PCOS - syndróm polycystických vaječníkov

Možno už ste počuli o Syndróme polycystických vaječníkov, alebo takzvanom PCOS (z anglického Polycystic Ovary Syndrome). PCOS postihuje 1 z 10 žien na celom svete a je to prvá príčina neplodnosti. Ako už názov napovedá, jedná sa o cysty na vaječníkoch, ale nie sú cysty ako cysty. U PCOS sú spravidla celé vaječníky zväčšené a obalené zhlukom veľkých folikulov, ktoré vznikajú chronickou anovuláciou – v tele totiž nedochádza k uvoľňovaniu vajíčok a normálnemu menštruačnému cyklu, ako je to u zdravých žien.
 

Aby ste mohli diagnostikovať PCOS, musíte mať aspoň 2 z 3 nasledujúcich príznakov:

1) nepravidelná alebo žiadna menštruácia
2) vysoká hladina test0sterónu
3) ovariálne cysty
 
PCOS môže spôsobiť ďalšie príznaky, ako je akné, nadmerné ochlpenie (tvár, hrudník a chrbát) a kožné problémy. Ale čo spôsobuje PCOS? A prečo je to čoraz častejší problém? Na prvú dobrú by sa mohlo zdať, že sa jedná o gynekologický problém. Gynekológ vám síce dá diagnózu, ale s liečbou už toľko nezmôže. Maximálne vám ponúkne antikoncepciu, čo problém nevyrieši, len prikryje. Pokiaľ sa navyše snažíte otehotnieť, je táto „liečba“ bezpredmetná.
 
symptomy_pcos_infografika_brainmarket_cz
 
PCOS je problém hormonálny. Základom PCOS je hyperinzulinímia (vysoká hladina inzulínu spôsobená inzulínovou rezistenciou). Konštantne vysoká hladina inzulínu zabraňuje vaječníkom v premene test0sterónu na estrogén, čo znamená:
 
1) Nemáte menštruáciu (alebo ju máte nepravidelnú)
2) Z vajíčok vo vaječníkoch sa stavajú cysty
3) Test0sterón je vysoký, estrogén je nízky
 
Chronicky zvýšený inzulín je najčastejšia príčina PCOS, avšak nie jediná. Váš hormonálny profil môže byť v poriadku a trpíte iba absenciou menštruácie alebo neschopnosťou počatia. Dôvody sú veľmi individuálne. Môže to byť váš životný štýl, strava, nedostatok alebo naopak nadmiera pohybu, stres, málo spánku a iné. Rovnako tak sa vám ale o túto nepríjemnú diagnózu mohli postarať vaši rodičia či starí rodičia a ich každodenné voľby. Vedci sa zhodujú, že napríklad stres v tehotenstve zohráva veľkú úlohu v náchylnosti dcéry k tomuto syndrómu. Genetická predispozícia tak môže putovať z generácie na generáciu.
 
Nemali by sme však genetiku brať ako niečo nezmeniteľné. Iba 2% našej DNA je takzvaná kódovacia DNA – teda genetická informácia, ktorú nedokážeme ovplyvniť, ako napríklad farba vlasov, očí, tvar nosa, telesná výška – fixované gény, ktoré sú nemenné celý život. Zvyšných 98% génov (nekódovacia DNA) môžeme buď zapnúť alebo vypnúť v závislosti od prostredia. V tomto prípade náš životný štýl (strava, pohyb, slnečné žiarenie, toxíny, vitamíny, vzťahy, myšlienky…) je to, čo zapína alebo vypína týchto 98% génov, a to nám dáva obrovskú silu ovplyvniť naše zdravie.
 
Väčšina našich zdravotných problémov, PCOS nevynímajúc, má hormonálny pôvod. A aj keď máme genetickú predispozíciu pre túto hormonálnu nerovnováhu, vieme, že je v našich silách to zmeniť. PCOS má za príčinu buď vysoký inzulín alebo vysoký test0sterón a oba tieto hormóny dokážeme ovplyvniť svojím životným štýlom.
 

Čo teda pomôže v boji proti PCOS?

1.) Nízkosacharidová strava 

Jediná makroživina, ktorá stimuluje produkciu inzulínu, je sacharid. Všetky sacharidy sa v našom tele menia na glukózu, tá je ale vo väčšej miere v krvi toxická. Pankreas preto zaplaví telo inzulínom, ktorého úlohou je odviesť glukózu do tkanív a zásobární energie (glykogén, tuk). Častá stimulácia tohto mechanizmu má za následok oslabenú citlivosť buniek na inzulín a jeho chronicky zvýšenú hladinu. Naopak obmedzenie príjmu sacharidov v strave spôsobí väčšiu citlivosť buniek na inzulín a jeho reguláciu.
 

2.) Pomalé kardio

Vaše obľúbené kardio lekcie, kde vyplavujete endorfíny, závodné polmaratóny či pravidelné intenzívne behanie pre kondíciu vám pri PCOS nemusia hrať do kariet. Príliš intenzívnym chronickým kardio tréningom spôsobujeme telu stres a v reakcii naň zaplavujeme telo kortizolom. Tento stresový hormón je prospešný iba krátkodobo, pri chronickej stimulácii môže mať deštruktívne účinky na naše zdravie a hormonálnu rovnováhu. Vo svojom kardio cvičení preto spomaľte alebo ho urobte kratšie a intenzívne. Radšej ako na maratón, bežte na dlhú prechádzku alebo si namiesto desaťkilometrového behu dajte 6 krátkych šprintov.
 
proti_pcos_infografika_brainmarket_cz

3.) Silový tréning

Silovým tréningom zvyšujeme kapacitu svalov pojať glykogén (forma glukózy uložená vo svaloch a pečeni na neskoršie použitie) a zároveň inzulínovú sensitivitu (tkanivá sú citlivejšie na inzulín a teda ho telo vyplavuje menej pre distribúciu všetkých živín zo stravy).
 

4.) Stres management

Stres je spolu so stravou a nedostatkom spánku najväčším hormonálnym narušiteľom posledných rokov. Dlhodobo zvýšená hladina stresového hormónu kortizolu kompromituje imunitný systém, zhoršuje inzulínovú rezistenciu a zvyšuje produkciu androgénnych hormónov (ako LH, FSH a prolaktín), ktoré sú často hlavnými vinníkmi nepravidelnosti menštruačného cyklu u žien s PCOS. Adresovanie príčin stresu a ich odstránenie je preto zásadné pri liečbe PCOS.
 

5.) Doplnky stravy

Či už sa jedná o byliny tradičnej čínskej medicíny alebo medicinálne huby, stále viac štúdií naznačuje, že tieto prírodné doplnky stravy posilňujú náš imunitný systém, zvyšujú odolnosť organizmu voči stresu a pomáhajú nášmu telu detoxikovať všetky škodlivé xenoestrogény – ktoré pôsobia ako hormonálne disruptory a sú prítomné v rade kozmetických prípravkov, plastov a potravín - ako sú aditíva, umelé arómy alebo pesticídy. Výskum ukazuje, že medicinálne huby Maitake, Cordyceps, Reishi a Shiitake napomáhajú filtrácii a pohybu krvi, detoxifikácii, zvyšujú citlivosť buniek na inzulín a napomáhajú rovnováhe pohlavných hormónov. Taktiež pomôžu adaptogénne rastliny ako je Maca alebo Ashwagandha. Tie môžete nájsť dohromady spolu s inými látkami v Testamente.
 
 
Zmena životného štýlu k lepšiemu ešte nikdy nebola zlou voľbou. Tak tomu dajte šancu a majte so svojim telom trpezlivosť. Náležite sa vám odmení.
 
 
Lenka Havlicek
 
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!