V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Výhody používania prírodnej kozmetiky

dnešnej dobe máme na výber nepreberné množstvo ošetrujúcej kozmetiky a tiež ju denne používame. Avšak nie je tajomstvom, že konvenčná kozmetika obsahuje množstvo látok, ktoré nášmu zdraviu vôbec neprospievajú. Niektoré látky sú známe ako endokrinné disruptory. Látky, ktoré narúšajú našu hormonálnu sústavu. V článku si vysvetlíme, ktoré látky to sú, aký na nás majú vplyv a ako vybrať tie správne produkty prírodnej kozmetiky.

Pokožka a konvenčná kozmetika

Koža je najväčším orgánom tela a je tiež bariérou medzi vonkajším prostredím a našimi orgánmi. Pokožka je vystavená celému radu vplyvov a do krvného riečišťa absorbuje až 60% látok (v závislosti od ich vstrebateľnosti a množstva).

Výberom kozmetických produktov, ktoré denne používame môžeme teda celkom radikálne ovplyvniť toxickú záťaž, ktorej sme vystavení. Zakaždým, keď sa umyjete sprchovacím gélom, nastriekate luxusným francúzskym parfémom, natrite telovým mliekom alebo použijete dezodorant, dostávate do svojho tela cez pokožku priamo do krvi (bez toho, aby išli cez pečeň, kde by mohli byť deaktivované) veľkú dávku toxínov, ktoré v ľudskom tele narúšajú hormóny. Okrem toho mydlá, sprchové gély a šampóny v konvenčnej kozmetike obsahujú množstvo tenzidov (povrchovo aktívnych látok), ktoré z pokožky dokážu perfektne odstrániť nečistoty, ale aj všetku mastnotu, teda aj túto ochrannú bariéru pokožky, ktorá je nepostrádateľná pre jej správne fungovanie.

Konvenčná kozmetika má jednu obrovskú nevýhodu. Na prvý pohľad nám môže pripadať skvelá. Avšak pri dlhšom používaní sa rozkrývajú problémy, ktoré začíname riešiť nákupom ďalších, ktoré to majú zachrániť. Tak sa dostávame do vleku ťažkostí. Odnášame to tvorbou lupín, suchou a podráždenou pokožkou alebo výskytom akné a alergických kožných reakcií.

co muze zpusobit konvenci kosmetika kosmetika_infografika_cz

Mnoho prísad na báze ropy často používaných v konvenčnej kozmetike vyžaduje rozsiahlu ťažbu, ako je to v prípade ropy, hliníka alebo olova, ktoré ohrozujú pôdu a predstavujú hrozbu pre prírodu. Na rozdiel od petrochemických látok pochádzajú prírodné a organické látky prevažne z pestovania rastlín a kvetov (extrakty). Používanie rozmanitej škály prírodných a organických surovín vyžaduje, aby bola chránená biodiverzita prírody a aby bola zachovaná udržateľná produkcia rôznych druhov rastlín a kvetov.

Jeden príklad za všetky prečo sa vyhnúť konvenčnej kozmetike sú dezodoranty a antiperspiranty. Potné žľazy, ktoré sa nachádzajú v podpazuší je jedno z miest, kadiaľ odchádzajú nielen odpadové látky, ale je to dômyselný systém, ktorý sa telo ochladzuje. Tým sa telo adaptuje na okolité teplo a zabraňuje tak prehriatiu organizmu. Dezodoranty majú udržať naše podpazušie voňavé a antiperspiranty idú ešte ďalej. Tie majú za úlohu jedno a to vyradiť potné žľazy na nejaký čas z prevádzky. Jednoducho povedané blokuje funkciu potných žliaz. Jednou (nie jedinou) látkou, je alumínium chlorohydrate. Je to zlúčenina hliníka, ktorá preniká do pokožky a následne do lymfatického systému. Nielen, že týmto mechanicky zabraňujete poteniu, ale toxíny, ktoré by sa za normálnych okolností prirodzene vyplavili von z tela, sa začnú v tele hromadiť!

konvencni_kosmetika_infografika_cz

Čomu sa vyvarovať!

Študujete etiketu a neviete čomu sa v kozmetike vyhnúť. Tu Vám ukážeme pár pomôcok, čo na etikete hľadať a čomu sa rozhodne vyhnúť.

co nema obsahovat prirodni kosmetika_infografika_cz

BIO kozmetika - čo si pod tým predstaviť?

Pokiaľ nechcete po večeroch študovať zloženie toxicity kozmetických produktov, potom by pre vás mala byť certifikovaná prírodná kozmetika niečo ako garancia nízkej až nulovej toxicity. Zloženie prírodnej kozmetiky je založené iba na extraktoch a základ tvoria prírodné oleje a maslá. Certifikovaná BIO kozmetika neobsahuje žiadne chemické látky, umelé parfumácie alebo konzervanty. To je poriadny dôvod oproti konvenčnej kozmetike, ktorej zloženie sa často pomaly ani nezmestí na etiketu.

Mnohí ľudia môžu mať obavy. Čo keby nebola taká kvalitná? Skúsme sa na to pozrieť inak. Pokiaľ pôjdeme až na dreň a predstavíme si, že konvenčná kozmetika obsahuje napríklad ropné deriváty, skúsme si povedať: Naozaj je to pre nás dobré? V dnešnej dobe sa výrobcovia BIO kozmetiky predbiehajú v čo najčistejšom zložení s tými najlepšími účinkami, takže nemusíte mať starosť, že sa organická kozmetika nevyrovná tej konvenčnej. Vyrovná! Treba dodať, že sa čo sa týka zloženia urazila prírodná kozmetika dlhú cestu a dnes sú jej produkty so svojimi účinkami na porovnateľnej úrovni s tými konvenčnými.

Na produktoch môžete na začiatku zloženia nájsť skratku INCI. Jedná sa o skratku „International Nomenclature Cosmetic Ingredients“ a od roku 2007 sa kozmetické produkty označujú v mnohých krajinách jednotne.

Výhody prírodnej kozmetiky a tipy, ako vybrať vhodnú BIO kozmetiku

Určite ste to niekedy zažili. Nesiete si z drogérie plnú náruč krémov, šampónov alebo kondicionérov a behom pár dní zistíte, že Vám produkt vlastne nevyhovuje. Krém upcháva póry, šampón vysušuje pokožku, začnú sa tvoriť lupiny a micelárna voda vysuší pleť takým spôsobom, že mieri rovno do koša. Ostatné produkty sa krčia v poličkách a postupne ich nahrádzajú ďalšie pokusné prípravky. To sa vám s prírodnou kozmetikou nestane. Prírodná BIO kozmetika má veľa výhod, ale jednou z hlavných je to, že s ňou nemôžete šliapnuť vedľa. Čistota a jednoduché zloženie eliminuje vznik nežiaducich účinkov. Výnimkou môže byť alergická reakcia na nejakú konkrétnu bylinu – to sa samozrejme môže stať.

Bio kozmetika je prírodná kozmetika tvorená minimálne z 95% certifikovanými bio surovinami. Panuje tu najvyššia a najprísnejšia úroveň medzinárodných certifikácií a pečatí kvality. Z ekologického hľadiska idú značky biokozmetiky vo výrobnom procese o krok ďalej tým, že používajú iba ekologicky pestované suroviny. Ak je napríklad v zložení olivový olej, musí pochádzať z certifikovaného ekologického pestovania. A čo môžete predstaviť pod pojmom prírodné zložky? Sú to predovšetkým rastlinné oleje, esenciálne oleje alebo prírodné vosky. Ak uprednostníte tieto zložky pred chemickými aktívnymi zložkami konvenčnej kozmetiky, minimalizujete svoj dopad na planétu - pokiaľ ide o získavanie surovín, metódu zberu i výrobu. Tieto účinné látky sú navyše ohľaduplné k nášmu zdraviu, pretože nahrádzajú akúkoľvek zložku škodlivú nášmu telu, ako sú parabény, silikóny, sulfáty, farbivá a syntetické vône, pochádzajúce z petrochémie.

Nedajte sa zmiasť zelenými obalmi alebo nápisom prírodné. Je to už dnes sprofanované slovo často aj u kozmetiky, ktorá s BIO produktmi nemá nič spoločné. Výrobcovia si veľmi dobre sú vedomí toho, že veľká časť zákazníkov dá BIO kozmetike prednosť. Tak sa zaoberajú slovíčkarením. Existuje iba jediný ukazovateľ kvalitnej kozmetiky a tým sú certifikácie!

prinosy přirodni kosmetiky_infografika2_cz

Najčastejšie používané ingrediencie v certifikovanej prírodnej kozmetike

BIO kosmetika v základe (okrem vody) obsahuje najmä rastlinné oleje, ktoré slúžia ako základy väčšiny produktov. Tie sa získavajú extrakciou, alebo sú za studena lisované. Sú hlavnou zložkou najrôznejších pleťových alebo telových krémov. Veľmi často je to kokosový olej, kakaové či bambucké maslo alebo oleje jojobový, mandľový alebo argánový. Aby tiež nie, po celom svete tvorili oleje základ takmer všetkého. V stredozemí to je olivový olej, v afrických krajinách bambucké maslo.

Oleje sú potom doplňované o éterické oleje, ktoré tu nielen zastupujú vonnú zložku výrobku, ale tiež čiastočne pôsobia ako konzervant. Éterické oleje sú získané destiláciou alebo lisovaním kvetov, plodov, listov či kôry. Ďalej sú pridané výťažky a vitamíny z rastlín, orechov, jadier, semien, medu, esenciálne oleje alebo napríklad kvetinové vody – hydroláty.

Vonné zložky BIO kozmetiky

Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí preferujú vôňu produktu na úkor akýchkoľvek iných vlastností, mám dobrú správu: aj bio kozmetika príjemne vonia. Čo si budeme rozprávať, zvlášť ženy si potrpia na to, aby kozmetické produkty voňali. A nemusíme mať na mysli iba prírodné parfémy, ale tieto požiadavky sú kladené na všetok sortiment kozmetiky. Aby tiež nie. Vône sú pre nás často najväčšou základňou spomienok. Okrem toho, tú správnu vôňu si nielen pripomíname príjemné zážitky, ale tvoríme si nové.

V prírodnej kozmetike tvoria základ vône kvety rastlín. V prírode sú rastliny, ktoré majú veľmi intenzívnu vôňu ako je napríklad levanduľa alebo šípková ruža (často ju práve vďaka tomuto dôvodu v kozmetike môžete nájsť). Kokosový olej, ktorý sme spomenuli ako základ prírodných produktov má tiež veľmi intenzívnu vôňu. Tak ľahko sa dá príjemnú vôňu dostať aj do BIO kozmetiky.

BIO antiestrogénna kozmetika - NOVÁ produktová rada WellMax

Produktová rada WellMax vznikla preto, aby sme do popredia záujmu vložili to, čo všetci denne používame. Často ani nepremýšľame, či máme vhodný dezodorant alebo telový krém. Hoci sú v kontakte s našou pokožku každý deň. A to je v prípade konvenčnej kozmetiky poriadna nálož nežiaducich zložiek. Prírodné produkty radu WellMax sú vyrobené z organických zložiek, ktoré sú pestované a vyrábané udržateľným spôsobom. Tieto produkty neobsahujú agresívne chemikálie. Kozmetika je tak vhodná pre každého, vrátane osôb s citlivou pokožkou.

1.) Prírodné zloženie - vsadili sme na byliny!

Veríme, že rastliny a bylinné výťažky sú v starostlivosti o pokožku, zuby aj vlasy nenahraditeľné, preto všetky naše produkty WellMax kozmetiky obsahujú rastlinné výťažky, esenciálne oleje, prírodné vône, ovocné a bylinné extrakty.

2.) Produkty neobsahujú žiadne syntetické látky 

certifikovanej prírodnej kozmetike nenájdete konzervačné a synteticky vyrobené látky, farbivá, silikóny, tenzidy ani ropné zložky.

co obsahuje bio kosmetika kosmetika_infografika_cz

3.) Kozmetika je vhodná pre všetkých

Problémy s produktmi dennej starostlivosti môžu mať aj ľudia, ktorí nemajú citlivú pokožku. Ako následok môže dôjsť k vysušeniu pokožky, svrbeniu a začervenaniu alebo sa dokonca stať spúšťačom kožných problémov. Tí, ktorí trpia ekzémom a typom dermatitídy, sú obzvlášť náchylní na podráždenie. Prírodné organické zložky, ktoré sme vo WellMax produktoch použili sú k pokožke šetrné a zabraňujú akémukoľvek podráždeniu.

4.) Šetrná k životnému prostrediu 

množstvom syntetických a chemických prísad používaných na výrobu tradičnej kozmetiky je ovplyvnené aj životné prostredie. Vedľajšie produkty výrobného procesu konvenčnej kozmetiky môžu poškodiť vzduch, ozónovú vrstvu, majú negatívny vplyv na vodný ekosystém a ďalšie.

5.) Menej je niekedy viac

Staré známe "menej je niekedy viac" platí aj v kozmetike. A teraz nemám na mysli iba jednoduchosť zloženia, ale aj zoznam konkrétnych produktov, ktoré zdobia police v kúpeľni. V drogérii do košíka nahádžeme veľa vecí, bez ktorých by sme sa minimálne obišli a v konečnom dôsledku niekedy bezmyšlienkovite používame jeden produkt cez druhý. V BIO kozmetike si môžete aj ľahko nastaviť a vybrať produkty, ktoré naozaj potrebujete. Ako som už spomenula, mnoho BIO kozmetiky je založené na prírodných olejoch a maslách. Tak sa z nich môžu stať multifunkčné prípravy a sami zistíte, že nie je potrebné, aby sa polička v kúpeľni prehýbala pod nánosom desiatok rôznych produktov, ktoré idú často proti sebe a pre telo len zvyšujú riziko zdravotných problémov. Okrem toho tým výrazne uľavíte vašej peňaženke.

6.) Certifikácia

Certifikácia pri kozmetických produktoch je niečo, čo Vám často môže veľmi uľahčiť rozhodovanie. Všetky produkty z radu WellMax majú BIO certifikáciu NatCert. Natcert je pečaťou, ktorá zaručuje, že daný výrobok zodpovedá najvyšším kvalitatívnym a bezpečnostným kritériám prírodnej kozmetiky. Medzi ďalšie certifikáty, ktoré značka WellMax má je Vegan. Znamená to, že suroviny nie sú živočíšneho pôvodu. Certifikát je používaný globálne, preto je jednoduché podľa neho vyberať produkty, nech už sme kdekoľvek.

7.) Lepšie účinky 

Vďaka kvalite používaných surovín a veľkému množstvu výživných látok sú (predovšetkým z dlhodobého časového horizontu) účinky prírodnej kozmetiky podstatne lepšie. Prírodná kozmetika je vhodná pre každého, vrátane tých, ktorí majú problematickú pleť a samozrejme aj pre citlivú pokožku detí.

Záver

Škodlivým látkam sme vystavovaní denne. Preto je dobré chrániť si zdravie aspoň tam, kde to môžeme ľahko ovplyvniť. A s prírodnou kozmetikou, môžete mať svoj kúsok prírody priamo vo svojej kúpeľni.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!