Performance Protein: 3 základné kamene pre svaly, črevo a imunitu

Hneď na začiatku si treba povedať, že Performance Protein má síce vo svojom názve slovo proteín, ale nie je to produkt porovnateľný so žiadnym iným srvátkovým proteínom na trhu. Veľa mojich kamarátov a kolegov sa pýtalo: Prečo je Performance Protein taký "drahý"? Ich častá otázka bola: Aký je rozdiel medzi proteínom 12 € za kilo od nášho, ktorý stojí 3x toľko? A tiež množstvo komentárov na facebooku týkajúce sa ceny produktu ma dohnala k spísaniu vysvetlenia v tomto článku. Až si prečítate tento článok, zistíte, že sme na tomto produkte vôbec nešetrili a celkovo sme ho designovali pre oveľa širší účel než len obyčajné doplnenie bielkovín po tréningu.

3 základné kamene pre svaly, regeneráciu, črevo a imunitu

V Performance Protein sú 3 kľúčové zložky, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a v tejto kombinácií sa dohromady skvele dopĺňajú.

  1. Natívny proteín 62% (natívny srvátkový koncentrát) - Najkvalitnejší druh proteínu na trhu. Nedenaturovaný proteín vyrábaný za studena priamo z kravského mlieka. Vďaka tomu je lepšie stráviteľný, lepšia využiteľnosť bielkovín, bohatý na luecín (proteosyntéza), imunoglobulín a laktoferín (imunita).
  2. Hydrolyzovaný hovädzí kolagén 26% - Vysoko kvalitný kolagén, ktorý vďaka drahšej forme hydrolýzy nepení, nezapácha a predovšetkým je dobre stráviteľný aj rozpustný. V Performance Protein je kvôli regenerácii spojivových tkanív (úpony, šľachy, väzy) a tiež pre regeneráciu črevnej bariéry (hradba brániaca patogénom vstupu do tela), na ktorej by sa spoločne s natívnym proteínom a kolostrom mala podieľať.
  3. Kolostrum štandardizované na 40% imunoglobulínu 2,2% - Kravské kolostrum v kombinácii s natívnym proteínom bohatým na imunoglobulíny a laktoferín posilňujú imunitný systém, ktorý je každý deň atakovaný stresom, tréningom a toxínmi. Zároveň má spoločne kolagénom a natívnym proteínom pozitívny vplyv na leaky gut (syndróm priepustného čreva).

Vzhľadom k tomu, že sú tieto 3 zložky v najvyššej kvalite, môže sa na prvý pohľad zdať, že je produkt drahší. Keby ste však všetky produkty mali kúpiť zvlášť, zaplatili by ste miesto 40 € minimálne 60 €. Množstvo a ceny jednotlivých zložiek v proteíne si môžete prečítať na karte produktu.

Od proteínu za pár eur za kilo skrátka nemôžete očakávať veľmi dobrú stráviteľnosť ani využiteľnosť bielkovín a rozhodne neočakávajte zlepšenie imunity alebo pozitívny vplyv na syndróm priepustného čreva, ktorý skôr alebo neskôr pri nesprávnom životnom štýle bude riešiť každý. O čo iné sa starať ako o črevo, keď je základom nášho zdravia a imunity.

Benefity Performance Protein

  • Komplexné riešenie pre svaly, regeneráciu, črevo a imunitu. Nie ďalší proteín pre obyčajné doplnenie bielkovín.
  • Vysoká kvalita použitých surovín. Môžete si byť istý, že kombinácia látok v jednom produkte v takej kvalite neexistuje.
  • Ochutený iba prírodnými sladidlami. Stéviou a vo vanilkovej verzii inulínom, ktorý zároveň pôsobí prebioticky.
  • Biologicky aktívny proteín. Na rozdiel od bežnej srvátky je natívny proteín získavaný priamo z mlieka za studena, čím sa zmnohonásobuje jeho stráviteľnosť a využiteľnosť bielkovín.
  • Neobsahuje žiadne balastné látky. Okrem guarovej gumy, ktorá je zdraviu neškodná a zároveň je rozpustnou vlákninou, ktorá je v čreve prospešná.
  • Naozajstná chuť. Žiadna umelo presladená prevoňaná chuť. Ale poctivá chuť naozajstného kakaa alebo vanilky v kombinácií s kokosovým olejom. Táto nezameniteľná kompozícia zachutí každému, kto má rád "naozajstné" raw nie priemyslovo spracované potraviny.

3 základné kamene podrobnejšie

Už ste sa dozvedeli o Performance Proteíne takmer všetko. Teraz vám 3 základné látky – piliere predstavím dôkladnejšie. Kto nemá rád dlhé články, už ďalej čítať nemusí :) Ale pre pochopenie rozdielu medzi konvenčným srvátkovým proteínom a Performance Proteinom sú tie informácie kľúčové. Minimálne kapitola o natívnom proteíne.

Natívny proteín a v čom je iný... 

Technologický postup pri výrobe natívneho proteínu je najdôležitejší. Natívny proteín sa vyrába pomocou membránovej technológie však priamo z kravského mlieka. Všetko sa deje pomocou mikrofiltrácie a ultrafiltrácie pri veľmi nízkej teplote (do 10 ° C), a tým si zachováva už vyššie zmienené imunoglobulíny a enzýmy. Je lepšie stráviteľný, dobre sa vstrebáva a hlavne má lepšiu využiteľnosť obsiahnutých bielkovín. Natívny proteín obsahuje aj cystín, čo je veľmi krehká neesenciálna aminokyselina výrazne reagujúca na teplo, a ktorá zároveň pôsobí proti zá***lovým ochoreniam. V natívnom proteíne ju nájdeme preto, že nedochádza k jej denaturácii počas výrobného procesu. Natívny proteín je bohatý na esenciálnu aminokyselinu (ktorú musíme prijímať z potravy) zvanú leucín, ktorú ocenia predovšetkým športovci, pretože stimuluje proteosyntézu. Tým pomáha budovať svalovú hmotu a zároveň podporuje redukciu tuku.

Natívne proteíny sú pre náš organizmus podstatné hlavne z dlhodobého horizontu jeho využívania. Pokiaľ telu dodávame plnohodnotné živiny, nedostáva sa telo do deficitu a tým sa aj zmenšuje riziko výskytu oxidačného stresu.

Výhody natívneho proteínu:

  • Vyrába sa priamo z kravského mlieka.
  • Je lepšie stráviteľný.
  • Lepšie vstrebáva obsiahnuté bielkoviny.
  • Obsahuje leucín, ktorý stimuluje proteosyntézu.
  • Obsahuje omnoho viac cytínu (aminokyselina pôsobiaca proti zá***lovým ochoreniam).
  • Zachovanie imunoglobulínu a laktoferínu (pre svoje protizá***lové účinky je jedna z najdôležitejších imunitných zložiek bojujúcich proti baktériám a plesniam).

14D15C22-75E1-4413-BFF2-3F5F90EEA131 2

Kolagén

Kolagén je najdôležitejšia nerozpustná bielkovina v našom tele. Vyskytuje sa vo všetkých spojivových tkanivách a koži, kde podporuje jej elasticitu, pevnosť a regeneráciu. Je súčasťou kĺbov, kostí, väzov, šliach, steny ciev, čriev, vlasov, alebo dokonca aj očnej rohovky. Je známych viac ako 20 typov kolagénu. Kolagén sa síce vytvára v tele prirodzene, ale jeho tvorba je značne obmedzená a s postupujúcim vekom prudko klesá. Nedostatok kolagénu spôsobí opotrebenie a bolesť kĺbov, lámavosť vlasov a nechtov, zhoršenie pleti a vrásky.

Naopak pôsobením dostatočného množstva kolagénu v organizme znižuje bolestivosť kĺbov, pevnosť a pružnosť pokožky, posilňuje vlasy a nechty, pôsobí ako prevencia kôrnatenia tepien, pomáha pri liečbe artritídy a osteoporózy. Kolagén tiež môže pomôcť liečiť poškodené bunkové steny - pozitívny vplyv na syndróm priepustného čreva. Kolagén je tvorený vo väzivových bunkách tzv. fibroblastoch, ktorý sa navyše podieľa na hojení v mieste, kde je pokožka poranená. Niektoré potraviny v našej strave podporujú tvorbu kolagénu a sú to napríklad ryby, cesnak, lesné ovocie alebo citrusové plody.

Najkvalitnejšia forma kolagénu je tzv. hydrolyzovaný kolagén.mto technologickým postupom je kolagén rozdelený na jednotlivé peptidové reťazce kolagénu, a to potom uľahčuje jeho vstrebateľnosť a stráviteľnosť v ľudskom organizme. Tento kolagén je preto vhodný aj pre jedincov s tráviacimi ťažkosťami. Má však aj ďalšie benefity. Jednak nezanecháva žiadnu nepríjemnú chuť, a najmä sa ľahko rozpúšťa ako v teplej, tak aj v studenej vode.

Kolostrum

Kolostrum iným názvom mledzivo je prvá tekutina, ktorú produkujú telá cicavcov pár hodín po pôrode. Je hustejšia konzistencia a ľahko žltkastej farby vďaka vyššiemu obsahu beta karoténu. Colostrum obsahuje množstvo bioaktívnych látok, ktoré podporujú imunitu, a tým sú v prvých dňoch cicavcov najdôležitejšie.

Najbližšie ľudskému kolostru je kravské (bovinné), avšak ľudské kolostrum obsahuje až 40x menej aktívnych látok, pretože plod v tele matky získava všetky prospešné látky už v tehotenstve cez placentu. Bovinné kolostrum je odoberané maximálne 48 hodín po pôrode mláďaťa. Obsahuje súbor imunologických látok, ktoré chránia mláďa proti infekciám. Obsahuje aj vitamíny, minerály, imunoglobulíny (hlavne IgG), interleukíny, laktoferíny, laktalbumín, lyzozým a rastové faktory, ktoré majú regeneračné schopnosti. V neposlednom rade kolostrum prispieva k správnej absorpcii živín.

Z vitamínov môžeme v kolostre nájsť vitamíny skupiny B2, B9, B12 (podieľa sa na správnej funkcii nervového systému), ďalej potom vitamíny skupiny A a D. Okrem vitamíny obsahuje kolostrum aj minerálne látky a to najmä vápnik, draslík, sodík, zinok a horčík.

Ďalší z veľmi dôležitých zložiek kolostra sú imunoglobulíny, čo sú vlastne protilátky, ktoré sa významne podporujú imunitný systém. Ďalej sa podieľa na liečbe trombocytopénie (zníženie trombocytov v krvi), anémie, roztrúsenej sklerózy alebo únavového syndrómu. Práve imunoglobulíny sú v našom tele prvé, ktoré sa stretávajú s patogénmi, infekciami, alergiami a toxickými molekulami. Okrem toho imunoglobulíny obsiahnuté v kolostre môžu pôsobiť ako prevencia proti nádorovému bujneniu.

Okrem iného obsahuje kolostrum aj makroživiny ako sacharidy, bielkoviny, tuky a prospešné baktérie, ktoré sú v tráviacom trakte a podporujú vylúčenie prvej stolice. Súčasťou kolostra sú aj laktoferíny, ktoré slúžia na presun železa do červených krviniek, a zároveň chránia telo pred baktériami a vírusmi, ktoré železo potrebujú pre svoje množenie. Ďalším benefitom, ktoré mledzivo obsahuje je lyzozým, čo je enzým, ktorý má baktericídne účinky (dokáže zničiť baktérie) a interleukíny, ktoré slúžia na lepšiu koordináciu bielych krviniek, ktoré pôsobia proti chorobám.

Vďaka svojim pozitívnym účinkom na ľudský organizmus sa využíva ako podporná liečba v celom rade ochorení od žalúdočných vredov, cez Crohnovu chorobu, poruchy pamäti, artritídu, astmu až po vírus HIV. Kolostrum pomáha tiež liečiť syndróm presakujúceho čreva, a tým zabraňuje prenikaniu patogénov do tela, ktorých by sa potom muselo telo zbavovať. Kolostrum má aj vonkajšie účinky. Pomáha udržať mladistvú pleť, redukuje výskyt vrások a podporuje hojenie rán.

Jiří Votava a Veronika Halusková


Slovník pojmov

Cystín

Neesenciálna aminokyselina, ktorá je pro organizmus dôležitá, keďže pôsobí proti zá***lovým ochoreniam, účastní sa na hojení rán, a podieľa na tvorbe bielych a červených krviniek.

Fibroblasty

Sú najrozšírenejšie kožné bunky vo väzivovom tkanive. Zhlukujú sa v mieste poranenia a účastní sa na hojení rany.

Imunoglobulíny 

Látky, ktoré sa podieľajú na podpore imunitného systému.

Interleukíny

Skupina proteínov, ktoré sa podieľajú na podpore imunitného systému.

Laktalbumín

Mliečna bielkovina, ktorá sa získava zo srvátky a slúži ako spojivo.

Laktoferín

Dôležitá zložka kolostra, ktorá má na starosť protizá***lové procesy a pomáha udržovať hladinu železa v organizme. 

Leaky gut

Slovensky syndróm priepustného čreva. Ochorenie, pri ktorom dôjde k narušeniu črevnej steny, a cez ktorú sa potom do krvného obehu dostávajú toxíny, nestrávené časti potravy alebo škodlivé baktérie. To môže rozširovať zá***ly po celom tele a spôsobuje nadúvanie, bolesti kĺbov, zažívacie problémy alebo metabolický syndróm.

Leucín

Esenciálna aminokyselina, ktorú musíme prijímať z potravy. Má za úlohu syntézu bielkovín, podporuje rast svalovej hmoty a redukciu tuku.

Lysozým

Enzým, ktorý má v organizme schopnosť ničiť baktérie, a tým znižuje vznik infekcií.

Proteosyntéza

Je pre organizmus energeticky náročný proces, pri ktorom sa z aminokyselín tvoria bielkoviny.

Trombocytopénia

Ochorenie, pri ktorom dochádza k zníženému množstvu krvných doštičiek (trombocytov) v krvi. Prejavuje sa zvýšeným krvácaním a zhoršením hojenia rán. Môže byť chronické alebo akútne. Býva spôsobené nedostatočným vznikom krvných doštičiek v kostnej dreni alebo zánikom doštičiek v organizme.


***slovo zápal sa nesmie používať.