V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Kokosový olej - zázrak z prírody

Kokosový olej sa vyrába lisovaním kokosového mäsa z jadra kokosových orechov. Má pevnú štruktúru pri nízkych alebo pokojových teplotách, pretože tuky v oleji, ktoré sú väčšinou nasýtené, sú tvorené menšími molekulami. Pri teplotách okolo 78 stupňov sa kokosový olej skvapalňuje. Kokosové palmy rastú v Ázii, Strednej a Južnej Amerike (Brazília, Kolumbia, Mexiko) a Afrike (Madagaskar).  

Olej má vysoký obsah nasýtených mastných kyselín a najmä preto sa stal v posledných rokoch podceňovaným. Tuky sa skladajú z malých zlúčenin, ktoré poznáme pod pojmom mastné kyseliny. Tie tvoria reťazce, ktoré majú rôznu dĺžku. Väčšina tukov a olejov je zložená z triglyceridov s dlhým reťazcom. Nie tak olej kokosový, ten je v tom výnimočný. Mastné kyseliny obsiahnuté v kokosovom oleji sú mastné kyseliny so stredným reťazcom (MCT - medium chain triglyceride). Tieto tuky sa v tele veľmi dobre metabolizujú a práve tento typ mastných kyselín dáva kokosovému oleju status superpotraviny s liečivými vlastnosťami. Tieto triglyceridy sa tiež vyskytujú v ľudskom materskom mlieku.

Esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v kokosovom oleji

  • Kyselina laurová - je nasýtená mastná kyselina s ľahkým zápachom. V kokosovom oleji predstavuje takmer polovicu obsahu mastných kyselín. Ľudia z južnej Ázie, pre ktorých je kokosový olej každodennou súčasťou stravy, zaznamenávajú nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení. 
  • Kyselina palmitová - hoci je kyselina palmitová zastúpena v kokosovom oleji v menšom množstve, zostáva jeho aktívnou zložkou. 
  • Kyselina myristová 
  • Kyselina dekanová - známa skôr pod názvom kyselina kaprinová, tvorí 10% zloženia kokosového oleja. Má silné antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti. Kyselina kaprinová sa v tele mení na monokaprin, ktorý môže pomôcť v boji proti vírusom, baktériám a kvasinkám Candida albicans. 

Viac než tisíc štúdií preukázalo, že kokosový olej je jednou z najzdravších potravín. Organický kokosový olej má veľmi široké využitie. V prvej rade je organický kokosový olej stabilný pri varení na rozdiel od iných rastlinných olejov, pretože vydrží vysoké teploty, bez toho aby došlo k jeho degradácií. 

700-oje991om9lu34791-kokosovy-olej-infografika-brainmarket-sk

Prínosy kokosového oleja

  • Optimalizuje hormóny
  • Zlepšuje trávenie
  • Pomáha hydratovať pokožku
  • Znižuje tvorbu celulitídy
  • Vyrovnáva hladinu cukru v krvi
  • Zvyšuje HDL cholesterol a naopak znižuje LDL cholesterol
  • Pomáha v redukcií telesného tuku
  • Posilňuje funkcie mozgu
  • Zabíja škodlivé patogény

1.) Kardiovaskulárne ochorenia

Kokosový olej má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Ako prvé stojí určite spomenúť menšie riziko kardiovaskulárnych ochorení. Veľa ľudí verí, že pokiaľ je jedlo bohaté na nasýtené mastné kyseliny, stáva sa tak automaticky nezdravým jedlom. To je aj prípad kokosového oleja. V skutočnosti je to presne naopak. Teda iba v prípade kokosového oleja. Kokosový olej (presnejšie kyselina laurová) môže zabrániť zvýšeniu LDL cholesterolu ("zlý" cholesterol, ktorý je zodpovedný za kardiovaskulárne ochorenia). Kokosový olej znižuje poškodenie tepien spôsobené cholesterolom a môže zabrániť vzniku aterosklerózy.

2.) Trávenie a redukcia telesného tuku

V redukcii telesného tuku môže kokosový olej tiež pomôcť a je to práve kyselina kaprinová, ktorá je v kokosovom oleji obsiahnutá. Pozitívne ovplyvňuje proces spaľovania tukov. V roku 2008 vykonaná štúdia, ktorá mala porovnávať kokosový olej s veľmi obľúbeným olivovým olejom. Vďaka MCT tukom, ktoré sú v kokosovom oleji bol úbytok hmotnosti väčší než u skupiny osôb konzumujúcich olivový olej.1 Ruka v ruke s tým ide aj podpora trávenia, ktorú kokosový olej poskytuje a to vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam. Zlúčeniny prítomné v kokosovom oleji bojujú proti bakteriám a parazitom, ktorí sa nachádzajú vnútri zažívacieho traktu. Týmto môžu mať pozitívny prínos aj u osôb so syndrómom dráždivého čreva. Kokosový olej tiež pomáha vstrebávať živiny a aminokyseliny.

3.) Diabetes 

Podžalúdková žľaza produkuje určité množstvo inzulínu zakaždým, kedy telo potrebuje znížiť hladinu cukru v krvi. Po častej konzumácií potravín s vysokým obsahom jednoduchých cukrov, ktoré telo rýchlo trávi, a ktoré tak rýchlo vstupujú do krvného obehu, je žľaza donútená produkovať inzulín vo väčšom množstve. V určitom okamžiku to už nie je žľaza schopná zvládnuť. Výsledkom je, že telo už nevyrovnáva hladinu cukru v krvi a je imúnna voči inzulínu. Diabetes II. typu je prirodzeným dôsledkom celého tohto procesu. Štúdie dokazujú, že strava bohatá na triglyceridy so stredným reťazcom sú prospešné v tom, že zvyšujú citlivosť tela na inzulín. Pri trávení triglyceridov so stredným reťazcom produkujú ketóny, ktoré telo môže využiť ako zdroj energie. 

700-jrsqtwvotiu34791-kokosovy-olej-infografika-brainmarket-sk

4.) Pokožka

Kokosový olej je bohatý na zdravé tuky a má vysoké antimikrobiálne vlastnosti. Je tak pre pokožku prospešný, pretože do nej rýchlo preniká a umožňuje lepšie vstrebávanie. Dobre sa viaže na bielkoviny a vyživuje bunky, takže je tiež výborný pre spomalenie procesu starnutia pokožky. Kokosový olej obsahuje tiež antioxidanty, ktoré efektívne bojujú proti toxínom, voľným radikálom a znižujú riziko oxidačného stresu. Mimo to má veľmi dobré hydratačné vlastnosti.

5.) Pomáha proti baktériám

Ďalšou prekvapivou vlastnosťou kokosového oleja je jeho schopnosť ničiť baktérie ako je Streptokok, Stafylokok a Helicobacter pylori. Ukázalo sa tiež, že pomáha bojovať proti plesniam a vírusom. 

6.) Chronické zá***y

Chronický zá*** sa stáva rozšíreným problémom, ale tiež niečím, čo ide do značnej miery ovládať správnou stravou. Štúdie zistili, že vysoké hladiny antioxidantov v kokosovom oleji pomáhajú nie len znižovať zá*** spojený s artritídou, ale možno ešte viac než niektoré lieky na artritídu. Kokosový olej tak môže byť proti***ovou potravinou, ktorá je často prehliadaná v boji proti zá***om v tele.  

Cez zlú reklamu, ktorá kokosovému oleju v minulosti mohla uškodiť sa dnes jedná o niekoľkokrát vyvrátené omyly. Kokosový olej je vhodný pre každodenné použitie, a to ako v kuchyni, tak ako výživný zdroj tukov. A tiež je to tá správna voľba v starostlivosti o pokožku. Je bohatý na mastné kyseliny so stredným reťazcom, čo je skupina tukov, ktoré vyžadujú veľmi málo energie na trávenie a môžu byť absorbované do krvného obehu. To im umožňuje byť skvelým zdrojom energie pre telo a mozog. 

Už vieme, že sa kokosového oleja nemusíme báť. Práve naopak. Má svoje miesto v každodennom stravovaní a to nie len u dospelej populácie, ale predovšetkým u detí, pretože u nich dochádza k lepšej využiteľnosti vápnika, horčíka a aminokyselín.

 

 

Veronika Halusková

 

 

 

1. Medium‐Chain Triglycerides Increase Energy Expenditure and Decrease Adiposity in Overweight Men, Marie‐Pierre St‐Onge, Robert Ross,  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2003.53