Aké sú vitamíny rozpustné v tukoch? Vitamíny A, D, E a K, na čo slúžia a odkiaľ ich môžeme získať?

Vitamíny rozpustné v tukoch sú esenciálnou skupinou vitamínov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch ľudského zdravia. Na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode, ktoré sa v tele neukladajú a musia byť pravidelne doplňované, vitamíny rozpustné v tukoch sa môžu akumulovať v tukových tkanivách a pečeni. Táto skupina zahŕňa vitamíny A, D, E a K, ktoré sú nevyhnutné pre rad telesných funkcií.

1.) Vitamín A

Vitamín A je zásadný pre zdravie očí, imunitný systém a správny rast a vývoj. Je známy svojou rolou v zlepšovaní videnia, najmä v nízkom svetle, a tiež podporuje zdravie kože a slizníc. Nachádza sa v potravinách ako sú pečeň, ryby a mliečne výrobky, rovnako ako v beta-karoténe obsiahnutom v oranžových a zelených zeleninách, ktorý telo premieňa na vitamín A.

2.) Vitamín D

Vitamín D je unikátny tým, že ho naše telo môže produkovať samostatne pri vystavení slnečnému žiareniu. Má zásadný význam pre udržovanie zdravia kostí a zubov, pretože pomáha telu vstrebávať vápnik.

1 (4)_1

Vitamín D je známy vďaka svojej schopnosti budovať a posilňovať kosti. Podporuje vstrebávanie vápnika a pomáha vyvážiť pomer minerálov v tele, napríklad vápnika, fosforu, sodíka a horčíka, čo nám zaisťuje zdravý vývoj a mineralizáciu kostí. K vstrebaniu vápnika a fosforu z potravín dochádza v tráviacom trakte. Bez vitamínu D by sme z potravín, ktoré jeme, absorbovali asi len 10-15% vápnika a 60% fosforu. Nedostatok vápnika spôsobil produkciu takzvaných osteoklastov, čo sú bunky, ktoré rozpúšťajú minerály v našich kostiach a spôsobujú ich krehkosť a slabosť.

Nedostatok vitamínu D je spojený s rizikom osteoporózy. Okrem slnečného žiarenia sa vitamín D nachádza v potravinách ako sú tučné ryby a vajcia.

benefity-vitaminu-d-infografika-insta

3.) Vitamín E

Vitamín E je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Jeho ochranná rola je obzvlášť dôležitá pre zdravie srdca a pokožky. Nachádza sa v rastlinných olejoch, orechoch, semenách a zelenej listovej zelenine.

Vitamín E zohráva kľúčovú úlohu v reprodukčnom zdraví oboch pohlaví. U žien sa vitamín E podieľa na regulácii hormónov a menštruačného cyklu. Jeho antioxidačné vlastnosti môžu byť prospešné pri liečbe určitých stavov spojených so ženskou neplodnosťou, ako je napríklad syndróm polycystických ovárií (PCOS). Antioxidanty, ako je vitamín E, pomáhajú chrániť vaječníky a ďalšie reprodukčné orgány pred poškodením spôsobeným oxidatívnym stresom, čo môže zlepšiť kvalitu vajíčok a celkové reprodukčné zdravie.

Pre mužov je vitamín E rovnako dôležitý, najmä čo sa týka kvality a pohyblivosti spermií. Oxidatívny stres môže mať negatívny vplyv na kvalitu spermií, čo môže viesť k zníženiu plodnosti. Vitamín E pomáha chrániť spermiálne bunky pred poškodením a podporujú ich celkovú kvalitu.

Okrem svojej úlohy v reprodukcii má vitamín E pozitívny vplyv aj na mnoho ďalších aspektov zdravia, vrátane podpory imunitného systému, zlepšovania zdravia kože a očí, a znižovania rizika niektorých chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne choroby a niektoré formy rakoviny.

4.) Vitamín K

O vitamíne K nepočujeme tak často a to aj napriek tomu, že sa jedná o vitamín, bez ktorého sa naše kosti a cievy nezaobídu. Rovnako ako sa o vitamíne K príliš nehovorí, nemusíte dlho vedieť, že ho máte nedostatok.

Vitamín K je zásadný pre zrážanlivosť krvi a tiež zohráva úlohu v udržiavaní zdravia kostí. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k problémom so zrážaním krvi, prejaví sa oslabenie kostí, zlomeninami alebo zubnými kazmi. Vitamín K je prirodzene prítomný v zelenej listovej zelenine, ako je špenát, kel a brokolica, rovnako ako v niektorých fermentovaných potravinách.

Proč užívat vitamín K2

Nedostatok vitamínu K môže mať rôzne nežiaduce účinky na telo, pretože tento vitamín má dôležitú úlohu v koagulácii a metabolizme vápnika. Jedným z najvýraznejších prejavov nedostatku vitamínu K je zvýšená krvácavosť. Vitamín K je kľúčový pre tvorbu funkčných krvných doštičiek a pre správnu koaguláciu krvi. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k častejším modrinám, krvácaniu z nosa a ďasien. Potraviny bohaté na vitamín K sú syry, natto (japonské jedlo z fermentovaných sójových bôbov), pečeň, hydina, žĺtky, kvasnice a fermentované potraviny.

Je dôležité si uvedomiť, že pretože tieto vitamíny sú rozpustné v tukoch, ich vstrebávanie z potravy je najefektívnejšie, keď sú konzumované spolu s určitým množstvom tuku. Pri príjme vitamínov rozpustných v tukoch je tiež dôležité dbať na to, aby nedochádzalo k ich predávkovaniu, čo môže viesť k hypervitaminóze, najmä u vitamínov A a D. Preto je vždy dobré konzultovať odporúčané denné dávky a prípadný príjem doplnkov s odborníkom na výživu alebo lekárom .

 

Veronika Halusková