Kyselina listová (folát): Zásadný vitamín pre zdravé tehotenstvo

Výživa má kľúčový význam pre zdravie každého jedinca, najmä pre tehotné ženy, u ktorých príjem správnych živín ovplyvňuje nielen ich vlastné zdravie, ale aj zdravie ich budúceho dieťaťa. Jednou z najdôležitejších živín v tehotenstve je kyselina listová, známa aj ako folát, ktorá hrá zásadnú úlohu vo vývoji embrya a predchádzaní vývojových chýb.

Čo je kyselina listová a kde ju nájdeme?

Kyselina listová je rozpustný vitamín skupiny B, konkrétne B9, ktorý je esenciálny pre mnoho biologických procesov v tele. Je to kľúčový prvok zapojený do syntézy DNA, reparácie DNA a metylácie. V prirodzenej forme, ako je folát, sa vyskytuje v mnohých potravinách, najmä v listovej zelenine, strukovinách, orechoch a niektorom ovocí. Kyselinu listovú však možno tiež prijímať vo forme doplnku stravy, čo sa často odporúča tehotným ženám.

Banner Prenatal Complex

Význam kyseliny listovej v tehotenstve

Počas tehotenstva má kyselina listová zásadný význam pre správny vývoj plodu. Hlavnými prínosmi kyseliny listovej v tehotenstve sú:

  1. Prevencia neurálnych trubicových vád (NTD): Kyselina listová je nevyhnutná pre správny vývoj neurálnej trubice, ktorá sa stáva miechou a mozgom plodu. Dostatočný príjem kyseliny listovej pred počatím a počas prvých týždňov tehotenstva môže výrazne znížiť riziko vývojových chýb, ako je spina bifida a anencefália.

  2. Podpora rastu plodu a placenty: Kyselina listová je zásadná pre rýchly rast tkanív a buniek, čo je kľúčové počas tehotenstva, kedy dochádza k intenzívnemu vývoju plodu a tvorbe placenty.

  3. Redukcia rizika predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti: Niektoré štúdie naznačujú, že adekvátny príjem kyseliny listovej môže pomôcť znížiť riziko niektorých komplikácií spojených s tehotenstvom, ako sú predčasné pôrody1 a nízka pôrodná hmotnosť2.

Odporúčaný príjem kyseliny listovej

Pre tehotné ženy je odporúčaný denný príjem kyseliny listovej obvykle stanovený na 400-600 mikrogramov. Tento príjem by mal začať najmenej mesiac pred počatím a pokračovať aspoň do konca prvého trimestra tehotenstva. Ženy s vyšším rizikom neurálnych trubicových chýb môžu byť pod lekárskym dohľadom inštruované k vyššiemu dennému dávkovaniu.

Zdroje kyseliny listové

Zdroje kyseliny listovej:

K prirodzeným zdrojom kyseliny listovej patria:

  • Listová zelenina: špenát, rukola, brokolica
  • Ovocie: citrusové plody, banány, melóny
  • Strukoviny: fazuľa, šošovica, hrach
  • Orechy a semená: vlašské orechy, ľanové semienka
  • Celozrnné výrobky: pečivo a cereálie obohatené o folát

Vzhľadom na to, že varením môže dôjsť k strate folátu, je dôležité zahrnúť v strave aj surovú zeleninu a ovocie.

Záver

Kyselina listová je pre tehotné ženy nenahraditeľnou živinou. Vzhľadom na jej zásadnú úlohu v prevencii vývojových chýb a podpore zdravého vývoja plodu by mal byť jej príjem prioritou pre všetky ženy, ktoré plánujú tehotenstvo alebo už tehotné sú. Konzultácia s lekárom a zahrnutie bohatých prirodzených zdrojov folátu do dennej stravy môže pomôcť zaistiť, že príjem kyseliny listovej je optimálny. Dôležité je však mať na pamäti, že príjem doplnkov kyseliny listovej by mal byť vždy konzultovaný s odborníkom, aby sa predišlo možnému predávkovaniu alebo interakcii s inými liekmi.

 

1. Saccone, G., & Berghella, V. (2016). Folic acid supplementation in pregnancy to prevent preterm birth: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, 199, 76-81.

2. Timmermans, S., Jaddoe, V. W. V., Silva, L. M., Hofman, A., Raat, H., Steegers-Theunissen, R. P. M., & Steegers, E. A. P. (2009). Periconceptional folic acid supplementation, fetal growth and the risks of low birth weight and preterm birth: The Generation R Study. British Journal of Nutrition, 102(5), 777-785.