Prečo potrebujeme svaly? Posilňovaním svalov v boji proti cukrovke a vysokému krvnému tlaku.

Svaly sú jedným z najdôležitejších prvkov ľudského tela, nielen z hľadiska pohybu, ale aj pre celkové zdravie a pohodu. Zvlášť ženy majú zo svalov strach. Chcú vyzerať žensky a tak sa mnohokrát vyhýbajú bielkovinám z obavy, že bielkoviny rovná so svalmi. Nie je to tak. Svaly sú podstatnou súčasťou a samotné posilňovanie má vplyv nielen na pevnosť svalov, ale aj na funkcie celého tela. Aby svaly rástli na svojom objeme, je potrebné špecifické posilňovanie s ťažkými váhami a ide o veľmi špecifický systém tréningov.

Čo sú svaly a ako fungujú?

Svaly sú tkanivá v tele, ktoré majú schopnosť sa stiahnuť, čo umožňuje pohyb tela a jeho častí. Svaly nie lenže umožňujú pohyb, ale majú aj mnoho ďalších dôležitých funkcií v tele. Keď posilňujeme svaly, zvyšujeme ich silu a vytrvalosť, čo má priamy vplyv na našu schopnosť vykonávať každodenné činnosti s väčšou efektivitou a menším rizikom zranenia. Posilňované svaly pomáhajú chrániť kĺby a podporujú správnu držanie tela, čo zníži riziko bolesti chrbta a iných muskuloskeletálnych problémov. Toto je obzvlášť dôležité v dnešnej dobe, keď veľa ľudí trávi dlhé hodiny sedením, čo môže viesť k oslabeniu svalov a následným posturálnym problémom. 

Ďalej svalová tkanina hrá zásadnú úlohu v regulácii metabolizmu. Svaly sú energeticky náročnejšie ako tuková tkanina, čo znamená, že čím viac svalovej hmoty máme, tým viac kalórií spaľujeme, dokonca aj v pokoji. To môže mať významný vplyv na zníženie telesnej hmotnosti a prevenciu obezity a s ňou spojených zdravotných problémov. Posilňovanie svalov tiež hrá dôležitú úlohu v prevencii problémov, ako sú cukrovka, srdcové ochorenia a vysoký krvný tlak. Aktívne svaly pomáhajú telu lepšie regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšujú celkové kardiovaskulárne zdravie. Okrem toho pravidelný svalový tréning môže zlepšiť duševné zdravie. Fyzická aktivita, vrátane posilňovania svalov, stimuluje uvoľňovanie endorfínov, čo sú chemikálie v mozgu, ktoré zlepšujú náladu a znižujú pocit stresu, úzkosti a depresie.

Ľudské telo obsahuje tri typy svalov:

1.) Hladké svalstvo

Nachádzajú sa v orgánoch, ako je žalúdok, črevo, močový mechúr a krvné cievy, a riadia sa autonómnym nervovým systémom. Sú charakteristické svojou schopnosťou fungovať bez vedomého ovládania a umožňujú pohyby, ako je peristaltika v črevách, regulácia prúdenia krvi v cievach a mnoho ďalších nevyhnutných telesných funkcií.

2.) Srdcový sval 

Svaly nie sú len tie, ktoré nám umožňujú pohyb, ale mnohokrát si ani neuvedomujeme, že srdce je tiež svalom. Srdcový sval má špecifickú štruktúru pre neustále čerpanie krvi. Jeho hlavnou funkciou je čerpanie krvi po celom tele. Srdcový sval má vysokú vytrvalosť a je adaptovaný na neustálu prácu.

3.) Priečne pruhované svaly 

Priečne pruhované svaly sú svaly, ktoré môžeme vedome ovládať, ako sú svaly používané pri chôdzi alebo zdvíhaní vecí.  Sú základom pre väčšinu fyzických aktivít od chôdze po intenzívne športy. 

Prečo posilňovať? 

1.) Svaly a chudnutie

Svaly hrajú kľúčovú úlohu v procese chudnutia z niekoľkých dôvodov:

  1. Zvýšený metabolismus - Svalová tkanina je metabolicky aktívnejšia ako tuková tkanina. To znamená, že aj v pokoji svaly spaľujú viac kalórií ako tuk.
  2. Spalovanie kalórií pri cvičení - Cvičenie, ktoré zahŕňa svalovú prácu (ako je posilňovanie alebo aeróbna cvičebná prax), pomáha spaľovať kalórie, čo je kľúčové pre chudnutie.
  3. Zlepšenie telesnej kompozície - Budovanie svalov môže zlepšiť telesnú kompozíciu, čo znamená nižší podiel telesného tuku na prospech svalovej hmoty.

2.) Svaly a vysoký krvný tlak

Svalová aktivita má tiež významný vplyv na krvný tlak:

  • Zlepšenie krvného obehu - pravidelným cvičením, najmä aeróbnym, sa zlepšuje krvný obeh a elasticita ciev.
  • Sníženie stresu - cvičenie, vrátane svalového posilňovania, môže pomôcť znižovať stres a úzkosť, čo sú faktory, ktoré môžu prispievať k vysokému krvnému tlaku.
  • Regulácia telesnej hmotnosti - udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti je kľúčové pre kontrolu krvného tlaku, a svalová aktivita je kľúčová pre dosiahnutie a udržanie zdravej hmotnosti.

3.) Svaly a diabetes

Svalová tkanina hrá významnú úlohu v boji proti cukrovke, najmä typu 2. Tento vzťah medzi svalovou tkaninou a cukrovkou je dôležitý z niekoľkých dôvodov:

  • Zlepšenie inzulínovej citlivosti: Svalové bunky sú jedným z hlavných miest, kde telo využíva glukózu (cukor v krvi). Keď sú svaly aktívne a zdravé, zlepšujú svoju schopnosť reagovať na inzulín, hormón, ktorý pomáha bunkám prijímať glukózu z krvi. U ľudí trpiacich cukrovkou typu 2, ktorá je často charakterizovaná inzulínovou rezistenciou, môže zvýšená svalová hmotnosť a aktivita pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín a tým znížiť hladiny krvného cukru.

  • Spotreba glukózy počas cvičenia: Počas fyzickej aktivity svaly spaľujú glukózu pre energiu. To môže okamžite znížiť hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre ľudí s cukrovkou. Pravidelné cvičenie môže mať dlhodobý pozitívny vplyv na kontrolu hladiny glukózy.

  • Prevencia obezity: Obezita je významným rizikovým faktorom pre vznik cukrovky typu 2. Posilňovanie svalov pomáha zvyšovať svalovú hmotu a zlepšovať celkovú telesnú kompozíciu, čo môže pomôcť pri riadení telesnej hmotnosti a znížiť riziko rozvoja cukrovky.

  • Zlepšenie metabolizmu: Svalový tréning nielenže pomáha regulovať hladiny cukru v krvi, ale aj zlepšuje celkové metabolické zdravie, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a podporuje správne funkčnosť pečene, čo sú všetko faktory, ktoré sú úzko spojené s cukrovkou.

Návrh bez názvu (33)

  • Redukcia zápalových procesov: Cukrovka typu 2 je často spojená s zvýšeným zápalom v tele. Pravidelné posilňovanie pomáha znížiť úroveň zápalových markerov v tele.

  • Zvýšenie kapacity na skladovanie glukózy: Posilňovaním svalov sa zvyšuje množstvo glykogénu, ktoré môžu svaly uchovávať. Glykogén je forma, v ktorej si telo ukladá glukózu. Väčšia kapacita na skladovanie glykogénu znamená, že po jedle môže byť viac glukózy uloženej v svalovej tkanive namiesto toho, aby zostala v krvnom obehu.

  • Dlhodobý vplyv na zdravie: Okrem bezprostredných účinkov na hladinu cukru v krvi a inzulínovú citlivosť môže pravidelné posilňovanie svalov prinášať dlhodobé zdravotné prínosy, vrátane lepšieho riadenia cukrovky, zníženej potreby liekov a menšieho rizika komplikácií spojených s cukrovkou.

Ako podporovať svalovú tkaninu?

V starnutí má posilňovanie svalov zásadný význam pre udržanie pohyblivosti. S vekom dochádza k prirodzenej strate svalovej hmoty, procesu známemu ako sarkopénia. Pravidelný svalový tréning môže tomuto úbytku predchádzať alebo ho spomaľovať, čo je kľúčové pre udržanie fyzickej funkčnosti a prevenciu pádov a zranení u starších ľudí. V neposlednom rade, posilňovanie svalov prináša pocit úspechu a sebavedomia. Zlepšenie fyzickej kondície a viditeľné výsledky môžu pozitívne ovplyvniť náš obraz o sebe a posilniť našu mentálnu a emocionálnu pohodu. Z týchto dôvodov je posilňovanie svalov nielen prospešné pre naše fyzické zdravie, ale má aj hlboký vplyv na našu celkovú kvalitu života.

  • Pravidelne cvičte - Kombinácia sily a aeróbneho cvičenia je ideálna.
  • Správna výživa - Dostatočný príjem bielkovín a ďalších živín podporuje rast a obnovu svalov. Ak nemáte dostatočné množstvo bielkovín, môžete si pomôcť kvalitnými bielkovinami.
  • Dostatok odpočinku a spánku - Svaly sa regenerujú a rastú počas odpočinku a spánku.
  • Hydratácia - Dostatočný príjem vody je kľúčový pre celkové zdravie svalov.

Záver

Svaly hrajú kľúčovú úlohu nielen v pohybe, ale aj v podpore celkového zdravia, vrátane chudnutia a regulácie krvného tlaku. Udržiavanie silných a zdravých svalov je dôležité pre celkový pocit pohody a dlhovekosť. Posilňovanie majú stále niektorí za fixované na niečo, pri čom naberieme príliš svalovej hmoty. Ale naše svaly si to určite nemyslia. Boli vytvorené na pohyb, a čo im naopak veľmi škodí, je málo pohybu. Možno preto sa svalom hovorí aktívna telesná hmotnosť. A je tomu skutočne tak. Ide o tkanivá, ktoré sú aktívne po celý deň.