Orechy a semienka
Vedeli ste, že tuky by mali tvoriť až 30 % denného príjmu a z toho by minimálne dve tretiny mali tvoriť tzv. nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v orieškoch a semienkach? Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré v sebe orechy a semienka obsahujú, by mali tvoriť dôležitú zložku nášho jedálnička. V obyčajnej hŕstke orechov a semienok telu dodáte ako zdraviu prospešné tuky, bielkoviny, vlákninu tak aj vitamíny a minerály.
Prečo zaradiť orechy a semienka do jedálnička?
- Sú nabité antioxidantmi.
- Obsahujú zdraviu prospešné tuky.
- Zdroj vlákniny.
- Celú radu minerálnych látok, vrátane vápniku, horčíku, selénu, zinku alebo medi.
- Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
- Pomáhajú predchádzať osteoporóze.
- Podporujú zdravie pokožky, vlasov aj nechtov.
Orechy sú jedným so základných zdrojov príjmu bielkovín u vegetariánov a vegánov. Do jedálnička ich pridávame opatrne, pretože napriek tomu, že tuky v nich obsiahnuté, sú zdraviu prospešné, je ich pomerne dosť. Je odporúčaná hrsť orieškov a semienok každý deň. Ideálne je si orechy zmiešať a každý deň si tak dopriať len pár z nich. Na skladovaní orechov by ste si mali dať záležať. Pretože obsahujú veľa tuku, majú tendenciu žltnúť. Kvôli tomu je v ideálnom prípade dať do dobre tesniacej nádoby a skladovať v suchu a tme.