Chrípka a prechladnutie. Ako poraziť prechladnutie ľahko a rýchlo.

V období zimných mesiacov sa často stretávame s rôznymi druhmi infekcií, ako sú chrípka, žalúdočná chrípka a prechladnutie. Je dôležité rozpoznať ich príznaky a vedieť, ako na ne reagovať, aby sa predišlo komplikáciám a urýchlilo uzdravenie.

Chrípka. Príznaky a liečba

Chrípka je vážne respiračné ochorenie spôsobené influenzovým vírusom. Jej príznaky zahŕňajú vysokú teplotu, bolesti hlavy, extrémnu únavu, kašeľ a bolesti svalov. Chrípka môže trvať od niekoľkých dní do dvoch týždňov a môže viesť k vážnym komplikáciám, najmä u rizikových skupín. Uzdravenie z chrípky zahŕňa odpočinok, hydratáciu, teplé nápoje a niekedy aj antivírusovú liečbu alebo lieky proti bolesti.

Ako sa uzdraviť z chrípky: Tipy a odporúčania

  • Odpočinok: Telo potrebuje dostatok času na boj s vírusom.
  • Hydratácia: Pite dostatok tekutín, aby ste predišli dehydratácii.
  • Teplé nápoje: Čaje a vývary môžu pomôcť zmierňovať bolesť v krku a uvoľňovať upchaté dýchacie cesty.
  • Vyhýbajte sa kontakte s inými ľuďmi: Chrípka je veľmi nákazlivá, preto je dôležité chrániť ostatných.

Žalúdočná Chrípka: Ako ju rozpoznať

Žalúdočná chrípka, známa tiež ako gastroenteritída, je spôsobená vírusmi alebo baktériami ovplyvňujúcimi tráviaci systém. Príznaky zahŕňajú hnačku, zvracanie, bolesti brucha a niekedy aj horúčku. Dôležité je udržiavať hydratáciu a odpočinok.

Cítíte se nemocní_1

Liečba prechladnutia

  • Odpočinok: Je dôležitý pre rýchle uzdravenie.
  • Hydratácia: Pitie dostatočného množstva tekutín pomáha udržiavať telesné funkcie.
  • Teplé polievky a čaje: Môžu uľaviť od bolesti v krku a upchatého nosa.

Prechladnutie: Menej vážne, ale nepríjemné

Prechladnutie, hoci menej vážne ako chrípka, môže byť stále nepríjemné. Typické príznaky zahŕňajú rýmu, kýchanie, bolesť v krku a miernu horúčku. Liečba prechladnutia zahŕňa odpočinok, dostatočný príjem tekutín, lieky bez lekárskeho predpisu na zmiernenie príznakov, a teplé polievky alebo čaje.

Nádcha: Častý príznak prechladnutia

Nádcha, alebo upchatý nos, je jedným z najčastejších príznakov prechladnutia. Spôsobuje nepríjemné pocity a ťažkosti s dýchaním. Na zmierňovanie rýmy môžu byť použité dekongestanty, parné inhalácie a zvlhčovače vzduchu. Dôležité je tiež udržiavať dostatočnú hydratáciu a odpočinok.

Žltá nádcha

Žltá nádcha obvykle naznačuje, že vaše telo bojuje s infekciou. Biele krvinky, ktoré reagujú na infekciu, môžu spôsobiť, že výtoku z nosa tmavnú do žltej alebo zelenej farby. Tento typ rýmy je často spojený s bežným prechladnutím alebo infekciami dutín.

Zelená nádcha

Zelená nádcha obvykle naznačuje, že infekcia je v pokročilejšom štádiu. Farbu spôsobujú enzýmy v bielkovinkách. Aj keď zelená nádcha môže byť znepokojujúca, sama o sebe neznamená, že je potrebná antibiotická liečba. Je dôležité sledovať ďalšie príznaky a v prípade zhoršenia vyhľadať lekársku pomoc.

Chronická nádcha

Chronická nádcha je dlhodobý stav, ktorý môže trvať týždne alebo dokonca mesiace. Môže byť spôsobená alergiami, trvalým podráždením (ako je fajčenie) alebo štrukturálnymi problémami v nosných cestách. Liečba závisí od príčiny a môže zahŕňať antihistaminiká, nosné steroidy alebo v niektorých prípadoch chirurgický zákrok.

Ako dlho trvá nádcha?

Dĺžka trvania rýmy závisí od jej príčiny. Pri bežnom prechladnutí môže nádcha trvať niekoľko dní až týždeň. Pri alergickej rýme môže trvať, kým osoba zostáva vystavená alergénu. Chronická nádcha môže vyžadovať dlhodobejšiu liečbu a manažment.

Pri akejkoľvek forme rýmy je dôležité udržiavať dostatočnú hydratáciu a odpočinok. Vlhkosť vo vzduchu môže pomôcť uvoľniť upchaté nosné cesty. Ak nádcha pretrváva, sprevádza ju vysoká teplota, silná bolesť hlavy alebo iné vážne príznaky, odporúča sa vyhľadať lekársku pomoc.

Dĺžka prechladnutia

Prechladnutie obvykle trvá od niekoľkých dní do týždňa. Ak príznaky pretrvávajú dlhšie, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. Pamätajte, že prevencia, ako je pravidelné umývanie rúk a očkovanie proti chrípke, je kľúčová k ochrane pred týmito ochoreniami.

účinky zinku_1_1

Prevencia: Kľúč k ochrane

Prevencia oboch, chrípky i nachladnutia, je kľúčová. Zahŕňa pravidelné umývanie rúk, používanie dezinfekčných prostriedkov, očkovanie proti chrípke a vyhýbanie sa blízkemu kontaktu s nakazenými osobami. V prípade akýchkoľvek pochybností alebo ak príznaky pretrvávajú, je vždy najlepšie vyhľadať lekársku pomoc. Správna diagnóza a liečba môžu výrazne urýchliť uzdravenie a znížiť riziko komplikácií. Pri nachladnutí, chrípke alebo nádche môžu niektoré doplnky stravy a vitamíny pomôcť posilniť imunitný systém a zmierňovať príznaky. Tu je niekoľko odporúčaní:

  • Vitamín C: Je známy svojimi imunitnými posilňujúcimi účinkami. Vitamín C môže pomôcť skrátiť dobu trvania nachladnutia a zmierňovať príznaky. Nájdete ho v citrusových plodoch, kiwi, paprike, brokolici a vo forme doplnkov. U vitamínu C odporúčame dávať prednosť lipozomálnej forme, ktorá má až 95% vstrebateľnosť.
  • Zinok: Tento minerál môže pomôcť znížiť dĺžku trvania nachladnutia, ak sa začne užívať skoro po začiatku príznakov. Zinok je dostupný v potravinách, ako sú orechy, semená, mäso a vo forme doplnkov.
  • Echinacea: Niektoré štúdie naznačujú, že echinacea môže pomôcť skrátiť dobu trvania nachladnutia a zmierňovať jeho príznaky, hoci výsledky nie sú jednoznačné.
  • Vitamín D: Má kľúčovú úlohu pri podpore imunitného systému. Nedostatok vitamínu D je spojený s vyššou náchylnosťou k infekciám dýchacích ciest.
  • Baza čierna: Tento doplnok je niekedy používaný pre jeho antivírusové účinky, najmä pri prvých príznakoch chrípky alebo nachladnutia.
  • Probiotiká: Užitočné pre podporu zdravia čriev, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Probiotiká môžu pomôcť posilniť obranyschopnosť tela.
  • Med a citrón: Prirodzená kombinácia, ktorá môže pomôcť zmierňovať bolesť v krku a kašeľ. Med má antibakteriálne vlastnosti a citrón poskytuje dodatočný vitamín C.
  • Zázvor a kurkuma

2 (21)

Na posilnenie imunitného systému a zmierňovanie príznakov nachladnutia, chrípky a nádchy je dobré zaradiť do stravy určité druhy ovocia. Tieto plody sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám:

  • Citrusové plody: Pomaranče, grep, citróny a limetky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je známy pre posilnenie imunitného systému.
  • Kiwi: Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a ďalších esenciálnych živín.
  • Jahody: Bohaté na vitamín C a flavonoidy, ktoré môžu pomôcť zlepšiť imunitnú reakciu.
  • Papája: Tento plod je bohatý na vitamín C a obsahuje aj papain, enzým, ktorý môže pomôcť pri trávení.
  • Maliny: Obsahujú vitamíny C a E, spolu s antioxidantmi.
  • Ananás: Má protizápalové účinky vďaka obsahu bromelainu, enzýmu, ktorý môže pomôcť uľaviť od kašľa a zápalov.
  • Mango: Ponúka vitamíny A a C a je tiež bohaté na vlákninu.
  • Acerola čerešne: Jedny z najbohatších zdrojov vitamínu C.
  • Baza čierna: Podobne ako extrakt z čiernej bazy, môžu plody čiernej bazy pomôcť v boji proti chrípkovým a nachladnutie príznakom.

Pridanie týchto ovocných druhov do stravy môže pomôcť zvýšiť príjem dôležitých živín a podporovať zdravie imunitného systému.

 

Veronika Halusková 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!