Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Ryža - najdôležitejšia plodina celého sveta

Ryžu poznáme pravdepodobne všetci, ale vedeli ste, že jednotlivých odrôd ryže existuje okolo 40 000? Ryža je považovaná spolu so zemiakmi za najdôležitejšiu plodinu, ktorá živí najviac ľudí na svete, než ktorákoľvek iná. Predstavíme si druhy ryže, ktoré okrem výbornej arómy a chuti nám poskytnú aj dôležité živiny. 

Basmati

Basmati ryžu na prvý pohľad možno nerozoznáte od ostatných, avšak jej špecifická vôňa ju prezradí. Slovo basmati v hindčine znamená "plná aróma" a v niektorých miestach má basmati prezývku "kráľovná parfumovanej ryže". Táto ryža pochádza z Indie a Pakistanu, aj keď jej skutočný pôvod nie je celkom známy. Archeológovia objavili typ dlhozrnnej ryže z rokov 2000 a 1600 pred naším letopočtom, o ktorej sa domnievajú, že je predchodcom basmati ryža, akú poznáme dnes. Pestuje sa v najúrodnejších údoliach a pláňach Himalájí. Táto je ryža tradičným pokrmom práve v Indii, ale konzumuje sa po celom svete. Existuje v dvoch odrodách, bielej a hnedej. Oba druhy majú príjemnú orechovú chuť a aromatickú vôňu. Biela basmati ryža je viac spracovaná, pretože sú z nej odstránené otruby aj klíčky. Basmati ryža nie je iba jednou zo základných potravín, ale tiež je nutrične veľmi bohatá. Okrem sacharidov obsahuje tiež horčík, ktorý pomáha funkciám nervového systému. Ďalej obsahuje vlákninu, vitamín E a draslík.

Divoká ryža

Divoká ryža alebo tiež Indiánska ryža je skutočne poklad medzi ostatnými druhmi ryží. Z botanického hľadiska sa jedná o semená trávy. Ide o nešľachtená odrodu ryže, ktorú pre svoj vzhľad spoznáte na prvý pohľad. Má dlhé tenké a tmavo hnedé semená. Bola pôvodná základnou potravinou Indiánov na pomedzí Severnej Ameriky a Kanady. Darí sa ju v močaristých podmienkach podmienkach a ich cena sa odráža na kvalite a nutričnom obsahu zdraviu prospešných látok. Preto je po divokej ryžou veľký dopyt. Má veľmi vysoké množstvo antioxidantov a to až 30x väčšie ako biela ryža! Nezanedbateľný je aj jej obsah vitamínov skupiny B. Po celom svete je obľúbená pre svoj nešľachtený pôvod, ktorými si zachováva makro aj mikronutrienty, vrátane železa, horčíka, medi a zinku.

Jazmínová raže

Jazmínová ryža je druh dlhozrnnej ryže, ktorá je známa pre svoju arómu. To pripomína kvety jazmínu. Ryža má lepkavú štruktúru a hoci sa pestuje primárne v Thajsku, Kambodži, Vietname a Laose, stala sa vďaka svojej sladkej a jemnej chuti obľúbená po celom svete. Oproti Basmati ryži je kratšia a má silnejší štruktúru. Vďaka svojej lepkavej konzistencii sa hodí ku konzumácii paličkami. Má jedinečnú charakteristickú vôňu, ktorá je spôsobená rastlinnými zlúčeninami ako je 2-acetyl-pyrrolin. Rovnako ako ostatné druhy ryže je k dispozícii biela a hnedá jazmínová ryža. Kým biela ryža prešla spracovaním, pri ktorom boli odstránené otruby aj kľučky, hnedá ryža je celé zrno, ktoré obsahuje všetky tri časti zrna.

Jazmínová ryža je dobrý zdroj železa, má vysoký obsah antioxidantov, ktoré nám pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a mimo to obsahuje kyselinu listovú, ktoré je v jednej šálke ryža takmer tretina odporúčanej dennej dávky.

19597-3_ryze-jasminova-brainmarket-infografika-sk

Čierna ryža

Táto ryža sa niekedy nazýva "zakázaná ryža". A je to preto, že v starovekej Číne bola považovaná za tak jedinečnú a výživnú, že bola zakázaná všetkým okrem kráľovskej rodiny. Svoju farbu získava z pigmentu nazývané antokyány, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. V porovnaní s inými druhmi ryže, je čierna ryža výnimočná v obsahu bielkovín. Na 100g totiž obsahuje 9g bielkovín. Je tiež dobrým zdrojom železa. Minerálu, ktorý je nevyhnutný pre transport kyslíka do celého tela. Ako napokon aj iné druhy ryže, že aj čierna ryža bezlepková, takže je vhodná pre celiakov. 

  • Veľké množstvo antioxidantov 
  • Veľké množstvo železa
  • Ľahké varenie a príprava
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Najzdravšia ryža zo všetkých odrôd 
  • Bohatá na minerály

Hnedá ryža

Hnedá ryža je vysoko výživné jedlo. Jedná sa o celé zrno, ktoré nie je zbavené šupky ani klíčku a tak obsahuje veľké množstvo vlákniny, samozrejme ako ostatné druhy neobsahuje lepok a je vhodnejšie variant pre diabetikov, pretože má nízky glykemický index (55). Glykemický index je doba, za ktorú vzrastie hladina cukru v krvi po požití nejakej potraviny. Funguje to tak, že čím je glykemický index vyšší tým, rýchlejšie stúpa hladinu cukru v krvi a rovnako rýchlo zase spadne dolu. Veľké výkyvy hladiny krvného cukru nie sú vhodné pre nikoho z nás, preto je hnedá ryža dobrou voľbou pre všetkých.

Čo obsahuje hnedá ryža?

  • Vitamíny skupiny B, ktoré sa zúčastňujú mnohých biologických funkcií.
  • Kyselina listová, pomáha telu vytvárať nové bunky a môže predchádzať určitým vrodeným vadám.
  • Železo, minerál, ktorý telo používa k prenosu kyslíku v krvi.
  • Horčík, minerál, ktorý sa podieľa na viac než 300 biologických funkciách.
  • Selén, minerál, ktorý sa podieľa na funkciách imunitného systému a reguluje funkcie štítnej žľazy.

Hnedú ryžu, podobne ako všetky zrná, je treba dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou a odstrániť všetky nečistoty. Budete variť hnedú ryžu, pridajte jeden diel ryže na dva diely vriacej vody.

Ryža nie je len dôležitá z hľadiska živín alebo kalorického príjmu, ale v mnohých rozvojových krajinách je pre obyvateľov tiež zdrojom ekonomickej stability a je pracovnou príležitosťou pre veľa ľudí. India je jedným z najväčších vývozcov ryže do sveta a každý rok vyváža takmer 10 miliónov ton. 

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!