NAD a jeho pozitívny vplyv na naše telo

Molekula, presnejšie proteín, NAD, celým názvom nikotínamid-adenín-dinukleotid. Hovoríte si, čo je to za divné slovo a prečo by vás malo vôbec zaujímať? Predtým som si to tiež hovorila, ale nejako nevedome som sa okľukou k NAD dostala štúdiom toho, ako naše telo funguje v základoch. Všetci vieme, že potrebujeme jesť, aby sme potravu v bunkách menili na energiu. To nás učili už na základnej škole. No a molekula NAD je toho všetkého účastníkom. Tak vydržte a zostaňte pri čítaní, verím, že nebudete ľutovať. :)

NAD má 2 formy – oxidovanú formu NAD+ a redukovanú formu NADH. V jednoduchosti: každá forma má inú chemickú štruktúru av tele má za úlohu iné veci. My sa dnes budeme venovať úlohe NAD+ (ďalej len NAD) v našom tele.

NAD a výživa

Proteín NAD sa podieľa na prenose látok pri rozkladaní a spracovávaní potravy. To znamená, že keď niečo snívame a rozložíme na tie najmenšie vstrebateľné čiastočky (elektróny a protóny), NAD je ten prenášač, ktorý tie čiastočky posúva ďalej a prenáša bunke, aby boli efektívne využité – na tvorbu energie a iných látok. Všetky orgány, ktoré obsahujú mitochondrie (bunkové elektrárne, ktoré bunke sprostredkovávajú energiu) NAD potrebujú. Akonáhle ho majú nedostatok, začínajú trpieť. ₁

Počuli ste niekedy už o sezónnom stravovaní, ktoré hovorí, že v určitom období sú pre nás sacharidy v strave prínosné a inokedy skôr nevhodné? Áno, je to tak. Proteín NAD nám pomáha energiu zo sacharidových potravín získať a efektívne spracovať. Zároveň sa z NAD tvorí aj samotná časť mitochondrie (tzv. komplex 1), ktorý je miestom, kde dohádže na spracovanie energie zo sacharidov. Ako sa dozviete nižšie, na správnu funkciu NAD potrebujeme slnko – preto dáva sezónne stravovanie zmysel. ₂

Pokiaľ zjeme sacharidovú potravinu, do mitochondrie prichádza vodík cez proteín NADH. Keď sa od neho odtrhne ten vodík (H), zostáva nám to naša NAD (NADH – H = NAD).

Aby sa nám v tele NAD tvoril, je potrebných ešte niekoľko krokov. Zo stravy potrebujeme prijímať esenciálnu aminokyselinu tryptofán (to je tá, ktorú nájdeme napríklad v mäse, a z ktorej vzniká napr. aj spánkový hormón alebo hormón šťastia). Ďalej je potrebné, aby sme sa vystavovali slnku a zo slnka načerpali UV svetlo, ktoré zaistí tvorbu vitamínu B3 (niacínu) práve z aminokyseliny tryptofánu. Vitamín B3 je tiež zásadný pre tvorbu NAD. 

 

Prospešnosť NAD a jeho (ne)suplementácia

Kvôli dôležitosti molekuly NAD a jej prepojeniu s naším zdravím sa vedci snažia poskytnúť tieto benefity aj ľuďom, ktorí s vekom strácajú svoje zdravie. Ukazuje sa však, že suplementácia priamo molekuly NAD zrejme nie je najlepšou voľbou. Vhodnejšou cestou je suplementácia látok, z ktorých NAD vzniká, sú to napríklad látky NR alebo eNeMeN.

Zároveň si treba uvedomiť, že je telo veľmi komplexným organizmom, a preto nedokážeme plne zaistiť to, aby akákoľvek látka, ktorú do tela prijmeme, urobila presne to, čo po nej my žiadame. Telo samo vie, kde a čo potrebuje, a tam si látky aj pošle. Takže pozor na to, majte to prosím pri suplementácii všetkého vždy na pamäti. ₄

Najistejším a najkontrolovanejším spôsobom, ako si zaopatriť dostatok NAD, je pravidelné vystavovanie sa slnku (najmä UV svetlu, čomu ale musí predchádzať riadna adaptácia!), vďaka ktorému si NAD tvoríme a recyklujeme.

Zároveň vhodným krokom k ochrane si tejto molekuly je praktizovanie sezónneho stravovania, ktoré nám prirodzene šetrí túto látku – nenútime totiž bunky spracovávať potraviny, ktoré môžu byť spracované a využité efektívne práve v čase, keď máme správne solárne podmienky (prítomnosť UV zložky zo slnka), ktorá sa u nás vyskytuje práve v lete.

Ako to uchopiť prakticky? Skúste zanechať letnú zeleninu (uhorku, paradajky,..), tropické ovocie a vysoko sacharidové jedlá (cestoviny, pizza,..) v lete as príchodom jesene/zimy prechádzajte na jedlá s vyšším obsahom bielkovín a tukov. Uvidíte, že postupom času budete mať viac energie a vaše bunky budú fungovať efektívnejšie - a hlavne dlhodobo lepšie.

Nedostatok NAD, dlhovekosť a dôsledky

Akonáhle v nejakej časti tela klesne množstvo NAD, dochádza v tejto časti k hypoxii – to skrátka znamená, že bunka/orgán/tkanivo nemá dostatok kyslíka. No a čo sa deje potom? Bunky, orgány a tkanivá nemôžu fungovať správne a efektívne. To všetko je spájané aj s rýchlejším starnutím, ktoré sa najmä nadšenci do zdravého životného štýlu snažia spomaliť. ₅

Dostatočné množstvo NAD je potrebné k správnemu chodu SIRT génov (tie nám regulujú metabolizmus aj našu DNA). NAD je tiež prepojený s funkčnosťou dráhy mTOR a rastovými hormónmi. Opäť niečo dôležité pre tých, ktorí chcú „hacknúť“ svoje telo, ale aj pre športovcov, ktorí sa starajú o svoju svalovú hmotu a výkonnosť.

Slová na záver

NAD je teda pre veľa ľudí „hackom k dlhovekosti“, ktorý ale chcú riešiť najmä cez suplementáciu. Mne dáva zmysel najskôr využiť to, čo už máme k dispozícii a až potom prípadne niečo dodávať. Preto vás chcem inšpirovať, aby ste maximálne podporili svoje telo a tým teda aj tvorbu a regeneráciu NAD – práve napríklad cez adaptáciu na slnko a aplikáciu sezónneho stravovania.

V našom tele dochádza k nespočetnému počtu rôznych procesov, ktoré sa každú jednu sekundu zasluhujú o náš život, fungovanie a výkonnosť. Molekula NAD je dôležitým hráčom v celej tejto hre zvanej „živý organizmus“. A zaslúži si pozornosť aj starostlivosť.

 

Autor článku: Michaela Majerová, certifikovaný holistický Performance poradce

 

Zdroje:

₁ kniha Spoznaj svoju biológiu (1. díl) – Jaroslav Lachký

₂ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký

₃ CONLON, Nichola a Dianne FORD. A systems-approach to NAD+ restoration. Biochemical Pharmacology [online]. 2022

₄ Canto C. NAD+ Precursors: A Questionable Redundancy. Metabolites. 2022

₅ Gomes AP, Price NL, Ling AJ, Moslehi JJ, Montgomery MK, Rajman L, White JP, Teodoro JS, Wrann CD, Hubbard BP, Mercken EM, Palmeira CM, de Cabo R, Rolo AP, Turner N, Bell EL, Sinclair DA. Declining NAD(+) induces a pseudohypoxic state disrupting nuclear-mitochondrial communication during aging. Cell. 2013