NAD+: Vplyv na našu energiu, starnutie buniek aj kognitívne funkcie

Zdravé bunky sú kľúčové pre všetky pochody v našom tele. Či už sme si toho vedomí alebo nie, vo chvíli, keď bunky prosperujú, výrazne tým zlepšujú kvalitu nášho života. Máme viac energie, menej nás trápia rôzne ochorenia a aj do staroby môžeme vstúpiť s energiou sebe vlastnou. Dnes si bližšie popíšeme NAD+. Vzácnu molekulu, ktorá toto všetko dokáže ovplyvniť.

Čo je NAD+ a aké sú jeho účinky?

NAD+ je koenzým. Koenzýmy sú v tele potrebné na to, aby ostatné enzýmy mohli pracovať. Vzniká z vitamínu B3 (niacínu). To s akým záujmom sa NAD+ objavil na trhu, by sa mohlo zdať, že ide o novinku vo svete molekulárnej biológie. Avšak vedci o molekule NAD+ vedia už od roku 1906.

NAD+ (nikotinamid adenindinukleotid) sa prirodzene tvorí v tele a je kľúčovým stavebným kameňom buniek. Silné bunky vytvárajú energiu, pomáhajú poháňať svaly, posilňujú imunitu, opravujú bunkovú štruktúru a bojujú proti oxidácii a voľným radikálom. Prekurzor NAD+ niacín (forma vitamínu B3) hral úlohu pri miernení pelagry. Smrteľné choroby, ktoré sužovali južnú Ameriku v roku 1900. Vedci v tom čase zistili, že mlieko a kvasnice, ktoré oba obsahujú prekurzory NAD+ (vitamín B3), miernia príznaky tohto ochorenia. V priebehu času vedci identifikovali niekoľko prekurzorov NAD+ – vrátane kyseliny nikotínovej, nikotínamidu a nikotínamidového ribozidu.

1 (17)

NAD+ môžeme nájsť v ľudských, zvieracích, rastlinných, kvasinkových a bakteriálnych bunkách. V podstate je v každej živej bunke. Ako som už spomenula, NAD+ je ľudstvu známy od roku 1906. A to vďaka dvom vedcom, ktorými boli Arthur Harden a William John Young. Na uznanie vo vedeckej komunite si NAD+ musel ešte viac ako 20 rokov počkať. V roku 1929 získal Harden Nobelovu cenu za chémiu spolu s Hansom von Euler-Cheplinom. Ten pomohol utvoriť pevné základy, na ktorých stojí naše súčasné chápanie NAD+ ako biologicky nepostrádateľnej molekuly. Nielenže zmapoval štruktúru NAD+, ale tiež zistil, že je životne dôležitým prekurzorom fermentácie.

5 (14)

A ako NAD+ funguje?

NAD+ prenáša elektróny z jednej molekuly do druhej a pomáha tak uľahčiť reakcie a metabolické procesy v tele. Hrá dôležitú úlohu v energetickom metabolizme tela a zdravej funkcii buniek. NAD+ podporuje zdravé starnutie, pomáha opraviť DNA, robí naše bunky odolnejšie voči stresu, zároveň chráni náš mozog, podieľa sa na premene potravy na energiu a pomáha upraviť cirkadiánny rytmus nášho tela. Stručne povedané, je to koenzým alebo „pomocná“ molekula, ktorá sa viaže na iné enzýmy a pomáha vyvolať reakcie na molekulárnej úrovni.

Prejavy nedostatku NAD+

  • únava
  • nesústredenosť
  • psychické vyčerpanie
  • unavená pleť
  • oxidačný stres
  • nespavosť

Dostatočná hladina NAD+ v bunke: 

  • Hrá kľúčovú úlohu v bunkovom metabolizme a produkcii energie.
  • Je životne dôležitá pre zdravie mitochondrií.
  • Vysoké hladiny NAD sú nevyhnutné pre opravu a obnovu DNA.
  • Spomaľuje kognitívny úpadok súvisiaci s vekom.
  • Podporuje zdravú funkciu mozgu.
  • Bojuje s chronickou únavou.
  • Zvyšuje energiu.
  • Zvyšuje metabolizmus.
  • Regeneruje bunky.
  • Spomaľuje starnutie.

Projevy  nedostatku NAD+

Naopak nízka hladina NAD sťažuje telu vysporiadať sa so stresom spôsobeným voľnými radikálmi. Nízka hladina je spojená so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a Alzheimerovou chorobou. A čo spôsobuje pokles NAD? Medzi také faktory patrí prejedanie, nadmiera alkoholu alebo vysoká hladina krvného cukru. Naopak vyššia hladina NAD+ je spojená s vysoko intenzívnym cvičením a kalorickou reštrikciou.

3 (20)

Čo znamená pojem zdravé starnutie?

Žijeme v čase, keď považujeme za normálne mať k starobe celý rad chorôb, ktoré nás sužujú. Ale čo keby som vám povedala, že toto nastať nemusí? Aj napriek tomu, že je NAD+ taká nevyhnutná molekula vo všetkých ľudských bunkách, bolo potvrdené, že jeho hladina sa medzi 40. a 60. rokom znižuje o 50 %.1 Má negatívny dopad na zdravú produkciu buniek a ich starnutie. vo výsledku znamená pokles aktivity sirtuínov, čo je považované za hlavný dôvod, prečo sa v našom tele v starobe rozvíjajú choroby.

1 (19)

1.) Podieľa sa na produkcii energie

Keď sa povie energia, myslíte na kávu alebo yerbu? V skutočnosti by ste mali myslieť na ATP. Rovnako ako sa v prípade solárnej energie sa musí teplo premieňať na elektrinu, musia byť jednotlivé molekuly z potravy najprv energeticky využiteľné na bunkovej úrovni (tzv. bunkové dýchanie). Tento proces prebieha v mitochondriách. Mikroskopických bunkových elektrárňach. Tu je produkovaný adenosintrifosfát (skrátene ATP) - univerzálny a okamžite dostupný energetický nosič bunky a tým aj celého organizmu. V tvorbe ATP hrá hlavnú rolu práve molekula NAD+. Počas bunkového dýchania mitochondrie rozkladajú glukózu (základnú jednotku cukru a sacharidov z potravy, ktorú jeme) a produkujú energiu.

Banner clanek NAD

2.) Aktivuje sirtuíny

Predstavte si bunky svojho tela ako kanceláriu. V kancelárii pracuje mnoho ľudí na rôznych úlohách s rovnakým cieľom. Mať zisk a čo najdlhšie efektívne plniť poslanie firmy. V ľudskom tele je mnoho buniek pracujúcich na rôznych úlohách s rovnakým cieľom: udržať telo zdravé a funkčné čo najdlhšie. Rovnako ako sa menia priority vo firme, vplyvom rôznych vnútorných a vonkajších faktorov, menia sa aj priority v bunkách. Niekto musí riadiť kanceláriu, regulovať, čo sa kedy urobí, kto to bude robiť a kedy zmeniť smer. V kancelárii by to bol generálny riaditeľ. V tele sú to SIRTÚNY.

7 (5)

Na základe súčasných poznatkov vieme, že mechanizmus účinkov NAD+ je závislý na jeho schopnosti viazať sa práve na proteíny -sirtuíny. Sirtuíny sú rodinou siedmich proteínov, ktoré „strážia“ genóm našich buniek, pomáhajú znižovať ich degeneráciu a chránia bunku pred poškodením. Ich aktivity regulujú (vyvažujú) bunkové zdravie a podieľajú sa na kritických bunkových procesoch, vrátane podpory zdravého metabolizmu a produkcie bunkovej energie. Bez NAD+ nemôžu sirtuíny správne fungovať. NAD+ je týmito proteínmi využívaný ako palivo, aby zostali aktívne, čo predlžuje životnosť bunky.

4 (20)

3.) Spomaľuje starnutie

Hladina NAD v našom tele určuje rýchlosť procesu starnutia. Štúdia z roku 2019 na 12 mužoch s priemerným vekom 75 rokov ukázala, že suplementácia až 1 gramom nikotínamidu denne počas 21 dní zvýšila hladiny NAD+ v kostrovom svalstve a znížila hladiny zápalových proteínov v tele.3

4.) NAD+ ako prevencia neurodegeneratívnych chorôb

So starobou je čoraz viac aj spájaný rozvoj neurodegeneratívnych ochorení, vrátane demencie alebo Alzheimerovej choroby. Pri skúmaní NAD+ ako molekuly prispievajúcej k nášmu zdraviu nie je len žiť dlhšie, ale aj zaistiť lepšiu kvalitu života. A ako môže v tomto NAD+ pomôcť?

  • Zlepšením schopnosti buniek samy sa opravovať môže NAD+ spomaliť rýchlosť neurodegenerácie a zabrániť tak rozvoju neurodegeneratívnych chorôb.
  • NAD+ môže tiež zabrániť hromadeniu proteínov, ktoré narúšajú bunkovú komunikáciu a zvyšujú kognitívne funkcie.
  • Vyššie hladiny NAD+ môžu tiež zastaviť odumieranie buniek pri nedostatočnom prietoku krvi do mozgu.

2 (24)

5.) Podporuje fyzickú silu a vytrvalosť

mladších bunkách a tkanivách sú hladiny NAD vyššie. Výsledkom je, že mladší ľudia mávajú lepšiu fyzickú aktivitu, kognitívne funkcie, lepší potenciál na opravu a regeneráciu buniek. Ako starneme, hladina NAD v našom tele začína klesať. To sa prejavuje horšou fyzickou zdatnosťou a vytrvalosťou.

Ako zvýšiť produkciu NAD+? Nestačí iba suplementovať vitamín B3?

Hoci je niacín (vitamín B3) prekurzor eNeMeN, líši sa pridaním fosfátovej skupiny, ktorá ovplyvňuje, že sa ľahko dostane do bunky, kde sa premení na NAD+. Konkrétne sa skladá z nikotínamidu, ribózy a fosfátovej skupiny. Takže ak by sme si to chceli predstaviť v rade vyzeralo by to takto:

5 (13)

Tu vidíte, že vitamín B3 musí uraziť pekne dlhú cestu, aby sa z neho stal NAD+. Musím podotknúť, že toto znázornenie je dosť zjednodušené, ale je potrebné si vysvetliť, že nie zďaleka všetok vitamín B, ktorý prijmete (či už zo stravy alebo z doplnkov) sa premení na NAD+.

A čo resveratrol?

Na začiatku 21. storočia bol jedným z prvých objavených aktivátorov sirtuínu resveratrol, ktorý zvyšuje aktivitu sirutínov 13-krát. A predpokladá sa, že resveratrol to čiastočne robí zvýšením produkcie NAD v bunkách.4 Hlavným problémom resveratrolu je, že je relatívne nerozpustný. To znamená, že sa nerozpúšťa vo vode, a preto nie je dobre absorbovaný črevom. Inými slovami, ak plánujete užívať resveratrol, mal by sa užívať s jedlom.

Pokles hladiny NAD+ s věkem_1

Čo je Riagev?

Riagev je patentovaná zlúčenina, ktorá efektívne zvyšuje hladinu NAD+ v celom tele. A čo vie?

  • zvyšovať hladinu NAD+ v tele.
  • zvyšuje množstvo glutathionu
  • spomaliť proces starnutia
  • znížiť kognitívny pokles súvisiaci s vekom
  • zabrániť poškodeniu buniek voľnými radikálmi.

Tvorba NAD+ v buňkách

tejto zlúčenine sa tiež hovorí v súvislosti s AMPK. Čo je enzým zvyšujúci energiu v bunkách. BrainMax NAD+ Riagev je patentovaná kombinácia nikotínamid adenindinukleotidu, ktorá dohromady tvorí perfektný tandem pre energiu a zdravé starnutie. V roku 2022 bola táto informácia preverená aj štúdiou, ktorá skúmala vplyv kombinácie nikotínamidu a D-ribózy.5 Bolo preukázané, že táto kombinácia zvýšila koncentráciu NAD+ v krvi.

Nárůst NAD+ v krvi

Záver

Už takmer 100 rokov je NAD+ vedeckej komunite dobre známy, ale postupné tempo vedeckého výskumu a technologického rozvoja až teraz začalo odhaľovať, ako ho možno využiť. NAD+ má obrovský potenciál a to, ako bude naplnený, je tým najzaujímavejším aspektom súčasného výskumu.

 

Veronika Halusková 

 

 

1. ZHU, Xiao-Hong, Ming LU, Byeong-Yeul LEE a Wei CHEN. In vivo NAD assay reveals the intracellular NAD contents and redox state in healthy human brain and their age dependences. 2015.

2. MASSUDI, Hassina, Ross GRANT, Nady BRAIDY, Jade GUEST, Bruce FARNSWORTH a Gilles J GUILLEMIN. Age-Associated Changes In Oxidative Stress and NAD+ Metabolism In Human Tissue. 2012.

3. ELHASSAN, Yasir S, Katarina KLUCKOVA, Rachel S FLETCHER, et al. Nicotinamide Riboside Augments the Aged Human Skeletal Muscle NAD+ Metabolome and Induces Transcriptomic and Anti-inflammatory Signatures. 2019.

4. GRANT, Ross. Resveratrol Increases Intracellular NAD+ Levels Through Up regulation of The NAD+ Synthetic Enzyme Nicotinamide Mononucleotide Adenylyltransferase. 2010.

5. XUE, Yongquan, Trisha SHAMP, G.A. Nagana GOWDA, Michael CRABTREE, Debasis BAGCHI a Daniel RAFTERY. A Combination of Nicotinamide and D-Ribose (RiaGev) Is Safe and Effective to Increase NAD+ Metabolome in Healthy Middle-Aged Adults: A Randomized, Triple-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Pilot Clinical Trial. 2022.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!