Skoré ranné vstávanie? Aké sú výhody a úskalia tých, čo vstávajú za svitania?

Ranné vtáča ďalej doskáče - toto staré príslovie nie je len prázdnou frázou. Skoré ranné vstávanie môže mať prospešné účinky na našu produktivitu, zdravie a celkovú pohodu. Avšak nie každý je prirodzene "ranný typ" a mozog každého z nás funguje ráno trochu inak. Ako teda ranné vstávanie ovplyvňuje náš mozog a ako môžeme ráno fungovať čo najefektívnejšie?

Ako funguje mozog hneď ráno?

Ľudia sa všeobecne delia na "ranné vtáčatá", ktorí radi vstávajú s prvými lúčmi slnka a cítia sa ráno najproduktívnejšie, a "nočné sovy", ktoré preferujú neskoré večerné hodiny pre svoju aktivitu a ráno majú problém dostať sa z postele. Existuje však široké spektrum medzi týmito dvoma extrémami, a mnoho ľudí sa nachádza niekde uprostred.

Ranné hodiny môžu byť pre mozog obzvlášť produktívne. Po prebudení z nočného odpočinku je náš mozog obvykle oddýchnutý, čo uľahčuje koncentráciu a riešenie zložitejších problémov. To je dané čiastočne znížením senzorického vstupu počas spánku, čo umožňuje nášmu mozgu spracovať a „resetovať“ informácie z predchádzajúceho dňa. Hormón kortizol, ktorý reguluje energiu, má svoj prirodzený vrchol ráno, čo nám pomáha cítiť sa bdelo a pripravene čeliť denným výzvam.

Ako ráno fungovať čo najefektívnejšie?

1.) Nastavte si reálny spánkový režim

Kľúčom na efektívne ranné vstávanie je dostatočný a kvalitný nočný odpočinok. Snažte sa ísť spať a vstávať v rovnakom čase, aby ste podporili svoj vnútorný cirkadiánny rytmus. Dôležitá je aj dĺžka spánku, pokiaľ máte dlhodobo nedostatok spánku, únava potom príde vo chvíli, keď sa vám to bude najmenej hodiť.

1 (25)

2.) Začnite deň s pohárom vody

Pitie vody ihneď po prebudení pomáha rehydratovať telo, podporuje trávenie a zvyšuje pocit bdelosti. Pokiaľ do vody pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy a minerály, len tým energiu podporíte.

3.) Vyhnite sa modrému svetlu pred spaním

Expozícia modrému svetlu z obrazoviek elektronických zariadení môže narušiť schopnosť zaspať. Snažte sa obmedziť používanie týchto zariadení aspoň hodinu pred spaním. Narušený spánok totiž okamžite spoznáte v bežnom rannom fungovaní. Pokiaľ Vás čaká dôležitý deň alebo práca, ktorá vyžaduje maximálne sústredenie, mal by byť spánok na prvom mieste. Žiadny doplnok stravy ho totiž nedokáže plne nahradiť.

4.) Vytvorte si rannú rutinu

Ranné rituály, ako je meditácia, cvičenie alebo písanie do denníka, môžu zlepšiť váš ranný výkon tým, že vám pomôžu začať deň pozvoľna a sústredene.

5.) Plánujte svoje úlohy

Rána bývajú pre mnohých z nás hektické. Preto využite rannú energiu k najnáročnejším úlohám a hlavne si všetko naplánujte tak, aby ste sami seba nedostávali pod tlak. Mozog je ráno obvykle najostrejší, takže je ideálny čas na riešenie zložitých problémov alebo úloh vyžadujúcich intenzívne sústredenie.

6.) Prebuďte mozog k aktivite

Začnite ráno tým, že mozog prebudíte neobvyklou aktivitou. Hneď ráno môžete zapojiť obe mozgové hemisféry tým, že ak ste pravák, budete sa česať, čistiť zuby alebo chystať raňajky, iba ľavou rukou. Pokiaľ je to len trochu možné, skúste ráno prečítať pár stránok v knižke alebo časopise, skúste vylúštiť malé sudoku alebo krížovku. Ide o jednoduché cvičenie, ktorým stimulujete mozog k akcii a dáte jasný signál, že je na čase „byť aktívny“.

Nielen náš mozog má rád poriadok a zle funguje v chaose alebo multitaskingu. To sú veci, ktoré mu príliš nesvedčia, takže ak máte s ranným vstávaním, a všeobecne s fungovaním ráno problém, choďte spať skôr a ráno si privstaňte, aby všetky základné veci ráno boli v pokoji a nie v zhone.