika je dôležitý aj vitamín D. Slnečné svetlo je prirodzeným zdrojom vitamínu D, ale mnoho žien v menopauze môže mať nedostatok tohto vitamínu. Jedným z najvýznamnejších dôvodov, prečo je vitamín D dôležitý počas menopauzy, je jeho kľúčová úloha pri udržiavaní zdravých kostí. Počas menopauzy dochádza k poklesu hladiny estrogénu, čo môže spôsobiť stratu kostnej hmoty a zvýšiť riziko osteoporózy. Ak nemáte dostatok vitamínu D, aj keď konzumujete dostatok vápnika, vápnik sa nemusí efektívne dostávať do kostí, čo môže zvýšiť riziko oslabenia kostí a zlomenín.

Niektoré štúdie naznačujú, že vitamín D môže mať vplyv na emocionálny stav a duševné zdravie. Počas menopauzy sa môžu ženy stretávať s emocionálnymi výzvami, ako sú depresie a úzkosť, a vitamín D by mohol hrať istú úlohu v ich regulácii.

3.) Vitamín K2

Tento vitamín pomáha pri uskladňovaní vápnika do kostí a zabraňuje jeho uskladneniu do ciev, čo môže viesť k koronárnej chorobe

Vitamín K2 je vitamín, ktorý hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí a ciev. Počas menopauzy sa môže zvýšiť riziko niektorých zdravotných problémov, a vitamín K2 môže byť užitočný vo viacerých ohľadoch.

  • Zdravé kosti: Počas menopauzy dochádza k zníženiu hladiny estrogénu v tele, čo môže spôsobiť stratu kostnej hmoty a zvýšiť riziko osteoporózy. Vitamín K2 hrá dôležitú úlohu pri regulácii metabolizmu vápnika v tele. Pomáha ukladať vápnik do kostí a zabraňuje jeho uskladneniu do ciev a mäkkých tkanív. To môže pomôcť udržať kosti silné a znížiť riziko zlomenín.
  • Prevencia koronárnej choroby: Vitamín K2 tiež pomáha pri prevencii koronárnej choroby tým, že reguluje transport vápnika do ciev. Keď sa vápnik neprijme správne, môže sa hromadiť v cievach a zvyšovať riziko aterosklerózy a srdcových chorôb. Vitamín K2 môže pomôcť udržať cievy pružné a zdravé.
  • Zníženie rizika zlomenín: Osteoporóza môže byť vážnym problémom pre ženy v menopauze, pretože môže zvýšiť riziko zlomenín, najmä chrbtice, bedier a zápästia. Vitamín K2 môže prispieť k udržaniu hustoty kostí a znížiť riziko zlomenín. Je dôležité spomenúť, že vitamín K2 sa v tele vyskytuje vo dvoch hlavných formách: MK-4 (menachinon-4) a MK-7 (menachinon-7). MK-7 je všeobecne považovaný za efektívnejšiu formu vitamínu K2 pre uskladňovanie vápnika do kostí a prevenciu koronárnej choroby. Túto formu môžete nájsť v niektorých doplnkoch stravy.

2 (1)

4.) Vitamín E

Vitamín E má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť riadiť niektoré príznaky menopauzy, ako sú návaly horúčavy a suchá koža. Tento vitamín môžete získať z potravín, ako sú orechy, semená a zelenina.

5.) Vitamín B6

Vitamín B6 môže pomôcť s náladovosťou a podráždenosťou, ktoré sú často spojené s menopauzou. Obsahuje sa v potravinách, ako sú banány, zemiaky a hydina.

6.) Omega-3 mastné kyseliny

Tieto zdravé tuky môžu pomôcť znížiť zápaly, ktoré môžu byť spojené s niektorými príznakmi menopauzy, ako sú bolesti kĺbov. Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v rybách, ľanovom a chia semienku, morských riasach alebooleji z tresčích játer.

7.) Horčík

Počas menopauzy môžu ženy trpieť svalovými kŕčmi, čo môže byť spojené s poklesom hladiny horčíku v tele. Pravidelnýpríjem horčíka môže pomôcť znížiť riziko týchto nepríjemných kŕčov. Magnézium môže pomôcť znížiť nespavosť a kŕče, ktoré sa môžu objaviť počas menopauzy. Z potravín nájdeme horčík v orechoch, semenách a tmavej čokoláde.

Záver

Je dôležité poznamenať, že strava by mala byť vyvážená a pestrá. Zaraďujte aj nové potraviny, ktoré ste predtým neskúšali. Menopauza je prirodzeným procesom, a aj keď môže byť náročná, správna strava a starostlivosť o zdravie môže pomôcť minimalizovať jej nepríjemné príznaky a podporiť celkovú kvalitu života žien v tomto období.

 

Veronika Halusková


Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!