Shilajit, mumio. Doplnok pre zdravie, libido a potenciu.

Shilajit alebo tiež mumio je látka, ktorá má svoje pevné miesto v Ajurvéde aj iných smeroch zaoberajúcich sa celostnou medicínou. V podstate by sa dalo povedať, že sa jedná o jeden zo základných kameňov ajurvédskej medicíny. Shilajit má tmavú farbu a konzistenciou sa dá prirovnať k živici. V ázijských krajinách je Shilajit známy ako afrodiziakum a už pred 3000 rokmi bol uvádzaný v sanskritských textoch. Odtiaľ tiež dostal shilajit svoje meno, ktoré by sa voľne dalo preložiť ako „dobyvateľ“ alebo „premožiteľ hôr“. A nie je divu. Jeho zloženie je obdivuhodné, rovnako ako jeho prínosy pre zdravie. Shilajit obsahuje 84 minerálov a stopových prvkov. A to je iba začiatok!

Čo je shilajit? Premožiteľ hôr!

Shilajit možno poznáte, len ste nevedeli, že má niekoľko ďalších prezývok. Môžete ho nájsť pod pojmom mumio, mumijo alebo minerálny vosk či horská živica. Celý príbeh shilajitu začína pred miliónmi rokov hlboko v horách. Je to lepkavá takmer čierna minerálna látka, ktorá má podobu živice. Sám shilajit sa formoval po mnoho storočí pomalým a dlhým rozkladom rastlín uprostred hornín, ktoré ju časom, pôsobením tlaku a vysokých teplôt, donútili vytekať z vrstiev hornín v Tibete, Himalájach a na úpätiach pohoria Altaj. Tu bola zbieraná a je zbieraná dodnes. Dokonca v čoraz väčšom množstve.

Co vše Shilajit obsahuje__inforgafika_cz

To, ako vyzerá, ale neuberá nič na jeho sile. Tá spočíva predovšetkým v jeho unikátnom zložení. Ide o látku, ktorá je doslova nabitá minerálmi, vrátane oxidu kremičitého, železa, vápnika, medi, lítia, horčíka, mangánu, fosforu, sodíka a zinku. Shilajit je nielen bohatý na organické stopové minerály, ale obsahuje aj kyselinu fulvovú a humínovú, aminokyseliny, mastné kyseliny, terpény, vitamíny skupiny B a rastlinné antioxidanty. Zvlášť kyselina fulvová je jednou z hlavných účinných látok shilajitu.

Shilajit prispieva k:

  • Energii a vitalite.
  • Plodnosti.
  • Má protizáp*lové vlastnosti.
  • Potencii a libidu.
  • Kognitívnym funkciám - pamäť.
  • Účinné afrodiziakum.
  • Podporuje regeneráciu tkanív a imunitný systém.
  • Podporuje duševný výkon.

Výhody užívání kyseliny fulvové_infografika_cz

Kyselina fulvová - Fulvic acid

Jedna látka je v múmiu špeciálna a tým je, už spomínaná, kyselina fulvová. Že ste o ňu ešte nikdy nepočuli? Kyselina fulvová bola po mnoho rokov prehliadaná bez povšimnutia. Okrem múmia sa vyskytuje aj v humuse. Vrstve, ktorá tvorí základný komplex živín pre rast rastlín. A my už vieme, že shilajit je v podstate hmota, ktorá vznikla rozložením rastlín. Táto výnimočná zlúčenina je vytváraná v extrémne malom množstve milióny prospešných mikróbov, ktoré pôsobia na rozkladajúce sa rastliny. Kombinuje sa s množstvom minerálov a vytvára komplexnú molekulárnu zlúčeninu. Funguje tak, že aktivuje živiny v pôde, aby ich mohli bunky rastlín využiť. Niektorí vedci považujú fulvokyseliny za najdôležitejšiu časť organickej hmoty pôdy a preto býva často nazývaná „zázračnou molekulou prírody“. Bohužiaľ moderné poľnohospodárske postupy zničili našu pôdu a narušili tak prirodzený výskyt kyseliny fulvovej. Našťastie vysoko v horách, v nedotknutej prírode tieto poklady stále existujú. V tele pôsobí kyselina fulvová ako taký transportér, ktorý do bunky prenesie živiny a možno aj vďaka nej, je shilajit tak efektívny v jeho pôsobení na organizmus. Navyše má aj schopnosť viazať na seba a eliminovať toxíny v tele, ako sú ťažké kovy.

Prečo shilajit zaradiť?

Shilajit čiže mumio má celý rad pozitívnych vlastností a ako tie najdôležitejšie môžeme určite spomenúť účinky na zdravie mužov s ohľadom na potenciu, energiu, zdravie reprodukčného systému a pohlavných orgánov.

1.) Podieľa sa na reprodukčnom zdraví - neplodnosť

Shilajit je veľmi efektívna v reprodukčnom zdraví mužov. A zdravie reprodukčného systému u mužov znamená predovšetkým plodnosť. Štúdia z roku 2010 sa zaoberala počtom a pohyblivosťou spermií u 35 neplodných mužov. Štúdia trvala 90 dní, pričom 28 účastníkov vykazovalo výrazné zlepšenie vo všetkých oblastiach kvality spermií.1

co_ma_na_starost_testosteron_infografika_brainmarket_cz

2.) Zvyšuje hladinu test0sterónu

Starnutie je skrátka nevyhnutné a u mužov sa prejavuje poklesom test0sterónu. Ako muži starnú, hladina test0sterónu postupne klesá, asi o 1% - 2% každý rok. Pokiaľ by sa dala vyzdvihnúť jedna vlastnosť shilajitu, potom by to bol jeho pozitívny vplyv na potenciu a libido. Zvyšuje totiž hladinu test0sterónu u mužov. To bolo preukázané v štúdii z roku 20152, ktorá sa zamerala na mužov vo veku 45-50 rokov. Čo je vek, kedy sa hladina test0sterónu rapídne znižuje. To má za následok, nielen menej energie, životnej vitality, ale aj vypadávanie vlasov, stratu svalovej hmoty, záujmu o sex alebo problémy s dosiahnutím a udržaním erekcie. V tejto randomizovanej dvojito zaslepenej štúdii bolo počas 90 dní preukázané zvýšenie hladiny test0sterónu u mužov v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.

co_zpusobuje_nizky_testosteron_infografika_brainmarket_CZ_1

3.) Reguluje hormóny 

Hormóny sú chemickí poslovia, ktorí pomáhajú nášmu telu takmer vo všetkých oblastiach ako je plodnosť, libido, spánok, nálada, hlad a rast. Cítime sa dobre, ak sú v rovnováhe. Ale rovnako ľahké je ich rozkolísanie. To so sebou nesie celý rad nepríjemných príznakov od padania vlasov, priberania na váhe, neutíchajúcich chutí a u žien spôsobuje poruchy menštruácie. U oboch pohlaví to často znamená tiež nezáujem o sex. Shilajit pomáha optimalizovať hormóny u mužov aj žien. A pre ženy, ktoré trpia nepravidelnú a silnú menštruáciu, je výborným pomocníkom ako prispieť k pravidelnému menštruačnému cyklu a zmierniť prejavy PMS.

4.) Prevencia Alzheimerovy choroby

Je známe, že shilajit je silným antioxidantom, prispieva k zdraviu mozgu, najmä zlepšuje pamäť, pozornosť a sústredenie. Štúdie zistili, že má neuroprotektívne vlastnosti.3 Jeho molekulárne zloženie má tiež potenciál zabrániť a spomaliť rozvoj kognitívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba.

Proč užívat Shilajit__infografika_cz

5.) Pomáha budovať svalovú hmotu a vyrovnáva hladinu železa.

Tu sa dostávame na začiatok. Pretože rast svalovej hmoty a hustota kostí je závislá na optimálnej hladine test0sterónu a shilajit pomáha s jeho produkciou. Navyše pokiaľ ste anemickí, jeho užívaním môžete postupne hladinu železa v tele doplniť.

S čím a ako shilajit užívať a pre koho je shilajit určený?

Shilajit sa skvele dopĺňa s inými bylinami. Špeciálne s Ashwagandhou a Macou. Spolu tvoria trojicu, ktorá okrem iného optimalizuje hormóny a podporí záujem o sex, zlepší potenciu a celkovo zdravú sexualitu. Nie je určený výhradne pre mužov. Jeho zloženie je plné minerálov a preto je vhodný aj pre ženy. U žien sa uchytil predovšetkým ako bojovník proti opakujúcim sa infekciám močových ciest.

Shilajit by sme mohli s prehľadom zaradiť medzi 5 najúčinnejších látok na produkciu test0sterónu u mužov a celkové zdravie reprodukčných a pohlavných orgánov. S takým výpočtom prínosov nesmie shilajit chýbať v novom upgradovanom Testobosse.

 

Veronika Halusková

 

1. BISWAS, T K, S PANDIT, S MONDAL, et al. Clinical evaluation of spermatogenic activity of processed Shilajit in oligospermia. 2010.

2. PANDIT, S, S BISWAS, U JANA, R K DE, S C MUKHOPADHYAY a T K BISWAS. Clinical evaluation of purified Shilajit on test0sterone levels in healthy volunteers. 2015.

3. GALLARDO, Carlos Carrasco, Leonardo GUZMÁN a Ricardo B MACCIONI. Shilajit: A Natural Phytocomplex with Potential Procognitive Activity. 2012.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!