Konopné semienka a vplyv na naše zdravie

Konopné semienka pochádzajú z rastliny Cannabis sativa. Táto odroda sa pestuje na priemyselné účely. Semienka bola jedným z piatich zŕn v starovekej Číne a tvorila tak dôležitú súčasť každodennej stravy do 10. storočia. V Európe sa konopná semienka konzumovali v čase hladomoru. Dnes sú opäť "objavené", pretože je to vynikajúci zdroj živín a fytochemikálií, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie. Niet preto divu, že semienka sú aj v dnešnej dobe pre mnohých zaradené medzi základné potraviny, hoci môžu mať spočiatku obavy týkajúce psychotropných účinkov. Pravdou je, že konopné semienka nemajú žiadne psychotropné vlastnosti. Pri konzumácii konopných semienok alebo oleja z konopných semien nie sú kanabinoidy prítomné. Tie sa nachádzajú iba v listoch a kvetoch, nie v semenách.

Čo nájdeme v konopnom semienku?

Drobné semienka sú plné bielkovín, zdraviu prospešných tukov, vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov. Konopné semienka obsahujú v 3 lyžiciach asi 10 g bielkovín, 15g tukov bohatých na omega mastné kyseliny a 3g sacharidov. Okrem týchto makroživín nájdeme v semienkach horčík, železo, zinok, fosfor, vápnik a vlákninu. Semienka sú bohatým zdrojom rôznych antioxidantov, vrátane polyfenolov, flavonoidov a flavonolov.

Ako som už zmienila konopné semienka sú bohaté na bielkoviny a to potvrdzuje štúdia z roku 2010, kde je naviac uvedené, že obsahujú obzvlášť vysoký obsah aminokyseliny argininu.1 Na rozdiel od mnoho iných rastlinných potravín, poskytujú bielkoviny v konopnom semienku deväť esenciálnych aminokyselín, takže sú považované za nutrične kompletný zdroj bielkovín. Mimo vysokého obsahu aminokyselín je ďalšou výhodou tiež aj to, že bielkoviny sú pre väčšinu osôb ľahko stráviteľné. Semienka sú tak spôsob, ako zvýšiť obsah bielkovín v strave, pokiaľ nekonzumujeme mäso, alebo ho nemáme dostatočné množstvo. 

Ďalšou makroživinou, ktorá je široko zastúpená v semienku je tuk. Jedná sa o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré telo potrebuje, pretože si ich nevie vyrobiť. Patrí medzi ne kyselina linolová, čo je omega-6 a kyselina alfa-linolénová (omega 3 mastná kyselina). Obsahujú tiež vzácnejšie typ omega-6 tuku zvaný kyselina gama-linolénová (GLA), ktorá má proti***ové vlastnosti.

700-02tq2290kru67293-konopne-seminko-brainmarket-infografika-sk

Konopné semienka majú vyvážený pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín a tie sú prínosom pre celý náš kardiovaskulárny systém. Jedným z najdôležitejších aspektov konopného semienka je obsah minerálov, vrátane horčíka, ktorý v celom tele pôsobí ukľudňujúcim pocitom. Horčík má rôzne stimulačné vlastnosti na enzýmy a hormóny, ktoré vyvolávajú spánok. Ďalší minerál, ktorý je v semienku široko zastúpený je železo, čo je neoddeliteľná súčasť červených krviniek v ľudskom tele. Jeho nedostatok spôsobuje anémiu v nadväznosti na to ospalosť, bolesti hlavy a nedostatok energie. Určite by sme nemali zabudnúť na širokú škálu vitamínu B, ktoré semienko obsahuje a množstvo vlákniny. Potom už len záleží na tom, či si konopné semienka obľúbite v lúpanej či nelúpanej verzii. Ak budete semienka pridávať do stravy deťom, odporúčam radšej ich lúpanú verzii. Bude pre nich lepšie stráviteľná.

Konopné semienka sú vhodné na konzumáciu pre ženy, ktoré trápia nepríjemné príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS). Tieto príznaky sú pravdepodobne spôsobené nerovnováhou medzi hormónmi prolaktínom a prostaglandínom. Prítomnosť kyseliny gama-linolénovej (GLA) v konopných semenách produkuje hormón prostaglandín, ktorý môže znížiť účinky emocionálnych a fyzických účinkov prolaktínu.

Z konopných semienok sa listuje tiež konopný olej, ktorý v poslednej dobe získal na popularite. Konopný olej môže byť schopný pomôcť pri zdravotných ťažkostiach ako sú zá***y a kožné ochorenia. Je to predovšetkým (podobne ako u semienok) dané skvelých pomerom omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Konopný olej sa ako iné rastlinné oleje získava studeným lisom, (teplota do 40 °) tzn. že sa olej získava len mechanickými postupmi. Len tak je možné zaručiť zachovanie jeho zdraviu prospešných vlastností.

Semienka sú citlivé na teplo a svetlo, preto je najlepšie skladovať ich na chladnom a suchom mieste, prípadne v chladničke. Využitie v strave je rozmanité. Ako väčšina semienok ich môžete pridať do šalátov, alebo pečenie. Veľmi obľúbené sú pri raw strave, kedy ich môžete pridať do energetických tyčiniek. Ak budete semienka mixovať je treba mať na pamäti, že ho potom musíte do 45 minút skonzumovať. Po tejto dobe totiž semienka začnú oxidovať a telo, presnejšie povedané pečeň, majú problém s ich spracovaním.

 

Veronika Halusková 

 

 

1. Evaluating the Quality of Protein from Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Products Through the use of the Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score Method.

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!