Silná imunita s pomocou prírody. Ako sa vyhnúť prechladnutiu a respiračným ochoreniam?

Zvyčajne môžeme mať pocit, že svoju imunitu jednoducho nemôžeme ovplyvniť. Ale to nie je pravda. Vo veľkej miere môžete ovplyvniť to, ako vaše telo bude reagovať na stretnutie s niekým, kto je prechladnutý alebo chorý. Nie je isté, či sa telo ubráni vniknutiu vírusu, ale niekoľkými vecami rozhodne môžete ovplyvniť to, aký priebeh bude ochorenie či obyčajné prechladnutie mať. V článku si predstavíme niekoľko vecí, ktoré môžu pomôcť posilniť slizničnú imunitu aj celkovú obranyschopnosť organizmu.

1.) Zázvor

Zázvor je uznaný pre svoje imunitu podporujúce vlastnosti, čo z neho robí obľúbenú prírodnú zložku v boji proti prechladnutiu a iným bežným ochoreniam. Obsahuje antioxidanty ako sú shogaoly, zingeróny a gingeroly, ktoré pôsobia ako protizápalové látky v tele. 1,2,3

Zlúčeniny, ktoré zázvor obsahuje pomáhajú pri:

  • žalúdočných nevoľnostiach
  • ako podpora trávenia
  • infekcii horných ciest dýchacích
  • bolestiach spôsobených zápalom
  • pomáha bojovať proti plesňovým infekciám
  • regulácii krvného cukru

2.) Oregano

Oregano poznáme predovšetkým z kuchyne, ale pri prechladnutí je oreganový olej efektívnou prvou pomocou, ako zastaviť šírenie infekcie v krku. To dokáže vďaka svojim antivírusovým, protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam. Zvlášť v začiatkoch infekcie by oreganový olej nemal chýbať.

  • prírodný zdroj antioxidantov 
  • priama ochrana slizníc horných ciest dýchacích
  • antivírusové a antibakteriálne vlastnosti
  • protizápalové účinky

3.) Beta-glukány

Beta-glukány sú prírodné polysacharidy, ktoré obsahujú celá rada potravín, ako sú ovsené vločky, huby, kvasnice a niektoré druhy obilnín, sú známe pre svoje pozitívne účinky na naše zdravie. Beta glukány pomáhajú posilniť imunitný systém tým, že aktivujú biele krvinky známe ako makrofágy, ktoré hrajú kľúčovú rolu v boji proti infekciám a cudzím látkam.

4.) Baza čierna

Bazu čiernu poznáme ako ker s opojnou a silnou vôňou. Ale viete, že bol preukázaný vplyv bazy čiernej na našu imunitu? Štúdia bola vykonaná v Nórsku počas chrípkovej sezóny 1999-2000 a zahŕňala 60 pacientov vo veku 18-54 rokov, ktorí mali symptómy chrípky alebo prechladnutia najviac 48 hodín. Títo pacienti boli náhodne rozdelení do dvoch skupín: jedna skupina dostávala sirup z bazy čiernej, zatiaľ čo druhá placebo. Oba sirupy boli užívané štyrikrát denne po dobu piatich dní.

Výsledky štúdie boli pozoruhodné. U pacientov, ktorí užívali sirup z bazy čiernej, sa príznaky chrípky zmiernili v priemere o štyri dni skôr než u skupiny, ktorá dostala placebo. Navyše tieto pacienti potrebovali menej ďalších liekov na zmiernenie príznakov.4,5

Návrh bez názvu (44)

5.) Kurkuma

Kurkuma, známa svojou hlavnou bioaktívnou zložkou kurkumínom, je cenená pre svoje antioxidačné vlastnosti. Hlavná bioaktívna látka kurkumín pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, konkrétne T-bunky a B-bunky. Okrem toho bol preukázaný vplyv na zníženie oxidačného stresu, čo je kľúčový faktor pri udržiavaní správnych funkcií imunitného systému.

6.) Oregano

Viete, že extrakt z oregana slúži ako prvá pomoc, ako zastaviť šírenie infekcie v krku? Áno! Dokáže to vďaka svojim antivírusovým, protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam. Zvlášť v začiatkoch infekcie, keď hráte o čas, aby sa infekcia ďalej nešírila, by oreganový olej nemal chýbať, ako rýchlo zatočiť s počiatkami respiračného ochorenia.

7.) Vitamín D3

Vitamín D podporuje imunitný systém a bojuje proti škodlivým baktériám a vírusom. Štúdie preukázali, že denná alebo týždenná suplementácia vitamínu D3, hlavne u osôb, ktoré ho majú nedostatok, znižuje riziko akútnych respiračných infekcií, alebo prispieva k zmierňovaniu príznakov. Štúdie naznačujú, že vysoké zemepisné šírky a zimná sezóna sú rizikovými faktormi pre nedostatok vitamínu D, čo so sebou prináša zvýšený výskyt chrípky a ďalších respiračných ochorení.6

Normálna hladina vitamínu D v krvi sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí:

  • normálna hladina vitamínu D  od 50 do 125 nmol/L 
  • nedostatočné množstvo hladiny vitamínu D - od 20 do 50 ng/mL.

Nedávny globálny prieskum ukázal, že nedostatok vitamínu D malo 15,7 % ľudí. Tí mali hladinu vitamínu D nižšiu než 30 nmol/L, čo značí výrazný nedostatok. Takmer polovica svetovej populácie (47,9 %) mala hladinu nižšiu než 50 nmol/L, čo naznačuje nedostatočnú hladinu vitamínu D, zvlášť v chladnejších obdobiach roka. Zistilo sa, že muži majú väčšiu pravdepodobnosť hypovitaminózy D než ženy a boli pozorované sezónne výkyvy hladiny vitamínu D.7

8.) Echinacea

Echinacea je cenená pre svoje prirodzené posilňujúce účinky na imunitu. Je bohatá na antioxidanty a obsahuje zložky, ktoré pomáhajú v boji proti vírusom a baktériám.
  • podporuje imunitný systém
  • pomáha v prevencii a skracovaní trvania nachladnutia
  • má prirodzený protizápalový účinok 
Bolo zistené, že užívanie echinacey môže znížiť riziko výskytu nachladnutia o 35%, a ak ju užívate pri prvých príznakoch nachladnutia, skracuje dobu trvania ochorenia.

8,9

 
bannery clanek

9.) Extrakt z olivových listov

  • Antioxidačné účinky: Extrakt z olivových listov obsahuje polyfenoly, ako je oleuropeín, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Tieto zlúčeniny môžu pomôcť ochrániť bunky imunitného systému pred poškodením voľnými radikálmi a zlepšiť ich funkciu.10

  • Protizápalové účinky: Niektoré štúdie naznačujú, že extrakt z olivových listov môže mať protizápalové účinky. Zápal môže ovplyvňovať imunitný systém, a preto znižovanie zápalu môže mať pozitívny vplyv na celkovú imunitu.

  • Podpora imunitného systému: Existujú náznaky, že extrakt z olivových listov môže pomôcť posilniť imunitný systém tým, že zlepšuje produkciu a funkciu bielych krviniek, ktoré sú kľúčovými hráčmi v obrane tela proti infekciám.

  • Antimikrobiálne účinky: Oleuropeín v extrakte z olivových listov bol spojený s antimikrobiálnymi vlastnosťami, čo môže pomôcť v boji proti infekciám a podporiť imunitný systém.

 

Veronika Halusková

 

1. OZKUR, Mehtap, Necla BENLIER, Işıl TAKAN, et al. Ginger for Healthy Ageing: A Systematic Review on Current Evidence of Its Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Anticancer Properties. 2022.

2. YÜCEL, Çiğdem, Gökçe Şeker KARATOPRAK, Özlem BAHADIR AÇIKARA, Esra Küpeli AKKOL, Timur Hakan BARAK, Eduardo SOBARZO-SÁNCHEZ, Michael ASCHNER a Samira SHIROOIE. Immunomodulatory and anti-inflammatory therapeutic potential of gingerols and their nanoformulations. 2022.

3. MASHHADI, Nafiseh Shokri, Reza GHIASVAND, Gholamreza ASKARI, Mitra HARIRI, Leila DARVISHI a Mohammad Reza MOFID. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. 2013.

4. ZAKAY-RONES, Z, E THOM, T WOLLAN a J WADSTEIN. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. 2004.

5. WIELAND, L. Susan, Vanessa PIECHOTTA, Termeh FEINBERG, Emilie LUDEMAN, Brian HUTTON, Salmaan KANJI, Dugald SEELY a Chantelle GARRITTY. Elderberry for prevention and treatment of viral respiratory illnesses: a systematic review. 2021.

6. MARTINEAU, Adrian R, David A JOLLIFFE, Richard L HOOPER, Lauren GREENBERG, John F ALOIA a Peter BERGMAN. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. 2017.

7. SPIRO, A a J L BUTTRISS. Vitamin D: An overview of vitamin D status and intake in Europe. 2014. 

8. DAVID, Sholto a Rebecca CUNNINGHAM. Echinacea for the prevention and treatment of upper respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. 2019.

9. MELCHART, D, K LINDE, F WORKU, R BAUER a H VAGNER. Immunomodulation with echinacea - a systematic review of controlled clinical trials. 1994.

10. KATSOULIERIS, Elias N. The olive leaf extract oleuropein exerts protective effects against oxidant-induced cell death, concurrently displaying pro-oxidant activity in human hepatocarcinoma cells. 2016.