MCT olej ako zdroj energie

MCT olej je tzv. zdravý typ nasýtených mastných kyselín čiže triglyceridov. Je spojovaný s niekoľkými dôležitými prínosmi pre naše zdravie, ale na čo presne je MCT olej vhodný? Dlhú dobu sa predpokladalo, že všetky nasýtené tuky sú škodlivé. Triglyceridy sú typom tuku, ktoré sa vytvárajú z kalórií, ktoré telo okamžite nevyužije a ukladá si ich do tukových buniek. To však neplatí o MCT oleji. 

Čo je to MCT olej?

MCT (z anglického medium chain triglycerides) sú nasýtené mastné kyseliny so stredným reťazcom. Jedná sa o formu nasýtených mastných kyselín (niekedy sa im hovorí MCFA). Názov MCT dostali tieto tuky kvôli svojej dĺžke chemickej štruktúry. Všetky typy mastných kyselín sú tvorené reťazcom uhlíku a vodíku a následne sa tuky triedia podľa toho, koľko uhlíka majú. Tuky s krátkym reťazcom (ako je kyselina maslová) majú menej než šesť uhlíkov, tuky so stredným reťazcom majú medzi 6-12 uhlíkmi a tuky s dlhým reťazcom (ako je omega-3) majú 13-21. V zrovnaní s mastnými kyselinami s dlhším reťazcom sa MCT vstrebávajú ľahšie, pretože telo má menej práce čo sa týka rozpadu uhlíkových väzieb. MCT molekuly sú menšie, takže môžu ľahšie prenikať bunkovou membránou a nevyžadujú použitie špeciálnych enzýmov, aby ich naše telo mohlo využiť. Jednoducho povedané MCT tuky sú pre telo výhodnejšou variantov prijatých tukov, pretože sa tieto tuky ľahšie trávia a posielajú priamo do pečene, kde majú termogénne účinky a schopnosť pozitívne ovplyvniť náš metabolizmus. To je jeden z dôvodov prečo je MCT olej efektívne spaľovaný a funguje ako naše palivo, namiesto toho, aby ho telo uložilo do telesného tuku. Všeobecne povedané, čím kratší je reťazec, tým rýchlejšie môže telo premeniť mastné kyseliny na energiu vo forme ketónov. Ketóny sú to, čo telo produkuje, keď využíva k energií miesto glukózy tuk. 

K čomu je MCT vhodný a kde ho nájdeme?

Bez ohľadu na druh MCT tuku sú všetky zdraviu prospešné a to najmä pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením iných foriem tukov, vrátane osôb s inými poruchami trávenia alebo syndrómom priepustného čreva, Crohnovy choroby, žlčníka alebo chronických infekcií. MCT olej je prirodzenou súčasťou napríklad kokosových orechov, aj keď ako si neskôr vysvetlíme, je podiel jednotlivých kyselín v inom pomere. 

MCT olej sa skladá z jednotlivých kyselín, ktoré majú preukázané pozitívne vlastnosti na naše zdravie.

  • Kyselina kapronová - mastná kyselina so stredným reťazcom, ktorá je vo väčšine MCT olejoch v malej koncentrácií a často sa z nich zámerne spracováva. Jej chuť nie je zvlášť príjemná, ale dobre funguje ako zdroj energie.
  • Kyselina kaprylová - pravdepodobne najdôležitejšia mastná kyselina so stredným reťazcom, ktorá sa napríklad v kokosovom oleji vyskytuje v malej koncentrácií. Rýchle sa mení na využiteľnú energiu a okrem toho vďaka svojim antibakteriálnym a antioxidačným vlastnostiam podporuje imunitný systém.
  • Kyselina kaprinová - ďalšia vzácna MCT kyselina, ktorú nájdeme v kokosovom oleji. Je ďalším typom tuku, ako predísť dlhému spracovávaniu pečeňou a týmto rýchlejšie slúžo ako zdroj energie.
  • Kyselina laurová - mastná kyselina, ktorá musí prechádzať pečeňou, aby mohla byť spracovaná na energiu a má antimikrobiálne vlastnosti.

19183-1_mct-olej-infografika-brainmarket-sk

1.) Prispieva k zdraviu srdca

MCT tuky môžu predchádzať rozvojom metabolického syndrómu - čo je zhluk niekoľko komplikácií, ktoré zahrňujú obezitu, vysoký krvný tlak alebo vysokú hladinu cholesterolu. Zaradením MCT oleja do stravy môžete toto riziko značne znížiť, pretože MCT tuky sa svojim rýchlym spracovaním neukladajú.  

2.) Má antibakteriálne, antivírusové a proti***ové vlastnosti

Tieto mastné kyseliny majú prirodzené antimikrobiálne vlastnosti a môžu pomôcť vyrovnávať baktérie v črevách. MCT tuky môžu ničiť baktérie

  • Streptokoka, ktorý spôsobuje streptokokovú infekciu, zá*** pľúc a infekciu dutín
  • Straphylococcus, ktorý spôsobuje otravu jedlom
  • Neisseria, baktéria, spôsobujúca meningitídu a iné zá***ové ochorenia
  • Niektoré ďalšie kmene, ktoré spôsobujú žalúdočné vírusy alebo Candida. Ďalšia skvelá vec na MCT oleji je to, že je schopný redukovať zlé baktérie, bez toho aby poškodili zdraviu prospešné baktérie. 

3.) Podporuje trávenie a vstrebávanie živín

Ako MCT olej, tak kokosový olej sú prospešné pre vyváženosť črevných baktérií v mikrobióme, čo má opäť pozitívne účinky pri zažívacích problémoch,  výdaji energie a schopnosti vstrebávať vitamíny a minerály zo stravy. MCT tuky sú skvelým riešením pri hnačkových ochoreniach, pri opakovaných bolestiach brucha, pri otrave jedlom atď. Naviac pomáha obnovovať črevnú výstelku a je tak vynikajúca pri syndróme priepustného čreva. Naviac zaradením MCT oleja do stravy môžete efektívne využiť vitamíny, ktoré sú priamo rozpustné v tukoch, ako je beta-karotén. 

4.) Prospieva funkcií mozgu

Kvalitný MCT olej sa počas niekoľko málo minút premení v ketóny a poskytne tak mozgu takmer okamžitý zdroj energie. Dokonca sa podľa štúdií MCT olej ukázal ako podporná liečba pri neurodegeneratívnom ochorení ako je Alzheimerova choroba. 1, 2

MCT olej vs kokosový tuk

Hoci kokosové orechy obsahujú MCT olej, ich nutričný profil sa nepatrne líši. MCT olej je predsa len koncentrovanejšou formou, pretože sú v ňom aj  koncentrovanejšie formy jednotlivých mastných kyselín. 

MCT olej je výbornou variantov pre osoby s ketogénnou diétou, ktorá je založená na vyššom príjme tukov a nízkym obsahom sacharidov, kedy telo využíva ako primárny zdroj energie miesto glukózy ketóny.  Olej môžete pridať do zálievky na šalát alebo smoothie. 

 

Veronika Halusková

 

1. Role of Medium Chain Triglycerides (Axona®) in the Treatment of Mild to Moderate Alzheimer's Disease, Alok SharmaMarc BemisAlicia R Desilets

2. A new way to produce hyperketonemia: use of ketone ester in a case of Alzheimer’s, Mary T. Newport, Theodore B. VanItallie, Yoshihiro Kashiwaya,Michael, Todd King and Richard L. Veech.

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať. 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!