Olivový olej - zlatý zázrak medzi olejmi

Dnes už všetci olivový olej nielen poznáme, ale tiež ho máme vo svojej kuchyni. Pravdepodobne vieme, že je olivový olej zdravý, tiež vieme, že ako iné rastlinné oleje má svoje najlepšie využitie predovšetkým v studenej kuchyni. V dnešnom článku si nielen vysvetlíme jeho prínosy pre náš organizmus, ale tiež si objasníme postupy jeho spracovania. A nakoniec si povieme podľa čoho si vybrať ten správny.

Olivový olej bol po tisícky rokov základom stredomorskej stravy a jeho história siaha až do starovekého Grécka a Ríma. Preto asi nie je náhodou, že stredomorská strava podľa odborníkov patrí medzi tie najzdravšie. A Stredomorie je aj domovom najdlhšie žijúcej populácie. Je to preto, že ich typická denná strava je bohatá na zdravé tuky z olivového oleja, orechov a rýb. Olivovníky sú odolné stromy, ktoré vyžadujú teplé podnebie a v priemere sa dožívajú 300-600 rokov! Majú robustné korene, ktoré dokážu strom regenerovať, i keď je nadzemná časť zničená.

Čo olivový olej obsahuje?

Pri prvom ochutnaní môže byť olivový olej ľahko horký, to je dané obsahom polyfenolov. Polyfenoly sú zlúčeniny, presnejšie povedané druh antioxidantov, ktoré okrem toho, že pôsobia ako prírodný konzervant, majú veľa liečivých účinkov. Jednoducho povedané, čím viac je olej horký, tým viac polyfenolov obsahuje. Celkovo je olivový olej jeden z najlepšie stráviteľných olejov. Je bohatý na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre náš kardiovaskulárny systém. Obsahuje kyselinu olejovú (omega-9), ktorá je i súčasťou materského mlieka. Strava bohatá na kyselinu olejovú pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a znižovať krvní tlak. Z vitamínov nájdeme v olivovom oleji predovšetkým vitamín E a K. 

Medzi primárne antioxidanty v extra panenskom olivovom oleji patrí proti***ový oleocanthal a oleuropein - látka ktorá má antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti. Okrem toho tiež dokáže stimulovať funkcie nášho imunitného systému.

Prínosy olivového oleja pre náš organizmus

1.) Podporuje kardiovaskulárne zdravie

Ako už vieme, zdravé tuky by mali byť súčasťou nášho každodenného jedálnička. A je to práve olivový olej, u ktorého bol preukázaný pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev.1 Účastníci štúdie konzumovali štyri polievkové lyžice olivového oleja denne. Výsledkom bolo zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení o 30% a okrem toho kyselina olejová, ktorú olivový olej obsahuje, znížila hladinu cholesterolu v krvi.

700-bonqds4q1nu34791-olivovy-olej-infografika-brainmarket-sk-1

2.) Podporuje pamäť a funkcie mozgu

Oxidačný stres sa v dnešnej dobe do veľkej miery podieľa na vzostupe neurodegeneratívnych ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby. Polyfenoly, ktoré olivový olej obsahuje (najmä oleocanthal) funguje ako silný antioxidant, ktorý môže týmto ochoreniam predchádzať. Môže pomôcť obnoviť hematoencefalickú bariéru a znížiť zá***ovosť, ktoré ochorenie vyvoláva.

3.) Podporuje črevný mikrobióm

Črevný mikrobióm ovplyvňuje všetko, od trávenia až po našu náladu alebo treba vzhľad pokožky. Preto je extrémne dôležité, aby zdravie čriev bolo pre nás na prvom mieste. Polyfenoly, ktoré olivový olej obsahuje môžu podľa štúdie znížiť zá*** gastrointestinálneho traktu a podporiť tak rast zdraviu prospešných baktérií. Konkrétne bolo zistené, že 1 a pol polievkovej lyžice extra panenského olivového oleja denne pomohla zvýšiť počet zdraviu prospešných baktérií v čreve.2

4.) Podporuje náš imunitný systém

Či už sa snažíte vyhnúť nachladeniu, alebo zvládať príznaky autoimunitného ochorenia, správna funkcia imunitného systému je základ. Štúdia ukázala, že imunitný systém naozaj miluje tieto rastlinné tuky. Konzumáciou 3 polievkových lyžíc olivového oleje každý deň bola spojená s väčším rastom a aktiváciou T-buniek, čo sú imunitné bunky, ktoré útočia na patogény a sú tým v imunitnom systému kľúčové.3

5.) Udržuje zdravie kostí

Štúdie naznačujú, že konzumácia extra panenského olivového oleja môže zabrániť rozkladu vápnika a podporiť tvorbu kostnej hmoty. Ľudia, ktorí konzumovali vyššie množstvo olivového oleja, mali o 51% nižšie riziko zlomenín kostí v súvislosti s úbytkom kostnej hmoty.4 

Vedeli ste že....?

  • Na svete existuje viac než 700 druhov olivovníkov.
  • Chuť aj aróma olivového oleja je daná nielen druhom olív, ale tiež treba počtom slnečných dní v danom roku, spôsobom zberu alebo tým, či Olivovník rástol v blízkosti citrusových stromov.
  • Olej sa lisuje do 24 hod od zberu.
  • V staroveku bol olivový olej dávaný ako obeť bohom a mŕtvym, ale tiež ako prísada do kúpeľov.
  • Celkom 90% extra panenského olivového oleja pochádza z Grécka a Španielska.
  • Olivovník môže žiť až 2000 rokov.
  • Extra panenské olivové oleje prémiovej kvality sú vyrábané z olív zozbieraných v októbri, kedy sú olivy v najlepšej "kondícií".

Ako olej vybrať?

Olivový olej môžeme (ako jeden z mála) nájsť v obchode v rôznej kvalite. V prvom rade by mal byť olivový olej uchovávaný v tmavom skle a nikdy v plaste. Olej v tmavom skle sa tak chráni pred svetlom, ktoré by mohlo olivový olej znehodnotiť. V plastových fľašiach môžeme nájsť len olej z výliskov. Na fľaši môžete nájsť nápis Pomace. Ten rozhodne nebrať, pretože tento olej je vyrobený len z odpadu, ktorý zostal z predchádzajúceho lisovania a sú v ňom použité chemické látky. Jedinou jeho výhodou je cena, ale so samotným olivovým olejom to už bohužiaľ nemá moc spoločného. 

Extra panenský olivový olej pochádza z prvého lisovania a to bezprostredne po zbere. K samotnej extrakcii nie sú použité chemické látky. Termín za studena znamená, že sa olej počas spracovania nezahrial na viac než 27° C a uchoval si tak všetky živiny a vitamíny. Naviac rýchle spracovanie ihneď po zbere zaručuje, že olej má vynikajúcu a sviežu chuť. Preto je číslo jedna zo všetkých dostupných druhov.

Ďalšie oleje ako je panenský a rafinovaný sa líšia v prvom rade kyslosťou čiže acidity. Je to jeden z ďalších kvalitatívnych rozdielov. Je uvádzaný v percentách a vyjadruje sa tým podiel celkového množstva mastných kyselín v celkovom objeme oleja. Panenský olivový olej má kyslosť maximálne do 2% na 100 ml a tým je číslo dva medzi olivovými olejmi. Rafinovaný olej už má kyslosť 0,3 - 0,5% a okrem toho je tiež chemicky ošetrený a z tohto oleja si už žiadne zdravotné prínosy telo nevezme.

TIP: Lyžica olivového oleja s citrónovou šťavou každé ráno je ten najlepší spôsob detoxikácie.

 

Veronika Halusková 

 

 

1. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts, Ramón EstruchEmilio RosJordi Salas-SalvadóMaria-Isabel CovasDolores CorellaFernando ArósEnrique Gómez-GraciaValentina Ruiz-GutiérrezMiquel FiolJosé LapetraRosa M Lamuela-RaventosLluís Serra-MajemXavier PintóJosep BasorMiguel A MuñozJosé V SorlíJ Alfredo MartínezMontserrat FitóAlfredo GeaMiguel A HernánMiguel A Martínez-GonzálezPREDIMED Study Investigators.

2. Extra-virgin olive oil and the gut-brain axis: influence on gut microbiota, mucosal immunity, and cardiometabolic and cognitive health, Jasmine F Millman, Shiki Okamoto, Taiki Teruya, Tsugumi Uema, Shinya Ikematsu, Michio Shimabukuro, Hiroaki Masuzaki.

3. Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial, Mitra Rozati, Junaidah Barnett, Dayong Wu, Garry Handelman, Edward Saltzman, Thomas Wilson, Lijun Li, Junpeng Wang, Ascensión Marcos, José M. Ordovás, Yu-Chi Lee, Mohsen Meydani, and Simin Nikbin Meydani.

4. Olives and Bone: A Green Osteoporosis Prevention Option, Kok-Yong Chin and Soelaiman Ima-Nirwana, 

 

***slovo zápal sa nesmie používať. 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!