Účinky medu na organizmus. Ako vybrať kvalitný med?

Už pred časom nastalo obdobie, kedy viac vyhľadávame včelie produkty. Či už sa jedná o materskú kašičku, propolis alebo včelí med, je jasné, že ide o prírodné produkty, ktoré majú svoje nezastupiteľné miesto ako pri prevencii, tak aj keď riešime rôzne zdravotné problémy. A to vrátane prechladnutia, alebo hojenia drobných poranení. V článku si povieme, na čo môžeme med použiť, prečo je dobré ho zaradiť do jedálnička a hlavne, ako vybrať ten najkvalitnejší med.

Ako nám môže med pomôcť?

Vedeli ste, že aby sme si vychutnali 1 kg medu, musí včela uletieť vzdialenosť rovnajúcu sa 4 krát okolo zeme? Fascinujúce! A tým je celý príbeh tvorby medu ešte len na začiatku. Med slúži primárne ako potrava pre včely, ktoré vďaka nemu prežijú zimu. Preto sa produkciou medu včely zaoberajú po celé leto. Vytvárajú toľko medu, aby zabezpečili, že ich kolónie budú mať dostatok potravy cez chladné zimné mesiace. Med dáva včelám energiu, aby rozvibrovali ich telá a vytvorili teplo, ktoré udržalo kráľovnú a úľ v teple. A ako môže med pomôcť nám ľuďom?

1.) Antibakteriálne vlastnosti

Med je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami. Obsahuje totiž inhibíny, ktoré pôsobia proti rozvoju baktérií. Vďaka tomu môžu pomáhať v hojení drobných poranení, hnisavých rán a popálenín alebo pri zápaloch v ústnej dutine.

2.) Prospieva pri kašli a nachladnutí

Toto už vedeli naše babičky. Pokiaľ sa stretávame s prechladnutím alebo chrípkou, čaj s citrónom a medom je už samozrejmosť. Sila medu spočíva predovšetkým v jeho protizápalových vlastnostiach. Pri týchto ochoreniach dodá okamžitú energiu z jednoduchých, ľahko vstrebateľných cukrov, okrem toho obsahuje množstvo ďalších cenných látok.

vyhody konzumace medu1_infografika_cz

3.) Med a alergia

Med môže byť užitočný, ak trpíte sezónnymi alergiami, môže pomôcť vytvoriť imunitu voči miestnym rastlinám, ktoré alergie spúšťajú. Samozrejme aj med sám o sebe je známy alergén. Pokiaľ si nie ste istí, či máte na med alergiu alebo nie, skúste si medom pomazať kúsok kože na predlaktí. Pokiaľ koža ihneď sčervená, minimálne by ste mali byť opatrní.

4.) Bohatý na vitamíny a minerály

Med nie je len fruktóza, ale obsahuje aj celý rad minerálnych látok ako je železo, meď, fosfor, vápnik, horčík a stopové prvky mangán, kobalt, zinok, jód, fluór a kyselina kremičitá. Z vitamínov v mede nájdeme vitamíny skupiny B a vitamín C.

Tipy, ako vybrať kvalitný med

1.) Miesto 

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré by nás pri výbere medu mali zaujímať je určite miesto, odkiaľ pochádza. To v akom stave je príroda v takej oblasti sa na kvalite medu určite prepíše. Odporúčam vyberať med od českých včelárov, pretože ten je veľmi cenený aj v zahraničí, práve pre svoj pravý pôvod a veľmi prísnym požiadavkám, ktoré med musí spĺňať. Od zloženia, spracovania až po hygienické podmienky.

2.) Kryštalizácia

Okrem toho typickým prejavom pravého medu je po čase jeho kryštalizácie – ľudovo tiež známe ako „zcukornatenie“. Ak je med pasterizovaný, je podrobený mikrofiltrácii alebo sú doň pridávané iné sirupy, potlačí sa kryštalizácia, ale tiež sa zničí všetky zdraviu prospešné látky. Kryštalizácia je úplne prirodzený jav, ktorý je tiež známkou kvality, pretože nebol tepelne upravený. Pokiaľ kúpite med a ten ani po pol roku nevykazuje známky kryštalizácie, jedná sa bohužiaľ o nekvalitný med.

medpastovaný2bílá

3.) Konzistencia

Pokiaľ je med príliš tekutý, je to známka toho, že obsahuje príliš veľa vody. Pri naklonení pohára s medom, by sa mal med pomaly prelievať z jednej strany na druhú.

4.) Chuť

Chuť je naozaj nezameniteľná zložka kvality medu. A aj ako lajk spoznáte, ktorý med je kvalitný a ktorý nie.

Druhy medov

Ako som už spomenula, nalietajú sa včely pre kilo medu naozaj veľa. Konkrétny rádius, v ktorom sa pohybujú od úľa sa odhaduje na 5 km, ale včelári skôr predpokladajú, že sa jedná o raz tak väčšiu vzdialenosť. Preto je také miesto primárne pri výbere medu. Rozšírili sme našu ponuku medov, ktoré už dlhodobo odoberáme od včelára z CHKO Biele Karpaty z panensky čistej prírody, kde sa nenachádza žiadny priemysel ani veľkoplošné poľnohospodárstvo as tým spojené znečistenie, hnojivá, pesticídy, herbicídy a ďalšie škodlivé látky a škodlivé látky. Ide o jedno z najčistejších miest v Českej republike a taktiež kvalita medu tomu zodpovedá. V tejto oblasti dokonca rastú rastliny a byliny, ktoré sú chránené alebo je značný počet na zozname silne ohrozených rastlín.

Med s materskou kašičkou je unikátny produkt, ktorý kombinuje blahodarné účinky medu a materskej kašičky. Materská kašička je koncentrát bielkovín, ktorý vyzerá ako biela želatína (môže mať žltý nádych). Pre život včiel je nenahraditeľná, pretože okrem bielkovín, vitamínov a minerálov, obsahuje aj tuky, cukry, nukleotidy atď. Základom materskej kašičky je včelí peľ. Materská kašička pozitívne pôsobí na celý organizmus, podporuje imunitný systém, zmierňuje vyčerpanie alebo narušenie nervovej sústavy.

medbylinný1bílá

Okrem medov s materskou kašičkou alebo medovicového lesného, ​​môžete voliť aj med s propolisom. Propolis je látka, ktorú včely vyrábajú z lepkavej hmoty nachádzajúcej sa na púčikoch stromov (hlavne na púčikoch topoľov). Jeho výroba je pre včely veľmi náročná a zdĺhavá a propolisu je v úli tiež málo. Ide o veľmi aromatickú zmes asi 150 látok, ktoré sú baktericídne (zabíja baktérie rôzneho pôvodu alebo im zabraňuje v množení). Samotný propolis je pri prechladnutí super pomocník, predovšetkým pokiaľ vás trápi kašeľ. V propolise bolo zistených 34 liečivých zložiek. Obsahuje 50 - 60% živíc, 10 - 12% éterických olejov a asi 5% peľu. Tieto látky majú veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus. Široké spektrum uhľovodíkov, mastných kyselín, terpenoidov, vitamínov a ostatných organických látok zastupuje bohaté spoločenstvo, ktoré sa inde v prírode nevyskytuje.

Ďalší z medu ktorý môžete vyskúšať je med pastovaný. Ten má už na začiatku krémovú konzistenciu a vzniká pravidelným premiešavaním v krátkych intervaloch, kedy sa molekuly kryštálov spájajú a vzniká požadovaná konzistencia. V pastovanom mede sú zachované všetky hodnotné látky, pretože proces neprechádza tepelnou úpravou.

Med z obdobia kvetu agátov je špecifický druh, pretože má ľahko inú chuť aj vôňu. Má jemnú chuť a vzhľadom na vyšší obsah fruktózy oveľa pomalšie kryštalizuje. Čo sa týka chuti, tak tá je obvykle sladšia ako tomu býva u iných druhov. Tiež sa líšia farbou, ktorá je viac priehľadná a len ľahko žltkastá.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!