Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

11 pravidiel pre boj s alergiou na peľ

Jar je tu. Pokiaľ patríte medzi milióny ľudí, ktorí sa na jar stretávajú s peľovými alergiami, možno vás bude zaujímať, že môžete účinne znížiť príznaky alergie pomocou niekoľko jednoduchých prírodných riešení. V tomto článku si vysvetlíme, čo sú to peľové alergie a aké sú ich príznaky. Pochopíte, ako imunitný systém reaguje na peľ a prečo sa u nás môžu objaviť peľové alergie

Čo je to alergia na peľ?

Peľ sú drobné práškovité zrná, ktoré sa uvoľňujú z kvitnúcich rastlín. Peľ prenáša vietor, včely a ďalší hmyz z jednej rastliny na druhú, a slúži tak v ich reprodukčnej roli. Pre rastliny je to dôležité, viacmenej keď je peľ vo vzduchu, môže pristáť na očiach, nose, koži alebo sa dostať do pľúc. Pokiaľ trpíte alergiou na peľ, môže konkrétny peľ viesť k alergickej reakcii. Vzhľadom k tomu, že rôzne rastliny rastú v rôznych obdobiach v závislosti na typ peľu, na ktorý ste alergický, môžete s alergiami bojovať iba po určitú dobu počas jari a leta. Pravdaže sú aj ľudia, ktorí majú alergiu na viac typov peľu a tie potom môžu mať príznaky po celú jar aj leto. 

Načasovanie peľovej alergie

Jarné alergie bývajú spôsobené stromami, najčastejšie to býva dub, olivovník, brest, brezy, jaseň, topoľ, javor nebo cyprus. V závislosti na tom kde žijete, môže alergia začať už v zime, kde môžu stromy kvitnúť skôr. Na neskoršiu jar alebo začiatok leta sú peľové alergie obvykle spôsobené peľom z trávy. Rovnako ako u jarných alergií, môže byť alergia aj daná tým, kde žijete. Na neskoršie leto a jeseň sú alergie obvykle spôsobené peľom buriny.

alergie-na-pyl-infografika-brainmarket-sk

Nie všetky sezónne alergie sú alergie na peľ

Pokiaľ sa pohybujete po celej zemi alebo cestujete do iných štátov, môžete si všimnúť, že niektoré alergie miznú alebo sa objavujú nové v závislosti na ročnom období, typu rastlín a peľu v danej oblasti. Peľ môže cestovať na veľké vzdialenosti a môže sa líšiť v rôznych oblastiach. Je treba mať aj na pamäti, že niektoré alergie nie sú spôsobené peľom, ale plesňami vo vnútorných priestoroch, roztočmi atď. Takže je veľmi dôležité pochopiť príčinu alergie, aby ste boli schopný jej zabrániť. 

Príznaky alergie na peľ

symptomy_alergie_infografika_brainmarket_SK

Ako imunitný systém reaguje na peľové alergie?

Alergie na peľ súvisia s imunitným systémom. Alergia je spôsobená precitlivenou reakciou imunitného systému na antigén, ktorý potom spúšťa alergickú reakciu. Napríklad pokiaľ ste v rannom detstve narazili na problém s okolitým prostredím, vaše telo nemusí byť schopné vyvinúť prirodzenú imunitnú odpoveď na určitý peľ alebo iné veci a môže spôsobiť, že budete náchylný k alergickej reakcii.

jak-lecit-alergii-na-pyl-infografika-brainmarket-sk

Vyvážená imunitní odpoveď je kľúčová

I keď si väčšina ľudí nespája zdravie čriev a alergie, je to práve najčastejší problém, ktorý môže zvýšiť náchylnosť k alergii. Nevyvážený črevný mikrobióm je zodpovedný až zo 70% za neskorší vznik alergie. Keď sa črevný mikrobióm v detstve zmení, môže to viesť k precitlivenosti na bezpečné častice z okolitého prostredia. To môže nielen zvýšiť riziko peľovej alergie, ale tiež riziko astmy, autoimunitných ochorení alebo chronického zá***u. Zatiaľ čo veľa ľudí s peľovými alergiami má alergie od detstva alebo dospievania, je aj možné, že sa peľové alergie vyvinú v neskoršom veku, alebo sa s pribúdajúcim vekom budú zhoršovať ich prejavy. Je tiež možné znížiť alebo úplne eliminovať príznaky peľových alergií pomocou správnej podpory imunitného systému. 

jak-vznika-pylova-alergie-brainmarket-infografika-sk

Efektívne riešene pri alergii na peľ

Pokiaľ ste niekedy trpeli alebo trpíte alergiou, máme pre vás dobrú správu. Existuje veľa ľudí, ktorí dokázali znížiť alebo dokonca úplne eliminovať jej príznaky. A to bez liekov. Náš životný štýl hrá veľkú rolu v spôsobe, ako imunitní systém pracuje a reaguje na okolité prostredie. Niektoré zmeny v životnom štýle pomáhajú vyrovnať imunitné reakcie a tlmiť reakcie podobné alergii. Konvenčná liečba alergie nie je najlepší spôsob, pretože nerieši konkrétnu príčinu, ale iba jej následky. Pokiaľ ide o alergiu, je dôležité si uvedomiť, že keď náš imunitný systém vyvolá alergickú reakciu na niečo, je to preto, že cíti, že niečo nie je v poriadku. Miesto toho, aby ste riešili príznaky alergie, skúste sa zamerať na to, čo ju spôsobuje a vytvorte si prirodzený obranný systém.

venkovni-a-vnitrni-alergeny-na-svem-vrcholu-infografika-brainmarket-sk

1.) Proti***ová strava

Možno vás bude zaujímať, čo má spoločného alergia na peľ a strava. Pravda je taká, že strava súvisí so všetkým, čo sa deje v našom tele. Jesť potraviny s vysokým obsahom cukrov, rafinovaného oleja, konvenčných mliečnych výrobkov, lepku, priemyslovo spracovaných potravín, nezdravých potravín a umelých prísad, automaticky zvyšuje zá***y v našom tele. Strava, ktorá podporuje zá***y, najmä pokiaľ má vysoký obsah mliečnych výrobkov a lepku, môže tiež zvýšiť produkciu hlienu a problémy s dutinami. Zá***ová strava tiež ohrozuje črevný mikrobióm, čo ďalej zvyšuje riziko a príznaky peľových alergií. Ak chcete znížiť riziko a zlepšiť nepríjemné príznaky peľovej alergie, odporúčam proti***ovú stravu bohatú na živiny. Odstráňte zá***ové potraviny ako je cukor, rafinovaný olej, konvenčné mliečne výrobky, lepok a akékoľvek priemyslovo spracované potraviny. 

Jedzte proti***ové potraviny s vysokým obsahom živín, vrátane listovej zeleniny, ako je kapusta, špenát, mangold, ale tiež uhorka, zeler a chren. Z ovocia zaraďte také, ktoré má nízky glykemický index ako je citrón, limetka, bobuľovité ovocie, ale ďalej tiež byliny a korenie ako je kurkuma, zázvor, mäta, rozmarín a oregáno. Zo zdravých tukov by ste mali konzumovať avokádo, kokosový olej, extra panenský olivový olej a organické maslo alebo ghí. Z bielkovín by to malo byť hlavne hovädzie mäso, hydina, vajcia a ryby. Nemali by chýbať ani kvasené potraviny ako je kapusta, kimčchi alebo kefír. 

  • Omega 3 či už z rybieho oleja alebo z rias je numero uno v boji proti zá***om. Váš bunkový pomer omega 3 vs omega 6 rozhoduje o tom, či budete alebo nebudete náchylný k zá***om. Optimálny pomer Omega 3 vs Omega 6 je 3:1, ale aj 5:1 je ešte v norme. Problém je, že populácia západného sveta vplyvom svojho jedálnička dokázala tento pomer posunúť na neuveriteľných 16:1. Váš pomer môžete zistiť pomocou jednoduchého testu a bunkový priemer najlepšie upraviť týmto omega 3 olejem.
  • Cesnak - o cesnaku vieme, že je to prírodné antibiotikum, ktoré pomáha odstrániť infekcie, vírusy a dokonca aj alergie. A práve dennou konzumáciou surového cesnaku môžete efektívne bojovať proti všetkým typom alergií, pretože zásadným spôsobom posilňuje imunitný systém.
  • Citróny - citrón aj limetka sú vynikajúce k posilneniu imunitného systému a používajú sa ako podporná liečba všetkých druhov ochorení, a to vrátane alergií. Tieto druhy ovocia sú nabité vitamínom C a antioxidantami, ktoré posilňujú imunitu. Okrem toho detoxikujú telo a zbavujú ho nečistôt. 
  • Vývar - hovädzí a kurací vývar je bohatý na mnoho minerálov a aminokyselín, ktoré podporujú hojenie pri priepustnosti čriev a tým pomáhajú posilňovať imunitný systém.
  • Probiotické potraviny - potraviny bohaté na probiotiká podporujú imunitu a môžu pomocou s poškodenou črevnou výstelkou (ktorá oslabuje imunitný systém). Medzi také potraviny patrí napríklad kapusta, kefír, kimčchi, kombuča, jogurty.

prirodne_antihistaminika_infografika_brainmarket_SK

2.) Konzumujte potraviny s nízkym obsahom histamínu

Histamín je dôležitý neurotransmitér a molekula imunitného posla. Je nevyhnutný pre zdravé fungovanie nášho tela. Podieľa sa na procesoch zahŕňajúcich sekréciu kyseliny chlorovodíkovej pre trávenie, triedenie zásob vody do kľúčových oblastí tela, zá***ovú reakciu a komunikáciu s mozgom. Receptory histamínu sa nachádzajú po celom tele, vrátane hladkého svalstva a endoteliálnych buniek čriev a centrálneho nervového systému.

Aj keď je histamín nevyhnutný a hrá veľmi dôležitú rolu v našom zdraví, nesmie ho byť príliš veľké množstvo. Neznášanlivosť histamínu znamená, že telo ho má príliš veľa a nebude schopné vylúčiť jeho prebytok. To potom môže ovplyvniť celé telo, vrátane pľúc, čriev, mozgu, srdca a hormónov. Môže viesť k celej rade problémov, vrátane zažívacích ťažkostí, porúch spánku, problémov s močovým mechúrom, úzkostí, bolestí hlavy a kožným problémom. Peľ a niektoré sezónne alergie sú  zo známok intolerancie histamínu. 

K zníženiu neznášanlivosti histamínu a následných alergií na peľ odporúčame odstrániť alebo obmeziť potraviny s vysokým obsahom histamínu, vrátane údenín, sušeného ovocia, kyslých potravín, potravín obsahujúcich ocot, zrejúce syry, údené ryby, orechy, alebo zo zeleniny napríklad baklažán. Mali by ste sa tiež vyhnúť potravinám uvoľňujúci histamín, vrátane banánov, čokolády, avokáda, rajčín, kôrovcov, jahôd, kravského mlieka, konzervantov a farbív. Miesto toho sa zamierte na potraviny s nízkym obsahom histamínu ako je artičoka, červená repa, brokolica, mrkva, karfiol, uhorka, pór, šalát, cibuľa, mangold, cuketa, kokosový olej, ghí, jablká, ostružiny, čučoriedky, čerešne, hrušky. Môžete skúsiť znížiť konzumáciu týchto potravín po dobu jedného alebo dvoch týždňov a zistiť, či zaznamenáte zlepšenie alergie na peľ. Pokiaľ áno, máte problémy s histamínom a mali by ste pravidelne zaradzovať nízkohistamínovú diétu.

potraviny_nizky_obsah_histaminu_Infografika-BrainMarket_SK

4.) Dostatočná hydratácia

Voda je kľúčom k zdraviu. Plod sa vyvíja v prostredí viazanom na vodu vnútri plodového vaku a systém prídelu vody na vodu sa u dieťaťa prejaví skoro po narodení, aby nedošlo k dehydratácií. Histamín pomáha prerozdeľovať vodu v tele. Pomáha zaistiť, aby naše životne dôležité orgány prijímali dostatok vody pre udržanie optimálneho fungovania. Pokiaľ ste chronicky dehydratovaný, musí histamín odoberať vodu z hlavných oblastí životne dôležitých orgánov a posielať ich do iných, z dôvodu fungovania organizmu. Taká chronická dehydratácia môže viesť k nadmernej aktivite histamínu a jeho následné neznášanlivosti. Ako už vieme, tak neznášanlivosť histamínu môže viesť k rade nepríjemných príznakov ako je kýchanie, únava, bolesti, slzenie očí a kašeľ. 

Aby ste si udržali zdravé telo a znížili príznaky peľových alergií, je dôležitá dostatočná hydratácia. Odporúčam použiť systém vodný filter, aby ste zabránili prípadnej toxicite z vody a vodovodu. Vyvarujte sa plastovým fľašiam na vodu a miesto nich používajte poháre a sklenené fľaše. Začnite svoj deň s pohárom čistej vody. Môžete do nej pridať trochu citrónu alebo jablčného octu pre ďalšie zvýšenie zásaditosti a podporu trávenia. Pite pravidelne po celý deň a preferujte bylinkové čaje a smoothie. Okrem vody konzumujte ovocie a zeleninu, ktoré obsahuje väčšie množstvo vody.

duvody_piti_ciste_vody_SK_Infografika_Instagram_BrainMarket

5.) Znížte stres a preferujte dostatočný spánok

Chronický stres a nedostatočný spánok, môžu prispieť k tvorbe zá***u v tele a ohroziť aj zdravie čriev. Keď ste v strese, vaše telo tiež uvoľňuje histamín, ktorý chráni telo. Pokiaľ ide už o chronický stres a vaše telo je unavené z nedostatku spánku, uvoľní príliš veľa histamínu. Ako už vieme, príliš veľa histamínu pre telo nie je  dobré a môže viesť k celej rade problémov, vrátane alergie. 

Aby ste znížili alergiu na peľ, mali by ste aj znížiť mieru stresu a zlepšiť svoje spánkové návyky. Môžete vyskúšať meditáciu, dychové cvičenia, relaxačné cvičenia, aby ste znížili mieru stresu. Môžete tráviť čas s členmi rodiny, priateľmi alebo svojimi maznáčikmi. Tiež sa uistite, že idete spať a budíte sa približne v rovnakú dobu. Vytvorte si spánkovú rutinu, ktorá vám bude vyhovovať. Investujte do pohodlnej postele, posteľného prádla a vankúšov. K relaxácií môžu tiež prispieť soľné lampy alebo éterické oleje.

spanok-brainmarket-sk-infografika

6.) Zlepšite zdravie čriev

Zmena črevného mikrobiómu môže mať vážne dôsledky pre celkové zdravie. Môže viesť ku chronickému zá***u a ovplyvniť imunitnú odpoveď. Zvýši alergickú reakciu a potom môže viesť k príznakom alergie aj pri kontakte s inak bezpečnými časticami peľu. Zá***ové potraviny, nadužívanie antibiotík, toxíny zo životného prostredia a stres môžu ovplyvniť zdravie a viesť k alergiám. Ak chcete zlepšiť zdravie čriev, odporúčame jesť proti***ové potraviny, znižovať toxicitu používaním prírodných a organických produktov, nefajčiť, tráviť viac času v prírode a znížiť mieru stresu. Probiotiká tiež hrajú dôležitú rolu v črevnom mikrobióme a imunite. Jedná sa o prospešné baktérie, ktoré žijú vnútri tráviaceho traktu a pomáhajú nás chrániť pred infekciami, vírusmi a môžu byť tiež veľmi účinné pri znižovaniu príznakov alergie. Sú tak účinné, že štúdie publikované v časopise Pediatrics zistili, že ženy, ktoré počas tehotenstva pravidelne užívajú probiotiká, tým významne znižujú riziko vzniku alergie u dieťaťa.1

fakta_o_creve_Infografika_Instagram_BrainMarket

7.) Zvýšte hladinu vitamínu D

Vitamín D je pre náš imunitný systém zásadný. Jeho nízka hladina je spojená s chronickým zá***om a rizikom vzniku alergií. I keď prijímate vitamín D zo slnka, je v zimnom období ťažké mať optimálnu hladinu tohto vitamínu. Doplniť vitamín D3 môžete s naším BrainMax Vitamin D3 & K2.

ucinky_vitaminu_D3_K2_infografika_brainmarket__SK

8.) Zaraďte kvercetín a vitamín C

Užívanie kvercetínu a vitamínu C môže výrazne zlepšiť vašu imunitnú odpoveď na alergény. Kvercetín a ďalšie bioflavonoidy sú skvelé pre podporu imunitného systému a zníženie histamínových reakcií. Prirodzene sa kvercetín vyskytuje v zelenine ako brokolica, karfiol, cibuľa, šalotka, ďalej potom zelený čaj a citrusové plody. Ľudia, ktorí sú náchylný k sezónnym alergiám by mali kvercetín začať užívať niekoľko týždňov pred príchodom jari, kedy začnú kvitnúť stromy a rastliny.

kvercetin-sk

9.) Zvýšte hladinu glutathionu

Glutathion je silný antioxidant, ktorý sa nachádza v rastlinách, zvieratách, hubách aj v niektorých baktériách. Pomáha prirodzenej antioxidačnej reakcii vášho tela. Môže tiež pomôcť zlepšiť zá***ovú reakciu, znížiť oxidačný stres a znížiť tak riziko sezónných alergií.

glutation_infografika_brainmarket_sk

10.) Proteolytické enzýmy

Proteolytické enzýmy pomáhajú urýchliť proteolýzu (rozklad bielkovín). Okrem toho pomáhajú stimulovať imunitnú aktivitu a optimalizovať funkciu imunitného systému podporou zdravých črevných baktérií a zdravého mikrobiómu. Vo výsledku môžu tiež podporovať imunitné zdravie a zlepšovať príznaky alergie. 

11.) Zaraďte pŕhľava

Pŕhľava dvojdomá má bohatú históriu liečenia siahajúcu až do stredoveku v Európe, kde bola používaná ako diuretikum (močopudné vlastnosti), ďalej k úľave od bolesti kĺbov a zadržovania tekutín (opuchy). Pŕhľava prirodzene reguluje histamín, a preto stále väčší počet lekárov odporúča užívať pŕhľavu pred začiatkom sezóny sennej nádchy.

Beh na dlhú trať, ale symptómy alergie sa dajú minimálne zmierniť

Boj s alergiou nepremôžete za jeden týždeň, ale zmenou životného štýlu v kombinácií s určitými doplnkami stravy ako sú kvercetín a glutathion sa dajú jej prejavy minimálne zmierniť. Viem to, pretože ešte minulú sezónu som bola v túto dobu nepoužiteľná. Stále plný nos, svrbivé a slziace oči. Priznám sa, že toto obdobie som si proste moc neužívala. Ale túto sezónu už nesmrkám a nepociťujem žiadne prejavy alergie. Tento rok som ani na alergiu pre tabletky nemusela chodiť. Keď som to zvládla ja, zvládnete to tiež. Ale vyžaduje to veľké zmeny v jedálničku a v živote, ktoré samozrejme stoja za to. Snáď vám tento článok pomôže zbaviť sa alergických nepríjemností a ak sa vám páčil budem rada za jeho zdieľanie.

Veronika Halusková 

1. Probiotic administration in early life, atopy, and asthma: a meta-analysis of clinical trials, Nancy Elazab 1Angelico MendyJanvier GasanaEdgar R VieiraAnnabelle QuizonErick Forno, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23958764/ .

 

 ***slovo zápal sa nesmie používať.

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!