Theobromín a jeho benefity

Čokoláda je považovaná za jednu z najznámejších kulinárskych potravín. Po tisíce rokov boli kakaové bôby, ktoré sú základnou surovinou pre čokoládu, považované za prírodné stimulanty a relaxanty, ďalej boli známe pre svoje afrodiziakálne, antidepresívne a eufóriu nadväzujúce účinky. Podobnými účinkami disponuje aj káva.

Prečo však tieto potraviny prinášajú telu tieto efekty? 

Z časti kvôli látke, ktorá sa v týchto potravinách nachádza - theobromínu. Theobromin bol prvýkrát objavený v 40. rokoch 19. storočia biológmi skúmajúcimi horké semienka a struky kávovníkov v Strednej a Južnej Amerike. Tento strom bol neskôr nazvaný Theobroma, čo v gréčtine znamená „jedlo bohov“. V dnešnej dobe theobromín nájdeme v horkej čokoláde či zelenom čaji. Práve tieto potraviny sú považované za nutrične vyvážené potraviny, ktoré môžu pomôcť mozgu z ohľadu na kognicu či zlepšenie nálady.

Čo je to theobromín? 

Definícia theobromínu je horká a nestála látka obsiahnutá v kakaových bôboch. Technicky sa jedná o alkaloid (to znamená, že vo svojej štruktúre obsahuje atóm dusíka), ktorý sa podobá kofeínu a má podobné účinky.

Čo konkrétne theobromín pre telo prináša?

Medzi jeho efekty sa radia stimulácia srdca, rozširovanie ciev a zlepšovanie nálady (to však neznamená, že ak mäte ťažkú ​​depresiu, tak tabuľka čokolády vás z nej vytiahne).

Má rovnako vysoké stimulačné účinky ako káva?

Hoci nie je rovnako silný na gram ako káva, prináša stimulačné účinky pre telo zahŕňajúce zrýchlenie srdcového tepu, zvýšenie pozornosti alebo vyššiu mieru močenia.

Kde ho nájdeme? 

Najznámejším zdrojom theobromínu bude určite čokoláda, nie je však jediným zdrojom! Theobromín môžeme čerpať aj z niektorých druhov čajov (matcha, zelené čaje), kávy či suplementov z kávových bôbov, obsahujú ho aj plody kolovníka a niektoré ďalšie menej známe potraviny. Pri výrobe čokolády sú kakaové bôby rozdelené, sú z nich vytiahnuté semienka, ktoré ďalej prechádzajú fermentáciou. Tento proces za sebou necháva hromadu nutrične bohatej tmavej čokolády. Najvyššími koncentráciami theobromínu sa môžu pochváliť: horká čokoláda, kakaové bôby a ich drť. V mliečnej čokoláde moc theobromínu nenájdeme, a to z dôvodu, že horká čokoláda obsahuje viac kakaovej hmoty a antioxidantov s menším prídavkom cukru. Teda horká čokoláda sa stáva výborným a chutným zdrojom theobromínu pre naše telo.

A čo kakaové maslo?

Kakaové maslo obsahuje iba stopové množstvo theobromínu a kofeínu. Jedná sa o pevnú hmotu vytvorenú z kakaových bôbov obsahujúcu menej tuku ako bežné rastlinné oleje. Výhodou kakaového masla je jeho nutričná vyváženosť, pretože obsahuje veľké množstvo minerálov, antioxidantov a ďalšie množstvo látok prospešných pre telo.

 

Theobromín vs kofeín

Obe látky sa nachádzajú v skupine metylxantínov, prirodzene sa nachádza v kakaových bôboch a majú obdobné účinky. Theobromín nájdeme vo väčšom množstve v čokoláde a kakaových produktoch, zatiaľ čo kofeín skôr v káve a kávových produktoch. Za zmienku tiež stojí, že efekty theobromínu sú oveľa menej preskúmané ako efekty kofeínu. Dohromady obe tieto zlúčeniny navodzujú pocity šťastia a pôžitku spájané práve s konzumáciou čokolády či zeleného čaju. Štúdie preukázali, že obe látky pôsobia pozitívne na našu náladu a potencionálne znižujú riziko neurodegeneratívnych ochorení mozgu.

Zdravotné benefity theobromínu

Pôsobí pozitívne na naše kardiovaskulárne zdravie

Podľa senzitivity človeka na efekty theobromínu sa môžu objaviť efekty na stimuláciu myokardu či zlepšený prietok krvi vďaka vazodilatačným účinkom. Zjednodušene povedané, theobromín môže pomôcť upraviť krvný tlak a cirkuláciu krvi vďaka roztiahnutým cievam. Tiež môže byť nápomocný pri udržaní zdravia pľúc. Môže pomôcť zlepšiť priechod kyslíka, znižovať príznaky astmy, či zaručovať mierne protizápalové efekty. Niektoré štúdie naznačujú, že protizápalové účinky môže teobromín prinášať vďaka blokovaniu enzýmov fosfodiestrázy či zvyšovaniu aktivity enzýmov ako napríklad PKA.

Je považovaný za afrodiziakum

Niektoré zlúčeniny obsiahnuté v čokoláde ako theobromín či fenylethylamín si zaslúžili reputáciu ako prírodné afrodiziaká. Efekty týchto látok však zatiaľ zostávajú pod pokrievkou, pretože výsledky štúdií nie sú vždy 100% rovnaké. Pokiaľ však theobromín má afrodiziakálne efekty, budú z časti vysvetlené jeho efekty na zlepšenie nálady, zvýšenie množstva energie či zlepšenie cirkulácie krvi.

Prináša efekty na zlepšenie nálady

Niektoré štúdie naznačujú, že pri konzumácii theobromínu z čokolády sa u ľudí môžu vyskytovať pocity eufórie či mierne antidepresívne účinky. Zdá sa však, že upokojujúce účinky čokolády sú zapríčinené unikátnym mixom chemikálií v nej obsiahnutých a nie len jednou látkou. Vysokou mierou však tieto efekty podporuje fenyletylamín a theobromín.

Býva považovaný za nootropikum a môže zlepšiť náladu

Štúdie ukazujú, že efekty theobromínu na sústredenie a koncentráciu sú podobné ako pri kofeíne a fungujú rovnakým mechanizmom účinku. Theobromín, rovnako ako kofeín, blokuje adenozínové receptory a inhibuje fosfodiesterázu. Laicky povedané, theobromín znižuje efekty látok v mozgu, ktoré navodzujú únavu a nesústredenosť. Jeho mierne stimulačné efekty sa stali atraktívnymi pre športovcov, ktorí ho využívajú vo vyššej miere.

Hoci všeobecné príslovie nám hovoria, že theobromín môže pomôcť zlepšiť kognitívne schopnosti, motiváciu, zvýšiť sústredenie či pomôcť znížiť únavu, je potrebné vykonať viac štúdii na túto tému. Štúdie zistili, že pri podávaní suplementov obsahujúcich kakao sa zlepšili kognitívne efekty a znížila únava u skúmaných subjektov, ale nie je celkom jasné, či za tieto efekty stojí len teobromín, alebo ide o kombináciu chemikálií zahŕňajúcu aj bioflavonoidy obsiahnuté v kakau.

Funguje ako prírodné diuretikum

Theobromín funguje ako prírodné diuretikum umožňujúce obličkám tvoriť väčšie množstvo moču, čo pomáha zbavovať telo prebytočnej vody a zabraňuje tvorbe opuchov.

Pomáha theobromín pri chudnutí?

Efekty na chudnutie neboli v štúdiách potvrdené, ale vďaka efektom na zvýšenie množstva energie a zníženie zavodnenia a zápalu, umožňuje teobromín lepšiu kontrolu nad apetítom, podporuje zdravý metabolizmus či zamedzuje chutiam z dôvodu vyčerpania.

Riziká, vedľajšie efekty a interakcie s liečivami

Štúdie nám ukazujú, že theobromín je bezpečná látka s nižším množstvom nechcených efektov ako kofeín.

Môže theobromín spôsobovať problémy so spánkom?

Problémy so spánkom sú v prípade theobromínu neobvyklé, pri konzumácii zo suplementov je riziko vyššie ako pri konzumácii theobromínu z potraviny. Určite sa ale vyhnite konzumácii veľkého množstva teobromínu či kofeínu pred spánkom. Niektorí ľudia však používajú theobromín práve pred spánkom kvôli jeho upokojujúcim a náladu zlepšujúcim efektom, ktoré im pomáhajú v hlbšom odpočinku. Pri konzumácii vysokého množstva tejto látky sa môžu objaviť vedľajšie efekty zahŕňajúce: nevoľnosť, stratu chuti do jedla, potenie, chvenie, problémy s trávením či bolesť hlavy. Efekty veľmi podobné ako pri vyšších dávkach kofeínu.

Tolerancia látok ako je theobromín a kofeín sa líšia zo človeka na človeka, niektorí ľudia sú viac senzitívne a nebudú si môcť dovoliť dávkovanie ako iní ľudia. Väčšina ľudí konzumujúcich teobromín z čokolády či kakaových bôbov vedľajšie efekty pociťovať nebude, avšak viac senzitívni jedinci môžu pociťovať mierne vedľajšie efekty aj z týchto potravín. Pre jedincov hľadajúcich chuť podobnú čokoláde, bez stimulačných efektov sa ponúka karob. Karob totiž neobsahuje teobromín a ani kofeín, avšak prináša ostatné benefity kakaa. Karob teda môže byť vhodnou náhradou za čokoládu.

Prečo je theobromín z čokolády zlý pre psov?

Hoci ľudia sú ku kofeínu a theobromínu tolerantní, pre psov a mačky môžu byť tieto látky veľmi nebezpečné, obzvlášť pokiaľ sú zvieratá menšieho vzrastu a skonzumujú kofeín či theobromín vo väčšom množstve. Psy a mačky totiž tieto látky metabolizujú iným spôsobom a pri vyšších množstvách u nich môžu pôsobiť toxicky alebo dokonca ako priamy jed! Čím viac čokoládového likéru je obsiahnutých v potravine, tým viac theobromínu obsahuje. Toto robí z čokolád na varenie najviac nebezpečnú potravinu pre zvieratá nasledovanú horkú a mliečnu či čokoládovými dezertmi. Pokiaľ si nie ste istí, koľko čokolády vaše zviera skonzumovalo, bude najlepšie maznáčika vziať okamžite k veterinárovi, obzvlášť ak sa u neho vyskytujú efekty ako zvracanie, hnačka či hyperaktivita.

Suplementy a dávkovanie

Prečo sa theobromín užíva vo forme suplementov?

Suplementy s obsahom theobromínu sa používajú ako nootropiká, ďalej pre podporu zdravia mozgu, srdca, pľúc či spánku. Obvykle sa predáva v práškovej forme s horkou chuťou, pokiaľ nie je kombinovaný s ďalšími látkami či ochucovadlami. Suplement môže byť používaný vo forme kapsúl či prášku samostatne, alebo v kombinácii s ďalšími potravinami. Odporúčané dávkovanie je veľmi individuálne podľa senzitivity daného jedinca. Theobromín sa javí bezpečný v dávkovaní 300-600mg denne. Pri dlhodobej konzumácii dávok okolo 1000-1500mg sa vyskytuje vyššie riziko vedľajších efektov. Hoci 1000mg (1g) sa zdá byť veľmi malou dávkou, tak aj toto dávkovanie môže zvýšiť tepovú frekvenciu alebo zhoršiť úzkosti, ak nimi disponujete.

Záverom

  • Theobromín je alkaloid prirodzene sa vyskytujúci v kakaovníkoch. Vyššou koncentráciou sa môžu pochváliť potraviny ako horká čokoláda, kakaová drvina či zelený čaj.
  • Výhody theobromínu zahŕňajú prírodné diuretické účinky, roztiahnutie ciev, zlepšenie prekrvenia, zdvihnutie nálady, zlepšenie sústredenia a potenciálne afrodiziakálne účinky.
  • Pri konzumácii vyšších množstiev môže theobromín ovplyvniť spánok, alebo prinášať ďalšie nechcené efekty ako nervozita, problémy s trávením či bolesti hlavy. Aj napriek tomu je vo väčšine prípadoch lepšie tolerovaný ako kofeín.

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

1. WHITBREAD, Daisy. Top 10 Chocolate Products Highest in Theobromine. 2022.

2. SIMONS, F, A BECKER, K SIMONS a C GILLESPIE. The bronchodilator effect and pharmacokinetics of theobromine in young patients with asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 1985.

3. PARKER, Gordon, Isabella PARKER a Heather BROTCHIE. Mood state effects of chocolate. Journal of Affective Disorders. 2006.

4. FRANCO, Rafael, Ainhoa OÑATIBIA-ASTIBIA a Eva MARTÍNEZ-PINILLA. Health Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate. Nutrients. 2013.

5. SCHOLEY, Andrew B, Stephen J FRENCH, Penelope J MORRIS, David O KENNEDY, Anthea L MILNE a Crystal F HASKELL. Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort. Journal of Psychopharmacology. 2010.

6. GRANDNER, Michael A., Nicholas JACKSON, Jason R. GERSTNER a Kristen L. KNUTSON. Dietary nutrients associated with short and long sleep duration. Data from a nationally representative sample. Appetite. 2013.

7. BAGGOTT, Matthew J., Emma CHILDS, Amy B. HART, Eveline DE BRUIN, Abraham A. PALMER, Joy E. WILKINSON a Harriet DE WIT. Psychopharmacology of theobromine in healthy volunteers. Psychopharmacology. 2013.

8. BURNING, Andy. Periodic graphics: chocolate chemistry. 2016.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!